Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Najlepsi młodzi kucharze, wołowina i koniak. Znamy zwycięzców konkursu L’Art de la cuisine Martell 2015!



XIII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Kulinarnych – L’Art de la cuisine Martell dobiegł końca. Ogrom emocji, wybitni kucharze, wykwintne dania oraz koniak – to tylko niektóre elementy tegorocznego konkursu kulinarnego. Na czas jego trwania średniowieczny Zamek Ryn stał się areną kuchennych zmagań. Do walki o tytuł najlepszych stanęło 15 dwuosobowych drużyn reprezentujących restauracje z całej Polski.

Pucharu bronili także ubiegłoroczni laureaci konkursu. XIII edycja była wyjątkowa ze względu na obchody 300 urodzin Domu Koniaku Martell oraz blisko 700 rocznicę istnienia Zamku Ryn. Zwycięzcami tegorocznej edycji zostali Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka z Restauracji Enjoy Platinum Palace Residence w Poznaniu. Mistrzem ceremonii był Dariusz Struciński – wybitny szef kuchni Hotelu Anders, a imprezę tradycyjnie już poprowadzili Karol Okrasa oraz Dariusz Maląg.

Najważniejszy składnik – wołowina!

Zadaniem uczestników tegorocznej edycji konkursu było przygotowanie potrawy z wołowiną oraz wybór najlepiej komponującego się z nią wariantu koniaku Martell. Jury pod przewodnictwem Pawła Oszczyka oraz Jarosława Walczyka, w skład którego weszły największe kulinarne autorytety, m.in. Adam Chrząstowski, Tomasz Deker czy Andrzej Bałdyga, oceniało smak, wygląd, kompozycję oraz ekspozycję głównego składnika. Kucharze wzbili się na wyżyny swoich umiejętności. Wśród nagrodzonych potraw znalazły się takie smakołyki jak ciepło-zimny rostbef z chrupiącą kaszą gryczaną na sosie z goi oraz purre ze skorzonery i szpiku.

Konkursowe zmagania

Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka w ciągu 60 minut stworzyli danie składające się rostbefu wędzonego w towarzystwie szpiku wołowego z konfiturą z cebuli oraz sosem z czerwonego wina. Wołowina oraz dodatki zostały podkreślone głębokim, aksamitnym smakiem koniaku Martell. Trunek ten można podawać zarówno solo jak i uzupełnienie posiłku. Jego wyjątkowe aromaty i nuty smakowe sprawiają, że podczas degustacji z poszczególnych składników dania wyłaniają się dodatkowego smaki – komentuje Dariusz Fabrykiewicz, Ambasador Koniaku Martell, Wyborowa Pernod Ricard.

Trójka wyróżnionych
 

Tegoroczni laureaci konkursu:

1 miejsce: Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka, Restauracja Enjoy Platinum Palace Residence – Poznań

  • Rostbef wędzony oraz szpik wołowy z konfiturą z cebuli i sosem z czerwonego wina.

2 miejsce: Filip Stępień i Dawid Ślęczka, Hotel Galaxy Restauracja Andromeda – Kraków

  • Ciepło-zimny rostbef z chrupiącą kaszą gryczaną na sosie z goi oraz purre z skorzonery i szpiku.

3 miejsce: Daniel Olas i Dawid Szkudlarek, Hotel Zdrojowy PRO VITA i Folwark Folińscy – Kołobrzeg

  • Stek z krzyżowej demi glace z krokietem ziemniaczanym, pietruszką oraz szpikiem smażonym z warzywami.
Organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell jest Grupa Anders przy merytorycznej współpracy Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
 
Wiecej o marce Martell:

Martell został założony w 1715 roku w regionie Charente przez Jeana Martella i jest jednym z najstarszych pośród wielkich Domów Koniaku. To co wyróżnia Martell od innych koniaków, to metoda podwójnej destylacji w tradycyjnych alembikach, jedynie sklarowanej części wina, która pozwala na wydobycie esencji wina zwanej eaux-de-vie. Używane w procesie produkcji winogrona pochodzą z 4 najlepszych crus, czyli obszarów upraw inaczej regionów prowincji: Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne oraz Fins bois. Beczki używane przez Martell w procesie dojrzewania eaux-de-vie wytwarzane są z drobnoziarnistego rodzaju drewna dębowego z lasów Troncais. Rodzina koniaków Martell na polskim rynku składa się z: Martell V.S., Martell V.S.O.P., Martell X.O, Martell Cohiba, Martell Chanteloup Perspective i Martell L’Or.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000