Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Gęsina nie tylko na św. Marcina


Za nami druga edycja Konkursu Kulinarnego Gęsina nie tylko na św. Marcina, która odbyła się 19 sierpnia 2017 roku w hotelu Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach.
 
Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Wiesław Bober oraz Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach ul. Zamkowa 2. W konkursie wzięły udział ekipy 2 osobowe mające do dyspozycji 4 stanowiska kuchenne. Każda drużyna miała do przygotowania 9 porcji dania. Jedna porcja trafiła na stół ekspozycyjny a pozostałe do jury degustacyjnego i technicznego. Celem konkursu jest promocja kucharzy, pokazanie ich umiejętności i wysokiej wiedzy zawodowej oraz promocja produktu: gęsiny.
 
 
- Gęsina jest głęboko zakorzeniona w polskiej tradycji kulinarnej. Hodowla gęsi w Polsce rozpoczęła się już w XVII wieku – mówi organizator konkursu Wiesław Bober. – Mimo faktu, że obecnie jesteśmy największym producentem gęsiny w Europie, to stosunkowo rzadko gości ona na polskich stołach. Organizując festiwal kulinarny chcieliśmy to zmienić.
 
Konkurs Kulinarny poprowadził Adam Gessler, restaurator, autor książki kulinarnej Smaki na 52 tygodnie wspólnie z Arturem Mrozem, znanym kucharzem, gospodarzem kulinarnego programu TVP1 Polski grill.
 

Wyniki prac były oceniane przez jury profesjonalne składające się z 7 ekspertów gastronomicznych pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego.
 

Skład jury degustacyjnego:
 
1. Jerzy Pasikowski – Przewodniczący jury – Mistrz Kuchni polskiej
2. Giancarlo Russo – Mistrz Kuchni włoskiej
3. C-Michel Labarre – Mistrz Kuchni francuskiej
4. Robert Sowa – Mistrz Kuchni , restaurator
5. Jean Bos – Mistrz Kuchni molekularnej
6. Kurt Scheller – Mistrz Kucharski
7. Theofilos Vafidia – Gastronom , osobowość telewizyjna.

Skład jury technicznego:
 
1. Tomasz Purol – uczestnik programu TOP Szef Polska, Szef Kuchni
2. Patryk Dziamski – uczestnik programu TOP Szef Polska, Szef Kuchni
3. Tomasz Szymański – Konsultant ds. Gastronomii Iglotex.
 
W opinii jury poziom konkursu był bardzo wysoki, a wszystkie zespoły bardzo dobrze poradziły sobie z powierzonym zadaniem. Najlepiej wypadł wspomniany zespół z Sosnowca przygotowując Podwędzany filet z gęsi, smażone foie gras, konfiturę z gruszki i jabłka z miodem i assiette z marchwi.
 
 
Zwycięzcami zostali Bartłomiej Kornacki i Przemysław Gościniak z Restauracja Warszawska, Hotel Centrum Sosnowiec. Na podium znaleźli się również:
Mariusz Roch i Łukasz Grabowski – Restauracja Symfonia Smaku, Gliwice (II miejsce)
Kamil Skrok i Jakub Włodarczyk Filharmonia Smaku, Łódź (III miejsce).

 
Ogłoszenie wyników konkurs miało miejsce podczas uroczystej gali prowadzonej przez Monikę Zamachowską. O podniebienia gości zadbał zespół Hotelu Fabryka Wełny pod przewodnictwem Szefa Kuchni Wiesława Bobera. Wieczór uświetnił także występ zespołu wokalno-istrumentalnego Capri New Beat z Krakowa.
 
 
Honorowy patronat nad II edycją Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Gęsina nie tylko na Św. Marcina objęli Marszałek Województwa Łódzkiego Witold Stępień, Prezydent Miasta Pabianice Grzegorz Mackiewicz oraz Starosta Powiatu Pabianickiego Krzysztof Habura.
 
 
Patronat merytoryczny nad konkursem sprawował Klub Szefów Kuchni, Doceń polskie oraz Euro Toques. Konkurs nie odbyłby się gdyby nie pomoc sponsorów i partnerów wydarzenia, którzy wsparli sztukę kulinarną i docenili zaangażowanie kucharzy.
 
Gratulacje dla zwycięzców i wszystkich uczestników!
Zdjęcia: Doceń polskie, Fabryka Wełny Hotel & SPA

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000