Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
23.04.2024
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Erfurcie 2016


W dniach 22-25 października 2016 roku odbyło się jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie – Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Erfurcie (Internationale Kochkunst Ausstellung). Pierwszego dnia Narodowa Reprezentacja Polskich Kucharzy po raz pierwszy zdobyła srebrny medal w kategorii dania regionalne.
 
Zadaniem reprezentacji było przygotowanie czterech, różnego rodzaju, przekąsek typu finger food, o wadze 10-20 g każda. Regulamin określał, że dwie z nich powinny być przygotowane i podane na zimno, a dwie pozostałe przygotowane na gorąco i podane na zimno. Ponadto, nasi kucharze przyrządzili dwa rodzaje starterów: gorące, w których wszystkie elementy były gorące, a wydane na zimno, oraz zimne, gdzie wszystkie elementy były zimne i wydane także na zimno. Co więcej, na stole dań regionalnych Narodowej Reprezentacji Polskich Kucharzy znalazło się szczegółowo zaaranżowane, pięciodaniowe menu oraz uroczysty talerz owoców. Mogłoby się wydawać, że to by było na tyle. A jednak to nie koniec wymagań, jakie stawiała przed uczestnikami IKA.
 
 
Drugą składową była realizacja programu cukierniczego, w którym należało wykonać deser z czekoladą w roli głównej, deser z owocami, stanowiącymi pierwszoplanowy składnik oraz deser własnego wyrobu, czyli zupełny freestyle! Kolejnym zadaniem cukiernika było przygotowanie talerza z czterema rodzajami czekoladek/pralinek o wadze 6-14 g każda. Zmagania kucharzy z całego świata oceniało międzynarodowe jury, składające się z oficjalnie uznanych ekspertów kulinarnych.
 
Wśród dań olimpijskich Narodowej Reprezentacji Polskich Kucharzy, startującej w kategorii dania regionalne znalazły się m.in.:
Sandacz marynowany na słodko i słono, gotowany w sous-vide w temperaturze 44 stopni i 15 minut z grzybami lejkowca, duszonymi z tymiankiem, szalotką oraz z musem z młodego szpinaku, gotowanego w cydrze jabłkowym. Puree z chlorofilu, mięty kolendry i verbeny. Warzywa (marchewka, pietruszka-korzeń) gotowane w maśle palonym z czarną soczewicą, owinięte we włoską kapustę, gotowaną w niskiej temperaturze. Kwaszona czerwona cebula w zalewie z octu winnego i syropu z białego bzu i z gotowanym porem w maśle.
 
 
Sędziowie, oprócz perfekcyjnie przygotowanych dań podziwiali także stół autorstwa WG Design Wojciech Gosk. Ekspozycja została wykonana z potężnego kawałka drewna o rozmiarach 3 m na 3 m i wyrastało z niego drzewko, na którym rosły jabłka.

Reprezentacja została powołana przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. W skład drużyny weszli:
  • Manager drużyny – Krzysztof Szulborski
  • Kapitan drużyny  – Adam Woźniak – Szef kuchni Restauracji 1611, w Hotelu Dwór Oliwski / Gdańsk.
Członkowie drużyny:
  • Robert Skubisz – Szef Kuchni Amber Room / Warszawa
  • Tomasz Milewski – Szef Kuchni w Hotelu Mikołajki***** / Mikołajki
  • Przemysław Tworkowski – z-ca Szefa Kuchni Stena Line
  • Przemysław Langowski – Szef Kuchni Restauracji Magiel w Hotelu Almond / Gdańsk
  • Mariusz Gachewicz – Szef Kuchni w Hotelu Zamek w Gniewie / Gniew
  • Krzysztof Gradzewicz – Szef Kuchni Hotel Kopernik / Olsztyn
  • Wojciech Dembowski – Szef Kuchni Banglob Catering / Gdynia
  • Jacek Kempa – Szef Kuchni Restauracji Kempa Smaków / Wrocław
  • Paweł Stawicki – Szef Kuchni Restauracji Mercato w Hotelu Hilton / Gdańsk
  • Daniel Zawalich – Szef cukierni w Amber Room / Warszawa
  • Jacek Majcherek – Szef Kuchni Restauracji Słowacki w Smart Hotelu / Gdańsk
  • Piotr Zawalich – z-ca Szefa Kuchni Hotel Mikołajki***** / Mikołajki
  • Andrzej Ławniczak – Pomorska Akademia Kulinarna / Gdańsk.
 
Drużyna mogła trenować i wziąć udział w olimpiadzie dzięki wsparciu sponsorów:
Iglotex S.A, Dajar HoReCa, Gzella, ChemaN, Kotányi, Mlekovita, Kruszwica, Fusion Gusto, Chef, Farm Frites, Ambasador.
 
Patronat nad Narodową Reprezentacją Polskich Kucharzy objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałek Województwa Pomorskiego.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000