Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
17.04.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Moi faworyci zwyciężyli w KPP!


28 września, podczas wieczornej Gali, poznaliśmy zwycięzców 16. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Przepustką do udziału w KPP było zwycięstwo w jednym z renomowanych konkursów kulinarnych w Polsce.

Kulinarny Puchar Polski to najbardziej prestiżowy konkurs w polskiej gastronomii, którego celem jest odkrywanie i prezentowanie talentów kulinarnych oraz wyłonienie Najlepszego z najlepszych. Historia konkursu sięga roku 2000 kiedy to miała miejsce jego pierwsza edycja. Od tamtego czasu KPP ciągle rozwija się  i zdobywa coraz większe uznanie w środowisku gastronomicznym. Wspólnie patronują mu najważniejsze polskie stowarzyszenia branżowe: Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Euro-Toques Polska oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni  i Cukierni. Kulinarny Puchar Polski to konkurs, który składa się z 3 etapów:

  • etap I – kwalifikacje do półfinału KPP 2016 (zwycięzca krajowego konkursu kulinarnego, który posiada nominację do typowania uczestników półfinału KPP 2016)
  • etap II – półfinał KPP 2016
  • etap III – finał KPP 2016.

Półfinał KPP 2016 odbył się 27 września, podczas Targów Polagra Gastro. Zadaniem konkursowym w półfinale było wykonanie od podstaw  przekąski ciepłej i deseru. Wszyscy uczestnicy musieli przygotowanie przystawkę na bazie gołębia, oscypka, szalotki i wiśni mrożonej oraz deser, w którym składnikami obowiązkowymi były: bryndza podhalańska i miód z Sejneńszczyzny. Tego dnia o wejście do finału walczyło 14 drużyn kucharskich, a byli to:

1. Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski (X edycja Primerba Cup)
2. Paweł Kubera i Kajetan Świokła (IV edycja konkursu Kulinarny Rajd Mistrzów)
3. Karolina Wiśniewska i Michał Czekało (IV Ogólnopolski Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich Ale Pasztet)
4. Paweł Wojtysiak i Paweł Spodzieja, (XIII Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne)
5. Sebastian Stelwag i Cezary Powała (II edycja Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej w Dubiecku)
6. Emil Klimas i Dawid Feist (VIII edycja Festiwalu Ryb Bałtyckich)
7. Dariusz Kuduk i Damian Cezary Kupis (XI edycja Festiwalu Kuchni Greckiej)
8. Piotr Wójcik i Łukasz Korzysz (XIII edycja konkursu Lubelskie Smaki)
9. Paweł Salamon i Maciej Pisarek (III edycja konkursu im. Rafała Jelewskiego Wielkopolski Kucharz Roku)
10. Piotr Huszcz i Łukasz Boreczek (VIII edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś)
11. Radosław Janus i Lidia Syjid (III edycja konkursu Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro)
12. Piotr Polak i Krystian Masny (VIII edycja Festiwalu Kuchni Zbójnickiej)
13. Martyna Marcol i Łukasz Czarnota (XI edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny)
14. Rafał Grzegorzek (zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski 2015) i Przemysław Gryz (zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski 2014).

Uczestnikami konkursu były dwuosobowe drużyny (Szef + Kucharz pomocniczy). Szef oceniany był za organizację pracy zespołu, przygotowanie stanowiska pracy, wysokie umiejętności zawodowe, smak, estetykę i sposób podania pracy konkursowej. Za pomoc w pracach przygotowawczych oraz serwowaniu dań konkursowych odpowiedzialny był Kucharz pomocniczy.

Zawodnicy półfinału KPP 2016, w czasie 75 minut, musieli przygotować 7 porcji, w tym 6, które oceniało jury i 1 jaką eksponowano w gablocie konkursowej.

