Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej 2018


W sobotę, 21 lipca 2018 roku odbyła się 4. edycja Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej – konkursu, którego organizatorami są restauracja BabiniczKompleks Dworzysko w Szczawnie-Zdroju, Ryszard Tomaszewski, Wojciech Harapkiewicz i Waldemar Hołówka. 
 
Konkurs stanowi hołd dla polskiej tradycji kulinarnej. Jego celem przypomnienie i utrwalenie walorów kuchni polskiej wywodzących się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z kuchnią myśliwską.
 
W tegorocznej edycji konkursu udział wzięło 11 ekip kucharskich, a ich zmagania obserwowało i oceniało Jury w doborowym składzie: Adam Chrząstowski, Iwona Niemczewska, Tomasz Purol, Patryk Dziamski, Ernest Jagodziński, Grzegorz Fic, Adam Dmyterko, Paweł Serafin i Stefan Birek, Tomasz Krake, Jacek Jakubczak, Janusz Pyra i Piotr Szczygielski – Szczypior. Przewodniczącym obrad był Jarosław Walczyk.
 
 
Zadaniem konkursowym było przygotowanie przystawki zimnej lub gorącej oraz dania głównego.  Obowiązkowymi produktami do przygotowania przekąski były: bażant, Skarby Serowara – Bursztyn, Rubin i Szafir. Natomiast w daniu głównym obligatoryjnie należało wykorzystać schab z dzika i olej z esencją masła.

Najlepszy w tych konkurencja okazał się duet: Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski z NIFTY No. 20. Warto przypomnieć, że właśnie ten zespół w 2016 roku stanął już na podium Kulinarnego Pucharu Polski zajmując wówczas 3. miejsce.
 
Na kolejnych miejscach uplasowali się: Waldemar Trzciołek i Mateusz Serwa z Ostoja Chobienice – II miejsce oraz Tomasz Sowiński i Marcin Kowalski z Restauracji Pasja - III miejsce.
 
Więcej informacji o konkursie na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000