Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Aleja Gwiazd Sztuk...
Kolacja Mistrzów
Złoty Medal MTP ta...
XIII Mistrzostwa P...
Polish BBQ KING...
Międzynarodowy Fes...
Galicyjskie Smaki ...
XV Dorszowe Żniwa ...
Finał konkursu bar...
Krajowy finał Worl...
Druga edycja progr...
Grill KAMADO b - N...
Grillo wędzarnia S...
Mistrzostwa Polski...
Polska na podium ś...
Dwudniowy Event Ku...
Paweł Pyra zwycięz...
XIII edycja konkur...
I Ogólnopolskie Mi...
IV edycja Kulinarn...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
Smoker
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Gros
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Elmak
Hello Coffee
Secpol
Iglotex
Belgium`s Best
Menos
Caffetea
Fanex
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Młodzi adepci sztuki cukierniczej w Cieszynie


Dnia 22 maja 2017r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie, odbyła się pierwsza edycja Beskidzkiego Konkursu Młodych Cukierników. Konkurs ten został zorganizowany przez ZSEG w Cieszynie przy współpracy z Małą Akademią Mistrzostwa Zawodowego. Z ramienia MAMZ organizatorem był Szymon Konkol, natomiast z ZSEG – Dorota Przyłęcka i Dorota Urbańczyk.
 
 
Tematem przewodnim konkursu był Tort wykonany zgodnie z zasadami dekoracji w stylu angielskim. W konkursie uczestniczyło 7 zespołów dwuosobowych z 5 szkół Polski i Czech: z Bielska-Białej, Skoczowa, Jastrzębia Zdroju, Cieszyna oraz z Czeskiego Cieszyna.
 
Młodzi cukiernicy w ciągu 3 godzin mieli wykonać tort w stylu angielskim. Każda drużyna miała obowiązek użyć do dekoracji swojego dzieła masy cukrowej marki Callebaut z zastosowaniem, lub bez zastosowania barwników spożywczych marki Food Color udostępnionych  przez organizatora.
 
 
Uczestnicy zaskoczyli jurorów ciekawymi połączeniami smakowymi jak też umiejętnym obłożeniem tortu masą cukrową. W dekoracji tortów przeważały motywy kwiatowe, ale pojawiły się też figurki kreskówek. Jury zwracało uwagę na staranne wykończenie dekoracji i dopracowanie detali oraz walory smakowe gotowego tortu.
 
Adepci sztuki cukierniczej wykazali się wielkim talentem i pomysłowością – wszystkie torty zostały pięknie udekorowane.
 

Pracę uczniów oceniali:
  • Krzysztof Wysłucha – mistrz cukierniczy i piekarski, lider Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego
  • Teresa Trzaskalik – technolog, specjalistka dekoracji cukierniczej i karmelarstwa
  • Natalia Aurora Ignacek – sugarcrafterka, dziennikarka branżowa
  • Izabela Greń – Manufaktura Smaku Beskid Centrum w Brennej.
Naszą szkołę reprezentowali: Natalia Kisiała i Paulina Ceremuga z kl 2ga, Karolina Grim i Karolina Cholewka z kl. 1ga, Małgorzata Greń i Kinga Chujeba z kl. 3hg.

Zwycięski tort zaskoczył jurorów pokrzywowym smakiem. Biszkopt przekładany był ganachem czekoladowo-maślanym oraz galaretką z wiśniówki.
 


Laureatami konkursu zostali:
  • I miejsce: Mateusz Karczmarczyk, Izabela Wróbel – Skoczów
  • II miejsce: Patrycja Zwardoń, Paulina Piecha z Bielska Białej
  • III miejsce: Anna Byrtusová, Eva Maroszová – Český Těšín.
Gratulujemy i do zobaczenia za rok na II BKMC!
 
Współorganizatorami konkursu byli: Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego, Manufaktura Smaku – Beskid-Centrum Brenna, Spółdzielnia Mleczarska w Bażanowicach, Cukiernia Bajka – Górki Wielkie, Patron medialny: Mistrz Branży,

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Robvita Pizzola Rational Smoker Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee LMS Online Sp. z o.o. Watersystem Makro Cash & Carry Reinex Na Lunch Barry Callebaut M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Krosno
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000