Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim - Kuchnie Świata Tex-Mex - Kołobrzeg 2012
29 lutego 2012 roku, w ramach zorganizowanych w Kołobrzegu targów Gastro-Hotel, odbyła się kolejna edycja konkursu Kulinarna Uczta Gastro Hotel z Markiem Widomskim.
Podobnie jak w poprzednich latach, kucharze musieli przygotować dania w oparciu o kuchnie TEX-MEX.
Trzy dwuosobowe zespoły zaprezentowały cztery dania z zastosowaniem produktów firmy Oerlemans i Lamb Weston: sałatkę, zakąskę ciepłą, danie główne oraz deser.
Zanim jednak rozpoczęły się zmagania konkursowe, można było zobaczyć jak w kuchni radzą sobie władze miasta: prezydent Janusz Gromka i wicestarosta Mirosław Tessikowski. Obaj Paniowie zostali zaopatrzeni w jednakowe produkty: ryż, dorsza, warzywa i tortille.
Przy pomocy wybitnych postaci kulinarnych, a mianowicie Marka Widomwskiego szefa Instytutu Kulinarnego w Krakowie i Adama Dmyterko prezesa Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Zachodniopomorskiego, zarówno Pan Prezydent jak i Pan Wicestarosta poradzili sobie znakomicie. Przygotowane tortille nie tylko wyglądały wspaniale, ale równie dobrze smakowały, co potwierdzili degustujący.
W końcu przyszedł czas na prawdziwą rywalizację i na scenie pojawiły się drużyny konkursowe. W ciagu 1,5 godziny zawodnicy z regionu, wykorzystując składniki dostarczone przez sponsorów, firmę Oerlemans i Lamb Weston stworzyli kulinarne dzieła sztuki.
Profesjonalne jury pod przewodnictwem Marka Widomskiego oceniało potrawy pod względem: smaku, kreatywności, wykorzystanych technik kulinarnych oraz organizacji pracy i porządku na stanowisku.
Po zakończonych zmaganiach i degustacji wszystkich potraw przez jury wyłoniono zwycięzców.
Laureatami zostali Rafał Kwidzyński i Tomasz Dawidowski z Restauracji Malinowy Ogród w Gdańsku, którzy przygotowali:
tuńczyka marynowanego w tequili serwowanego na Carpaccio z avocado i krewetek
sałatkę z avocado na sosie serowym
stek na polędwicy wołowej na salsie z papryki podany z sosem bekonowym i purre fasolowo-ziemniaczanym
sałatkę z kaktusa i popcornu z pikantną złotą kulą
Zaskoczyli oni wszystkich nie tylko kompozycjami smakowymi, ale również sposobem podania potraw. Trzeba przyznać, że dania można było wręcz „jeść oczami”.
II miejsce w konkursie otrzymali Daniel Przytarski i Piotr Krysiak – Zajazd Florencja i Restauracja Pasibrzuch Kościerzyna/Gdańsk, którzy zaserwowali:
mexykańskie rolo z wołowiną południowo-amerykańską i warzywami z dodatkiem sosu mango
sałatkę z grillowanych warzyw z dodatkiem słodkich kasztanów i paluszków serowych z Calapenos
duet mięsa w liściach Pac-Choi na pikantnej salsie podany z warzywami sombrero z płatkami ziemniaków
sorbet kaktusowo-malinowy aromatyzowany tequilą
Na III miejscu uplasowali się Kamil Kwiatkowski i Piotr Dąbrowski z Medical Spa Sanatorium „Unitral” w Mielnie, przygotowując:
Roladki z flądry na karmelizowanych plastrach cukinii z sosem z mleka kokosowego
Sałatkę ze śledzia marynowanego w oliwie i suszonych pomidorach na Rukli z sosem z grillowanej papryki i paluchami szpinakowymi
Łososia marynowanego w trawie cytrynowej z sokiem z limonki i miodem z musem z dorsza Mieleńskiego na grillowanej papryce z groszkiem smażonym z borowikami
Ravioli z gruszką i lazurem na pianie miodowo-balsamicznej z malinami
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
Kolejna Kulinarna Uczta Gastro Hotel z Markiem Widomskim już w kwietniu w Mikołajkach.
Sponsorami konkursu były firmy: Oerlemans, Plastmet i Lambweston. Patronat kulinarny objął Klub Szefów Kuchni.
Produkty firmy Oerlemans - sponsora konkursu - objęte są programem lojalnościowym dla obiektów gastronomiczno-hotelarskich. Przyłącz się do programu i zdobywaj cenne nagrody! Szczegóły na www.horecaprofit.pl
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.