Dnia 31 stycznia 2020 roku, w restauracji La Brasserie Moderne odbył się live cooking z udziałem wybitnych szefów kuchni - Maciejem Majewski oraz Jakubem Kasprzakiem. Obaj szefowie zaprezentowali przybyłym gościom menu jakie przygotowali na wyjątkową kolację na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP). Zaproponowane menu łączyło w sobie polską i francuską tradycję kulinarną, a inspirowane było smakami z Lazurowego Wybrzeża.
Tegoroczna uroczystość w warszawskim hotelu Sofitel Warsaw Victoria, była nie tylko doskonałą okazją do nawiązania wartościowych kontaktów, ale także dostarczyła niezapomnianych wrażeń smakowych. Doroczna Gala CCIFP w ciągu ostatnich kilku lat stała się ważnym punktem w kalendarzu polsko-francuskiego środowiska biznesowego. Poprzednia, jubileuszowa edycja zgromadziła ponad 500 gości, zarówno prezesów największych firm z kapitałem francuskim, jak i reprezentantów świata kultury, polityki oraz mediów. W tym roku do przygotowania kolacji na Gali zostali zaproszeni cenieni w środowisku kulinarnym Szefowie kuchni: Maciej Majewski oraz Jakub Kasprzak. Serwowanym podczas Gali daniom towarzyszyły specjalnie wyselekcjonowane na tę okazję wina, podkreślające walory smakowe przygotowanych potraw.
Maciej Majewski od 2014 roku jest szefem kuchni warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne, którą tworzył od podstaw. Stylem gotowania, w którym się spełnia, jest kuchnia polsko - francuska w wydaniu modern, bazująca na najlepszej jakości sezonowych składnikach. Na Gali CCIFP Szef Majewski zaprezentował klasyczne danie, jakim jest sałatka nicejska, ale w zupełnie nowej odsłonie. Tradycyjne składniki, takie jak tuńczyk, pomidory, czy oliwki zostały wykorzystane w nietuzinkowych formach. Do szefa Majewskiego należało również danie główne, czyli kaczka carnavale. Podanie i kolorystyka dania, w pełni oddały charakter wieczoru i temat przewodni jakim był nicejski karnawał. Pierś kaczki podana została w towarzystwie bakłażana nadziewanego prowansalskim ratatouille oraz ziemniaków konfitowanych w gęsim tłuszczu.
Jakub Kasprzak jest Szefem kuchni "Sezony. Restauracja i Hotel" w miejscowości Trzek. W 2019 roku wygrał polską selekcję Bocuse d'Or – jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie. Miłośnik nowoczesnej kuchni z domieszką tradycyjnej kuchni francuskiej. Jego styl to równowaga dwóch światów: nowoczesnego połączenia smaków oraz francuskiej filozofii gotowania, wyniesionej z samego Instytutu Paula Bocuse’a w którym szkolił się w 2008 roku. Dla gości Gali Szef Kasprzak przygotował ciepłą przystawkę – socca, czyli chrupiący chips z ciecierzycy, podany z musem z pietruszki i kurczaka z karmelizowanym bakłażanem oraz warzywami demi-glace.
Gala CCIFP jest co roku jednym z najważniejszych wydarzeń organizowanych przez Francusko-Polską Izbę Gospodarczą – organizację zrzeszającą ponad 450 polskich i francuskich firm. Obecnie Francja jest trzecim największym inwestorem zagranicznym w Polsce. Wartość inwestycji przekracza 81 mld złotych, a liczba stworzonych bezpośrednio miejsc pracy to ponad 200 000.
Partnerem Złotym Gali była firma Michelin.
Partnerem Srebrnym Gali był BNP Paribas Bank Polska.
Partnerami brązowymi Gali byli: Auchan Polska, Eau Thermale Avene, Bocuse d’Or Poland, Canal +, Carrefour Polska, Sodexo Polska, Sofitel Warsaw Victoria, Wyborowa Pernod Ricard.
Partnerami medialnymi Gali byli: Dziennik Gazeta Prawna, Dzienik.pl, Forsal.pl, Gazeta Prawna.pl, Lepetitjournal.com, My Company, Warsaw Business Journal, Poland Today
Partnerami strategicznymi CCIFP byli: Auchan Polska, BNP Paribas Bank Polska, Carrefour Polska, Grupa Publicis, Orange Polska, Wyborowa Pernod Ricard. Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|