Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Kulinarny Puchar Polski – zmiany w edycji 2020


Kulinarny Puchar Polski to najważniejszy konkurs w polskiej gastronomii, a tytuł Najlepszego z najlepszych to marzenie wielu ambitnych szefów kuchni. Jak będzie wyglądała jego tegoroczna edycja w świetle obecnej sytuacji?

Pandemia COVID-19 rysuje różne scenariusze dla każdej gałęzi gospodarki, również dla gastronomii, w tym konkursów kulinarnych. Z dziewięciu tych, które pozwalały zwycięzcy uzyskać nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2020, odbył się tylko jeden. Sześć z nich, zaplanowanych na okres marzec – sierpień, zostało już odwołane przez organizatorów, a losy dwóch pozostałych (Archimagirus na Zamku Gniew i Dworzyskowy Konkurs Kuchni Myśliwskiej w Szczawnie-Zdroju) rozegrają się w najbliższym czasie. Odwołane konkursy to jednak nie jedyny problem.
 


- Musimy też spojrzeć w przyszłość i wziąć pod uwagę rzeczywistość w jakiej w najbliższych tygodniach, a nawet miesiącach będą funkcjonować restauratorzy i szefowie kuchni. Obostrzenia podyktowane przez rząd będą wymagały nowego spojrzenia na menu, nowej organizacji pracy, nowej aranżacji sal restauracyjnych i działań marketingowych budujących świadomość, że jedzenie w lokalach gastronomicznych jest przygotowywane i serwowane przy zachowaniu najwyższych standardów bezpieczeństwa. Niestety, nie obędzie się też bez zmian kadrowych. Nie ma wątpliwości, że priorytety na ten rok znacząco się zmieniły, a my musimy się do tego dostosować. – komentuje Agnieszka Glamowska, dyrektor Kulinarnego Pucharu Polski.

Jak podkreślają organizatorzy, w obecnej sytuacji nie ma możliwości przeprowadzenia rzetelnych kwalifikacji do Kulinarnego Pucharu Polski, a co za tym idzie samego konkursu. Każda modyfikacja mogłaby mieć negatywny wpływ na jego kluczowe fundamenty, którymi są transparentność i wysoki poziom organizacyjny, wypracowane przez lata z organizatorami konkursów nominowanych i Radą Programową. Dlatego trwają prace nad alternatywnym wydarzeniem dla branży gastronomicznej pod szyldem Kulinarnego Pucharu Polski.

- Rozważamy różne opcje, których wspólnym mianownikiem są utalentowani kucharze, niezwykle apetyczne kulinarne show, najlepsze polskie produkty oraz merytoryczne spotkania, których celem będzie wsparcie kucharzy w nowej rzeczywistości. Pomysły będziemy konsultować z Radą Programową Kulinarnego Pucharu Polski, by wybrać ten najlepszy. Mamy też ogromną nadzieję, że w realizacji naszych planów wesprą nas dotychczasowi partnerzy oraz patroni medialni związani od lat z Kulinarnym Pucharem Polski.  – informuje Agnieszka Glamowska.

W świetle powyższych informacji organizatorzy konkursu podjęli też decyzję, że nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski 2020 przyznana Radosławowi Pelcowi, który zajął pierwsze miejsce w 8. edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów, a także nominacje, które zostaną wręczone podczas dwóch pozostałych konkursów nominowanych (przy założeniu, że się odbędą do końca sierpnia) przechodzą na rok 2021.

Na informację o tym, kto po raz dwudziesty stanie na najwyższym podium Kulinarnego Pucharu Polski będziemy musieli więc poczekać do 2021 roku. Zgodnie z zapowiedzią przedstawicieli Grupy MTP już wkrótce poznamy szczegóły wydarzenia, które pod marką Kulinarnego Pucharu Polski zastąpi w tym roku konkurs integrując branżę wokół sztuki gotowania i merytorycznych spotkań.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000