Dziewiąta edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów odbyła się 22 października 2021 roku w Haston Congress Center we Wrocławiu. W ogólnopolskim konkursie uczestniczyło 12 drużyn kucharskich, a zwycięzcy, oprócz nagrody głównej, otrzymali nominacje do Kulinarnego Pucharu Polski.
Tematem bieżącej edycji konkursu była:
- Konkurencja sprawnościowa: Luzowanie całej kaczki na poszczególne elementy: pierś ze skórą z kostką od skrzydła, udko z/k, szyja, skrzydełka, kości. Wygrała ekipa, która wyluzuje dwie kaczki w jak najkrótszym czasie.
- Konkurencja główna:
Przystawka ciepła (8 talerzy) – filet z karpia ze skórą, dowolny zestaw trzech polskich warzyw;
Danie główne (8 talerzy) - pierś z kaczki b/k ze skórą (filet z kaczki może być dowolnie zamarynowany lub z solanki), gruszka, dowolny miód pitny.
Każda ekipa obowiązkowo poza mięsem musiała użyć:
- dowolny przynajmniej jeden produkt z linii CHEF użyty w przystawce i daniu głównym
Wszystkie wymienione składniki przystawki oraz dania głównego musiały obowiązkowo zostać wkomponowane w potrawę, nie mogą występować jako element dekoracyjny. Zawodnicy na przygotowanie przystawki i dania głównego mieli 1 godzina 15 minut.
Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca jest 8000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe oraz bilet do finału 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski, za zajęcie II miejsca 6000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 4000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe.
Konkurs zagościł, tradycyjnie w pięknej i gościnnej stolicy Dolnego Śląska – Wrocławiu. Ekspertami oceniającymi efekty pracy kucharzy byli:
- Jerzy Pasikowski,
- Robert Sowa,
- Marcin Budynek,
- Giancarlo Russo,
- Wiesław Bober,
- Theofilis Vafidis,
- Wojciech Harapkiewicz,
- Michał Chrapowicz, Karol Okrasa jako juror prowadzący.
Wyniki 9 Edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów:
- 1 MIEJSCE [894 punkty ]: Rosa Bartosz, Spodzieja Paweł - Hotel LIBERTE 33 Poznań;

- 2 MIEJSCE [860 punktów]: Smykiewicz Karol, Winiarek Maciej - Restauracja Mirai Clinic, Nowy Gurewicz - Otwock;
- 3 MIEJSCE [849 punktów ]: Żymelski Jakub, Schmidt Wojciech - Hotel & Restauracja ANTONIŃSKA - Leszno.
Wielkie gratulacje dla wszystkich ekip!
Organizatorem wydarzenia jest Haston City Hotel.
Patrontat nad konkursem objął portal gastronomiczny Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.