Znamy kolejnego finalistę 20. Edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku, rozegrany 8 czerwca w Ostoi Chobienice, wygrał Paweł Kubera.
Danie główne z użyciem pstrąga patroszonego oraz filetu jesiotra, oleju o smaku porowym, wędzonych warzyw, suszonych pomidorów lub czosnku i szpinaku, a także sałatka z użyciem jabłka oraz pepitki z czerwonej soczewicy i marchewki – to dwa kulinarne wyzwania, które stały przed uczestnikami jednego z konkursów nominowanych w tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski 2022.
Piękna rywalizacja wśród wspaniałych ludzi
Rywalizacja o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku, czyli konkurs im. Rafała Jelewskiego odbyła się w Ostoi Chobienice, urokliwym miejscu położonym na granicy województw wielkopolskiego i lubuskiego. W środę, 8 czerwca, towarzyszyły mu degustacje, pokazy kulinarne, w tym pokaz grillowania w wykonaniu mistrza tej sztuki, Macieja Grubmana.
Ważnym momentem w czasie trwania konkursu było podziękowanie dla restauratorów zaangażowanych w pomoc uchodźcom z Ukrainy. W akcję zaangażowali się przedsiębiorcy z całej Wielkopolski, którzy niejednokrotnie dostarczali posiłki do miejsc oddalonych o kilkadziesiąt kilometrów.
Gościnią specjalną konkursu była Joanna Brodzik, aktorka, a także autorka książki „Umami. Opowieści i przepisy”, która opowiadała o początkach swojej kulinarnej fascynacji odziedziczonej po babci i mamie. Mówiła jednak nie tylko o tradycyjnych, polskich potrawach, ale też fascynacjach choćby kuchnią marokańską. Popularna aktorka była także nieformalną członkinią jury, które oceniało sześciu zawodników.
Laury i finał dla zwycięzcy
Kulinarne zmagania trwały niemal pięć godzin. Jury w składzie: Marcin Budynek (przewodniczący), Magdalena Ossowska, Bartłomiej Witkowski, Dawid Łagowski, Mariusz Pieterwas oraz Paweł Salamon i Tomasz Zdrenka (jurorzy techniczni), nie miało łatwego zadania. Ostatecznie wygrało danie, za którym stało doświadczenie.
Zwycięzcą konkursu okazał się Paweł Kubera, który na co dzień pracuje w poznańskiej restauracji Podanie. Zwycięstwo w konkursie i awans do finału Kulinarnego Pucharu Polski dały mu mariaż pstrąga z jesiotrem w asyście szparag oraz – jako sałatka – pipetki ze szparagami i musem jabłkowym.
W nagrodę odebrał m.in. Puchar Wielkopolskiego Kucharza Rok 2022 ufundowany Prezydenta Miasta Poznania, nagrody pieniężne i rzeczowe od sponsorów, ale również upragnioną nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2022 i symboliczny czek na 1800 zł.
Drugie miejsce zajął Adam Lelewer, a trzecie Przemysław Szwak. Do tego ostatniego trafiła też nagroda specjalna przekazana przez Joannę Brodzik.
źródło: KPP
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.