Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
NASZE KULINARNE DZ...
Kulinarny Puchar P...
Pierwsza edycja ko...
Patryk Orzeł zwyci...
XX Jubileuszowy Ma...
Wojewódzki konkurs...
Piotr Pietras ma s...
V Mistrzostwa Pols...
Bartosz Biały i Łu...
Krakowianin z tytu...
Najlepsza ekipa na...
X Ogólnopolski Kon...
Konkurs Les Chefs ...
Konkurs na Najleps...
Mamy polskiego Gor...
VII Ogólnopolski K...
II edycja Konkursu...
Młodzi sommelierzy...
Wielki sukces Zesp...
Rekord Gunnessa w ...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
Smoker
LabelFresh
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
Elmak
Hello Coffee
Menos
Caffetea
Fanex
Nektar Natura
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Kulinarny Puchar Polski 2019 – kolejne nominacje do finału


W finale najbardziej prestiżowego w Polsce konkursu dla profesjonalistów zobaczymy Tomasza Ziółkowskiego z Restauracji Autorskiej Powidok w Łodzi oraz Michała Bieleckiego z Hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach.

Dnia 26 kwietnia 2019 roku, w ośrodku Primavera w Jastrzębiej Górze, odbyła się 16. edycja Pomorskich Potyczek Kulinarnych. Gospodarzem konkursu był szef Dariusz Gwiazda.

Do walki o najwyższe podium i nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2019 stanęło 13 uczestników. Zadaniem konkursowym było przygotowanie dania głównego, w którym składnikami obowiązkowymi były: filet z dorsza, policzki z dorsza oraz Pepitki Bonduell. Autorskie potrawy oceniało jury w składzie: Tomasz Szymański (Przewodniczący Jury), Andrzej Jakomulski, Wiesław Bober, Marek Godlewski, Wiesław Kartasiński. Nad przebiegiem technicznym konkursu czuwali Sebastian Ferenc i Bartosz Budnik.
 

Uczestnicy konkursu zaprezentowali szerokie spektrum koncepcji na dania z określonymi w regulaminie składnikami. Najwyższe uznanie jurorów zdobył jednak Tomasz Ziółkowski z Restauracji Autorskiej Powidok w Łodzi, który stanął na najwyższym podium i otrzymał nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Na kolejnych miejscach uplasowali się: Dominik Świątecki z Hotelu IBB Andersia w Poznaniu - II miejsce i Tomasz Grota z Piroman Steak House w Sopocie - III miejsce.
 
Dzień później w Rzeszowie, odbył się natomiast 5. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej – piąty konkurs nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski.

Zawodnicy rywalizowali przygotowując danie główne i deser. Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego były comber z sarny oraz olej z esencją masła. W przypadku deseru obligatoryjnie należało zastosować owoce runa leśnego, sery długo dojrzewające Skarby Serowara - Bursztyn, Rubin i Szafir oraz produkty CHEFS CULINAR: aromat – do wyboru (jaśmin, grzyby suszone, sosna, lipa , poziomka) i produkty liofilizowane – do wyboru (puder z pomidora, groszek i malina liofilizowana).
 


W konkursie udział wzięło 9 drużyn, a oceniało je Jury w składzie: Jarek Walczyk- Przewodniczący Jury, Waldemar Hołówka - V-ce przewodniczący Jury, Piotr Szczygielski - Szczypior - Sekretarz konkursu oraz Bożena Sikoń-Wojtal, Monika Ignaciuk, Joanna Ochniak, Krzysztof Gawlik i Jacek Jakubczak. W roli jurorów technicznych wystąpili: Krzysztof Wojtal - strażnik czasu i Tomasz Krake.

Konkurs miał zaskakujący finał. Festiwal Kuchni Dworskiej wygrali Grzegorz Adamarek z Hotelu Blue Diamond Active Spa Nowa Wieś i Jan Cup z Hotelu Kossak, którzy otrzymali już nominację Kulinarnego Pucharu Polski wygrywając Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Dlatego tym razem, zgodnie z regulaminem, nominacja została przyznana zawodnikom, którzy znaleźli się na II miejscu  - Michałowi Bieleckiemu i Adamowi Kaczmarkowi z Hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach. Zdobywcami II miejsca w Festiwalu byli Mateusz Bortko i Patryk Wróblewski z Restauracji Pocztowa 13 w Gorzowie Wielkopolskim.

19. finał Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się w dn. 1-2 października 2019. Szczegóły na temat konkursu można na bieżąco śledzić na stronie internetowej www.kpp.mtp.pl oraz na fan page’u konkursu. Kulinarny Puchar Polski odbywa się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL.

Szczegóły na temat konkursu można na bieżąco śledzić na stronie internetowej www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny. Uwadze polecamy także kanał filmowy Kulinarnego Pucharu Polski na Youtube.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Barson Watersystem Reinex Barry Callebaut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000