Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
16.04.2024
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Kulinarny Talent 2015


Drugiego dnia targów gastronomicznych EuroGastro odbyła się VII edycja konkursu Roberta Sowy Kulinarny Talent 2015. Owe przedsięwzięcie ma służyć odkrywaniu nieprzeciętnych zdolności młodych kucharzy. Pozwala im się również wykazać pomysłowością i innowacyjnością w tworzeniu wyrafinowanych dań.

   

Kulinarny Talent 2015 wygrał Łukasz Idzikowski, drugie miejsce zdobył Wojciechowi Trukowi, natomiast trzecie zajął Karol Klinger. Zwycięzca konkursu przygotował: antrykot w sosie czekoladowym z gąbką warzywną. Rekomendował go Rajmund Królik z Waltz Cafe & Restaurant w Wałbrzychu. Laureat drugiego miejsca zaserwował: antrykot wołowy sezonowany podany z puree z marchwi i dyni z pieczonymi cebulkami i sosem wiśniowo-czekoladowym, natomiast Karol Klinger podał: sezonowany antrykot, chips z batatą, truskawka – whisky Johnnie Walker Black Label, demi glace wołowy, czekolada/ szalotka cydr, emulsja – zielony groszek, szpinak, marchew – mleko kozie.

Laureata konkursu wyłoniło jury profesjonalne, w którego skład wchodzili: Jerzy Pasikowski, Grzegorz Kazubski, Paweł Mieszała i Filip Schmidt, a także jury degustacyjne: Łukasz Zagrobelny, Weronika Książkiewicz, Odeta Moro, Paulina Staszcz-Kurzajewska i Anna Wędzikowska.
 
 
Konkurs Roberta Sowy daje ogromne perspektywy początkującym kucharzom. Udział w konkursie pozwoli mi zdobyć nowe doświadczenia. Może też sprawić, że ktoś ważny w branży mnie zauważy – powiedziała Aleksandra Siekierko, jedyna kobieta wśród uczestników konkursu. Jeden z członków jury Jerzy Pasikowski, będący jednym z członków jury twierdzi, iż: Konkurs sprawia, iż wybitni uczestnicy mogą zostać docenieni przez najlepszych szefów kuchni. Dodatkowo mają możliwość podglądania umiejętności rywali, a także konsultacji z autorytetami kulinarnymi.

Dodatkową atrakcją podczas konkursu była licytacja przygotowanych przez Tomasza Dekera i Pawła Mieszałę czekoladowych statuetek na rzecz Fundacji Grom.

Cieszę się z tego, że konkurs pozwala wyłonić najlepszych młodych kucharzy i otwiera przed nimi ogromne perspektywy. Mam też nadzieje, że to właśnie oni nas kiedyś zastąpią. Ważne jest również to, że podczas konkursu udało się zorganizować akcję charytatywną i że to właśnie my kucharze do takiej inicjatywy możemy się przyłożyć – powiedział twórca konkursu Robert Sowa.

Kulinarne wyzwanie podjęło 12 najlepszych kucharzy wyłonionych spośród około 50 chętnych. Bazą tworzonych przez nich dań był antrykot wołowy, czekolada, warzywa oraz przyprawy. Laureaci otrzymali Trzy Sowy: złotą, srebrna i brązową.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000