Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim - Kuchnie Świata Tex-Mex - Kołobrzeg 2012



29 lutego 2012 roku, w ramach zorganizowanych w Kołobrzegu targów Gastro-Hotel, odbyła się kolejna edycja konkursu Kulinarna Uczta Gastro Hotel z Markiem Widomskim.

Podobnie jak w poprzednich latach, kucharze musieli przygotować dania w oparciu o kuchnie TEX-MEX.

Trzy dwuosobowe zespoły  zaprezentowały cztery dania z zastosowaniem produktów firmy Oerlemans i Lamb Weston: sałatkę, zakąskę ciepłą, danie główne oraz deser.

Zanim jednak rozpoczęły się zmagania konkursowe,  można było zobaczyć jak w kuchni radzą sobie władze miasta: prezydent Janusz Gromka i wicestarosta Mirosław Tessikowski. Obaj Paniowie zostali zaopatrzeni w jednakowe produkty: ryż, dorsza, warzywa i tortille.

Przy pomocy wybitnych postaci kulinarnych, a mianowicie Marka Widomwskiego szefa Instytutu Kulinarnego w Krakowie i Adama Dmyterko prezesa Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Zachodniopomorskiego, zarówno Pan Prezydent jak i Pan Wicestarosta poradzili sobie znakomicie. Przygotowane tortille nie tylko wyglądały wspaniale, ale równie dobrze smakowały, co potwierdzili degustujący.

W końcu przyszedł czas na prawdziwą rywalizację i na scenie pojawiły się drużyny konkursowe. W ciagu 1,5 godziny zawodnicy z regionu, wykorzystując składniki dostarczone przez sponsorów, firmę Oerlemans i Lamb Weston stworzyli kulinarne dzieła sztuki.

Profesjonalne jury pod przewodnictwem Marka Widomskiego oceniało potrawy pod względem: smaku, kreatywności, wykorzystanych technik kulinarnych oraz organizacji pracy i porządku na  stanowisku.                       

Po zakończonych zmaganiach i degustacji wszystkich potraw przez jury wyłoniono zwycięzców.

Laureatami zostali Rafał  Kwidzyński i Tomasz  Dawidowski z Restauracji Malinowy Ogród w Gdańsku, którzy przygotowali:

  • tuńczyka marynowanego w tequili serwowanego na Carpaccio z avocado i krewetek
  • sałatkę z avocado na sosie serowym
  • stek na polędwicy wołowej na salsie z papryki podany z sosem bekonowym i purre fasolowo-ziemniaczanym
  • sałatkę z kaktusa i popcornu z pikantną złotą kulą

Zaskoczyli oni wszystkich nie tylko kompozycjami smakowymi, ale również sposobem podania potraw. Trzeba przyznać, że dania można było wręcz „jeść oczami”.

II  miejsce w konkursie otrzymali Daniel Przytarski i Piotr Krysiak – Zajazd Florencja i Restauracja Pasibrzuch Kościerzyna/Gdańsk, którzy zaserwowali:

  • mexykańskie rolo z wołowiną południowo-amerykańską i warzywami z dodatkiem sosu mango
  • sałatkę z grillowanych warzyw z dodatkiem słodkich kasztanów i paluszków serowych z Calapenos
  • duet mięsa w liściach Pac-Choi na pikantnej salsie podany z warzywami sombrero z płatkami ziemniaków
  • sorbet kaktusowo-malinowy aromatyzowany tequilą
 
Na III miejscu uplasowali się Kamil Kwiatkowski i Piotr Dąbrowski z Medical Spa Sanatorium „Unitral” w Mielnie, przygotowując:
  • Roladki z flądry na karmelizowanych plastrach cukinii z sosem z mleka kokosowego
  • Sałatkę ze śledzia marynowanego w oliwie i suszonych pomidorach na Rukli z sosem z grillowanej papryki i paluchami szpinakowymi
  • Łososia marynowanego w trawie cytrynowej z sokiem z limonki i miodem z musem z dorsza Mieleńskiego na grillowanej papryce z groszkiem smażonym z borowikami
  • Ravioli z gruszką i lazurem na pianie miodowo-balsamicznej z malinami
    Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
     
    Kolejna Kulinarna Uczta Gastro Hotel z Markiem Widomskim już w kwietniu w Mikołajkach.

Sponsorami konkursu były firmy: Oerlemans, Plastmet i Lambweston. Patronat kulinarny objął Klub Szefów Kuchni.

Produkty firmy Oerlemans - sponsora konkursu - objęte są programem lojalnościowym dla obiektów gastronomiczno-hotelarskich. Przyłącz się do programu i zdobywaj cenne nagrody! Szczegóły na www.horecaprofit.pl

Oerlemas Foods Polska
ul. Wyszyńskiego 52
88-320 Strzelno
tel: (52) 319 30 12
fax: (52) 318 94 49
ofp@oerlemans-foods.pl
www.oerlemans-foods.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"KONKURS"
(21.05.2012 - 13:40)  (kucharz)
"pytanie"
(29.05.2012 - 10:28)  (asia)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000