W tym roku, podczas Kulinarnego Pucharu Polski, w loży sędziowskiej półfinału zasiedli wybitni propagatorzy polskiej gastronomii, kreatorzy, z bogatym doświadczeniem zawodowym, nieustający w poszukiwaniu inspiracji i inspirujący innych. W roli Przewodniczącego Jury wystąpił Jean Bos - Prezes Stowarzyszenia Euro-Toques Polska. Razem z nim dania półfinalistów były oceniane przez: Jarosław Walczyka, Stefana Birka, Sebastiana Krauzowicza i Bożenę Sikoń-Wojtal.


Spośród 14 drużyn startujących w półfinale Kulinarnego Pucharu Polski 2016, Jury wybrało 10 zespołów, które walczyły o tytuł Najlepszego z najlepszych, a byli to:

1. Paweł Salamon i Maciej Pisarek
2. Paweł Kubera i Kajetan Świokła
3. Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski
4. Rafał Grzegorzek i Przemysław Gryz
5. Piotr Wójcik i Łukasz Korpysz
6. Emil Klimas i Dawid Feist
7. Paweł Wojtysiak i Paweł Spodzieja
8. Martyna Marcol i Łukasz Czarnota
9. Dariusz Kuduk i Damian Cezary Kupis
10. Karolina Wiśniewska i Michał Czekajło.


28 września, finaliści KPP 2016 nie mieli łatwego zadania. Musieli wykazać się swoimi umiejętnościami przygotowując danie główne w czasie 2 godzin na bazie: miecznika, homara, śliwki suchlońskiej i nalewki polskiej. Każde danie należało wykonać w ilości 8 porcji, z czego 7 oceniało międzynarodowe Jury i 1 jaką eksponowano w gablocie konkursowej.

Tegoroczne zmagania finalistów były oceniane przez międzynarodowe Jury:

  • Gabriela Berechet
  • Silivia Castano
  • Per Mandrup
  • Vogel Wynand
  • Georg Wallig
  • Carlos Madeira.
 
Rolę sędziów technicznych pełnili: Wojciech Harapkiewicz i Szymon Szlendak.

Pełną kulinarnych emocji i aromatów rywalizację konkursową, już po raz kolejny, mieli przyjemność prowadzić Monika Zamachowska i Przemysław Kaczmarek (Unilever Food Solutions). Walka pomiędzy wszystkimi 10 drużynami była wyrównana, ale wygrać mogła tylko jedna z drużyn.
 

Najlepsi okazali się Paweł Salamon i Maciej Pisarek, którzy urzekli Jury swoim konkursowym daniem głównym.
 

Drugie miejsce zajęli Paweł Kubera i Kajetan Świokła.
 
Na najniższym stopniu podium stanęli Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski.
 

Moi faworyci zwyciężyli. Od początku konkursowej rywalizacji kibicowałem drużynie z Restauracji Smolarnia – komentuje Mieczysław Kozłowski, właściciel firmy KOMAT – producenta mebli i urządzeń ze stali nierdzewnej.

Zwycięstwo w KPP, poza korzyścią materialną, przynosi prestiż i uznanie innych Szefów kuchni. Dużo zachwytu i pozytywnych komentarzy wywołała również sama organizacja całej Gali 16. Edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Jak co roku, niespodzianką dla przybyłych gości był także występ gwiazdy wieczoru jaką był zespół ENEJ.
 

Wszystkim drużynom startującym w tegorocznej edycji serdecznie gratulujemy i życzymy Wam wytrwałości w rozwijaniu swoich umiejętności i dalszych sukcesów kulinarnych. Już dziś zapraszamy też do udziału w konkursach nominowanych do KPP 2017, których lista zostanie wkrótce opublikowana.
 
Sponsorem relacji jest firma KOMAT

 
Komat Mieczysław Kozłowski
Romanowo Dolne 105
64-704 Romanowo Dolne
tel.: 67 255 98 20-21
fax: 67 255 98 22
e-mail:komat@komat.com.pl
www.komat.com.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000