Za nami XII. edycja Festiwalu Kuchni Greckiej, która odbyła się 7 kwietnia 2017 roku podczas XXI. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie. Konkurs ten należy do najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych w Polsce.
Festiwal Kuchni Greckiej jest wieloletnim projektem, opracowanym i wdrożonym przez Teo Vafidisa, Greka z pochodzenia, z zawodu eksperta i doradcę kulinarnego, z pasji – Ambasadora Kultury i Kuchni Greckiej w Polsce, honorowego członka Chef’s Club Grecji, oraz przedstawiciela Poland Branch Office Chef’s Club of Greece.
Uroczystej inauguracji dokonał Jego Ekscelencja Pan
Evangelos Tsaoussis, Ambasador Republiki Greckiej w Warszawie, a także Radca Handlowy Ambasady Republiki Cypryjskiej w Warszawie Pan
Petrosa Michaelidisa. Jak co roku ekipy kucharzy z całej Polski pod
fachowym okiem międzynarodowego Jury przygotowali autorskie dania z wykorzystaniem produktów wskazanych w Regulaminie:
Groszek zielony Oerlemans, Ciasto Fillo Kanaki, Młoda marchewka cała Oerlemans, Borowik cały Oerlemans i Oliwa z oliwek Extra Virgin z Krety.
Zmagania konkursowe miał zaszczyt prowadzić Przemysław Skowron – prezenter radia RMF FM. W rywalizacji wzięło udział 9 zawodników, którzy w ciągu 60 minut musieli przygotować dania inspirowane kuchnią grecką. Pomimo ogromnego wyzwania, wszyscy uczestnicy poradzili sobie doskonale!
Wszystkie prace konkursowe były oceniane przez Jury profesjonalne oraz Jury gwiazdorskie.
Jury profesjonalne w składzie:
- Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury
- Giancarlo Russo
- Robert Sowa
- Artur Świerżewski
- Kurt Scheller.
Jury gwiazdorskie, w składzie:
- Tomasz Kozłowicz
- Zygmunt Chajzer
- Joanna Kruk
- Łukasz Nowicki.
Podczas Uroczystej Gali, która miała miejsce w Restauracji u Artura Świerżewskiego w Zielonce poznaliśmy zwycięzców XII. edycji Festiwalu Kuchni Greckiej.
Zmagania konkursowe wygrał Maciej Undziakiewicz z Zamku Dubiecko, drugie miejsce zajął Paweł Kubera – Hotel DeSilva Premium – Poznań, a trzecie Sławomir Saguła – Rezydencja Gubałówka.
Nagrodę główną ufundowaną przez Mouzenidis Travel stanowiła wspaniała wycieczka do Grecji - pakiet dla 2 osób w Grand Platon 4* All Inclusive. Zwycięzcy życzymy udanych wakacji!
Zwieńczeniem całego wydarzenia była uroczysta Gala, podczas której rozdane zostały nagrody, prezenty i dyplomy. O oprawę muzyczną zadbał zespół Orfeusz, głównymi atrakcjami były tradycyjne tańce oraz tłuczenie talerzy. Zabawa trwała do białego rana.
Idea zorganizowania Festiwalu Kuchni Greckiej zrodziła się z chęci przybliżenia i propagowania w Polsce tradycji kuchni greckiej. Projekt jest skierowany zarówno do hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni, kucharzy, jak i do konsumentów.
Zarówno laureatom miejsc na podium, jak i wszystkim kucharzom, bardzo serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia za rok!
Sponsorem relacji jest firma Oerlemans
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.