Kulinarny Puchar Polski 2005 jest zwieńczeniem wszystkich innych zmagań kucharzy. Rada Programowa ustala, którzy ze zwycięzców poszczególnych konkursów kwalifikują się do finału i walki o tytuł najlepszego. Głównym składnikiem tegorocznych potraw konkursowych był schab z dzika. Dwuosobowe ekipy kucharza i asystenta miały tylko 1 godzinę i 45 minut na przygotowanie siedmiu porcji przekąski i dania głównego.
Tegoroczna edycja konkursu była już piątą z kolei. Ostateczna rywalizacja miała miejsce 21 października 2005 roku podczas targów Gastro-Invest-Hotel w Poznaniu. V Kulinarny Puchar Polski trwał ponad cztery godziny. Zmagania uczestników oglądała szeroka rzesza publiczności. Wylosowani szczęśliwcy mieli też możliwość spróbowania konkursowych potraw. Finał poprowadzili Michał Milowicz, Barbara Surma. Pierwszy z konferansjerów zaśpiewał też podczas wieczornej gali wręczania nagród.
Przyrządzone potrawy i pracę nad nimi oceniało międzynarodowe jury w składzie:- z Francji Yvon Blandin,
- z Luksemburga Camille Schumacher,
- z Niemiec Karlheinz Haase,
- z Holandii Michael Schlierer,
- z Polski Jerzy Pasikowski.
Zmagania kucharzy podzielono na dwie tury. W pierwszej turze swoje specjały przyrządzali: Sponsorzy V Kulinarnego Pucharu Polski: Sokołów SA, Agus, Bonduelle Polska, Dora Metal, Ecolab, Elite Coffee services, Eva-Tec, Prim Gastro, Pro Asco Bloc, Rational, Retigo – Biuro Logistyczne – Nowa-2001, Sawex, Staropolanka – Zespół Uzdrowisk Kłodzkich SA, Vivamix, Winterhalter Gastronom Polska, Wyborowa SA, Żywiec Trade. |