Ogromnej pomocy w obsłudze KPP 2023 udzielili uczniowie
Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Liberta w Poznaniu, którymi kierowała
pani mgr inż. Anna Dembińska. Szczególne podziękowania uczestnicy konkursu kierowali do Ekipy, która zajmowała się zmywaniem i sprzątaniem zaplecza. Wyposażenie zmywalni zapewnił Partner KPP firma
Winterhalter - Partner Relacji z Kulinarnego Pucharu Polski.
W Jury Technicznym KPP pracowali:
Mariusz Zając
Jarosław Owczarczyk
Prowadzącymi Konkurs w tym roku byli:
Tomasz Purol
Marcin Budynek
Zwycięscy na przystawkę przygotowali
Pieczony sernik dyniowy podany z karmelizowanymi orzechami laskowymi, żelem dyniowo pomarańczowym aromatyzowanym imbirem i marynowaną dynia.
Danie główne Pawła i Khrystyny to
Galantyna z królika z kruszonką z pistacji, cebuli marynowanej i natki pietruszki, podana z krokietem ziemniaczanym z szarpanym mięsem królika, puree z pasternaku, cebulą faszerowaną borowikami, sosem winno maślanym na bazie redukcji z królika i kurczaka oraz palone masło.
Na deser przygotowali
Parfait z koziego jogurtu podane z kremem orzechowo-czekoladowym, puree z mandarynki, chipsami z mandarynki, kruszonką z prażonego orzecha włoskiego, czekoladą temperowaną i lodami na bazie orzechówki.
Paweł Liszka to kucharz z wieloletnim stażem, który pracował w najlepszych restauracjach w Trójmieście. Drogę zawodową rozpoczął w szkole gastronomicznej, w czasie której odbywał praktyki w Grand Hotelu. Następnie rozwijał swoje umiejętności w Big Apple Restaurant – od kucharza zmiany, szefa zmiany, po głównego kucharza.
Khrystyna Nykoliuk na co dzień pracuje pod czujnym okiem Pawła Liszki w hotelu Raddisson Blue. Dwuletnie doświadczenie pozwoliło jej na rozwijanie kulinarnej pasji, zgłębianie różnorodnych technik i tworzenie wyjątkowych kompozycji smakowych.
Więcej na temat
DUETU ZWYCIĘZCÓW można przeczytać:
TUTAJ
Drugie miejsce zajęli
Jakub Żymelski i
Bartosz Zajdel.
Więcej na ich temat można przeczytać:
TUTAJ
Trzecie miejsce zajęli
Serhii Kurmyshev i
Bartosz Lehmann.
Więcej na ich temat można przeczytać:
TUTAJ
Zapraszamy do zapoznania sie również z Sylwetkami pozostałych finalistów KPP 2023:
Przemysław Kopania i Marcin Rajkowski
Więcej na ich temat można przeczytać:
TUTAJ
Daniel Warszawski i Eryk Czarnecki
Więcej na ich temat można przeczytać:
TUTAJ
Przemysław Szwak i Mariia Zakhidna
Więcej na ich temat można przeczytać:
TUTAJ
Na koniec podziękowania dla
Sponsorów i Partnerów KPP 2023, którzy od wielu lat wspierają Największy Polski Konkurs o Tytuł „Najlepszego z najlepszych”.
Chcesz wyposażyć swój lokal w zmywarkę Winterhalter bez inwestowania? To bardzo proste! Wybierz model zmywarki lub skontaktuj się z firmowym przedstawicielem, który bezpłatnie doradzi, jaka ze zmywarek będzie idealna dla Twojego biznesu. Następnie przyjedzie do Ciebie, aby sprawdzić techniczne możliwości i wszystko dokładnie zaplanować.
Od teraz nie musisz martwić się już o czystość naczyń w swojej restauracji. Profesjonalnie zadba o nią Twój nowy członek załogi w postaci zmywarki Winterhalter – specjalisty w branży komercyjnych systemów zmywania.
Więcej informacji na stronie www.wynajmijzmywarke.pl