Za nami druga edycja Konkursu Kulinarnego Gęsina nie tylko na św. Marcina, która odbyła się 19 sierpnia 2017 roku w hotelu Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach.
Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Wiesław Bober oraz Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach ul. Zamkowa 2. W konkursie wzięły udział ekipy 2 osobowe mające do dyspozycji 4 stanowiska kuchenne. Każda drużyna miała do przygotowania 9 porcji dania. Jedna porcja trafiła na stół ekspozycyjny a pozostałe do jury degustacyjnego i technicznego. Celem konkursu jest promocja kucharzy, pokazanie ich umiejętności i wysokiej wiedzy zawodowej oraz promocja produktu: gęsiny.
- Gęsina jest głęboko zakorzeniona w polskiej tradycji kulinarnej. Hodowla gęsi w Polsce rozpoczęła się już w XVII wieku – mówi organizator konkursu Wiesław Bober. – Mimo faktu, że obecnie jesteśmy największym producentem gęsiny w Europie, to stosunkowo rzadko gości ona na polskich stołach. Organizując festiwal kulinarny chcieliśmy to zmienić.
Konkurs Kulinarny poprowadził Adam Gessler, restaurator, autor książki kulinarnej Smaki na 52 tygodnie wspólnie z Arturem Mrozem, znanym kucharzem, gospodarzem kulinarnego programu TVP1 Polski grill.
Wyniki prac były oceniane przez jury profesjonalne składające się z 7 ekspertów gastronomicznych pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego.
Skład jury degustacyjnego:
1. Jerzy Pasikowski – Przewodniczący jury – Mistrz Kuchni polskiej
2. Giancarlo Russo – Mistrz Kuchni włoskiej
3. C-Michel Labarre – Mistrz Kuchni francuskiej
4. Robert Sowa – Mistrz Kuchni , restaurator
5. Jean Bos – Mistrz Kuchni molekularnej
6. Kurt Scheller – Mistrz Kucharski
7. Theofilos Vafidia – Gastronom , osobowość telewizyjna.
Skład jury technicznego:
1. Tomasz Purol – uczestnik programu TOP Szef Polska, Szef Kuchni
2. Patryk Dziamski – uczestnik programu TOP Szef Polska, Szef Kuchni
3. Tomasz Szymański – Konsultant ds. Gastronomii Iglotex.
W opinii jury poziom konkursu był bardzo wysoki, a wszystkie zespoły bardzo dobrze poradziły sobie z powierzonym zadaniem. Najlepiej wypadł wspomniany zespół z Sosnowca przygotowując Podwędzany filet z gęsi, smażone foie gras, konfiturę z gruszki i jabłka z miodem i assiette z marchwi.
Zwycięzcami zostali
Bartłomiej Kornacki i
Przemysław Gościniak z
Restauracja Warszawska,
Hotel Centrum Sosnowiec. Na podium znaleźli się również:
Mariusz Roch i Łukasz Grabowski – Restauracja Symfonia Smaku, Gliwice (II miejsce)
Kamil Skrok i Jakub Włodarczyk – Filharmonia Smaku, Łódź (III miejsce).
Ogłoszenie wyników konkurs miało miejsce podczas uroczystej gali prowadzonej przez Monikę Zamachowską. O podniebienia gości zadbał zespół Hotelu Fabryka Wełny pod przewodnictwem Szefa Kuchni Wiesława Bobera. Wieczór uświetnił także występ zespołu wokalno-istrumentalnego Capri New Beat z Krakowa.
Honorowy patronat nad II edycją Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Gęsina nie tylko na Św. Marcina objęli Marszałek Województwa Łódzkiego Witold Stępień, Prezydent Miasta Pabianice Grzegorz Mackiewicz oraz Starosta Powiatu Pabianickiego Krzysztof Habura.
Patronat merytoryczny nad konkursem sprawował Klub Szefów Kuchni, Doceń polskie oraz Euro Toques. Konkurs nie odbyłby się gdyby nie pomoc sponsorów i partnerów wydarzenia, którzy wsparli sztukę kulinarną i docenili zaangażowanie kucharzy.
Gratulacje dla zwycięzców i wszystkich uczestników!
Zdjęcia: Doceń polskie, Fabryka Wełny Hotel & SPA
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.