Znamy już najlepszych szefów Kuchni w Małopolsce, na Podkarpaciu i na Górnym Śląsku. Aż czterech spośród piątki laureatów pracuje w Krakowie, a żeby skosztować mistrzowskich dań głównego laureata wystarczy odwiedzić restaurację Copernicus. Tam własnie gotuje Szef Roku – Marcin Filipkiewicz.
Tytułem Kobiety Szefa została uhonorowana Luiza Trisno z Ramen Girl of Yellow Dog, obiecującym Młodym Talentem został Daniel Myśliwiec z Zazie Bistro, tytuł Szefa Kuchni Tradycyjnej trafił do Przemysława Bilskiego z restauracji Pod Nosem, zaś nagroda Szefa Jutra powędrowała do Przemysława Błaszczyka z Mañana Bistro & Wine Bar .
7 września w przepięknych i niezwykle klimatycznych wnętrzach hotelu Starego spotkała się ponad setka najlepszych szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia i Górnego Śląska. To już trzecie z cyklu spotkań pod hasłem Gault&Millau Tour, które Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska organizuje w tym roku. Na potrzeby tego przedsięwzięcia Polska zostala umownie podzielona na cztery regiony, w których są organizowane spotkania. Po Warszawie i Poznaniu, przyszedł czas na Kraków. Każdy z laureatów miał za zadanie przygotować popisowe danie, odsłaniając przed pozostałymi gośćmi trochę sekretów swojego warsztatu.
Na każde ze spotkań zapraszani są Szefowie kuchni z regionu reprezentujący restauracje, które w danym sezonie znalazły się pod lupą inspektorów Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska. Spotkania te służą przede wszystkim poznaniu się, wymianie doświadczeń, mają być źródłem kulinarnych inspiracji, które zaowocują nowymi kulinarnymi propozycjami i odkryciami.
Misją Gault&Millau Polska jest nie tylko promocja Szefów kuchni, pracujących nad pielęgnowaniem tradycyjnych polskich smaków, to także propagowanie świetnej jakości produktów i ich producentów. Polska dzięki swojemu wyjątkowemu położeniu geograficznemu i czystym ekologicznie terenom rolniczym jest krajem uprzywilejowanym. Naturalne bogactwo flory i fauny daje niezwykłe możliwości, z których utalentowani kucharze potrafią korzystać. Wydawany przez Gault&Millau Polska Żółty Przewodnik przybliża najlepsze restauracje w kraju, ciekawe miejsca noclegowe i promuje najlepsze produkty, bo to od nich zaczyna się dobra kuchnia.
Szef Kuchni Tradycyjnej 2015 – Przemysław Bilski – Pod Nosem
Jego kulinarna przygoda zaczęła się w chwili wyjazdu na Wyspy Brytyjskie. Pod koniec lat 90 - tych pracował w restauracjach Zafferano i Locanda Locatelli, wyróżnionych gwiazdką Michelin. Przeszedł wszystkie szczeble kariery, bo tylko w ten sposób – jak twierdzi – można zostać kucharzem kompletnym. W Londynie miał możliwość podpatrywania największych mistrzów. Przez skromność mało mówi o swoich kulinarnych wyczynach, ale miał okazję gotować na przykład dla Madonny. Pracował w restauracji w hotelu Copenicus, był szefem kuchni restauracji Bread and Milk. Dziś szefuje krakowskim restauracjom Pod Nosem i Rzeźnia. Jego specjalnością jest tradycyjna kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu.
Kobieta Szef – Luiza Trisno – Ramen Girl of Yellow Dog
W kuchni zadziorna, bezkompromisowa i eksperymentująca. Pierwsze kroki jako kucharz stawiała w Warszawie, potem był czas na Londyn. Doświadczenie zawodowe zbierała między innymi u Toma Aikensa, Gordona Ramsaya i Juna Tanaki. W końcu porzuciła kuchnie dla pracy w Międzynarodowej Organizacji do Spraw Migracji. W 2010 roku wróciła do gotowania by współtworzyć legendarnego już Yellow Doga. Niedawno w jego miejscu otworzyła zupełnie nową restaurację Ramen Girl of Yellow Dog, w której bawi się kuchnią azjatycką. Używa wielu składników zupełnie zapomnianych, albo takich, których jak mówi, nikt nie kocha. Równocześnie tworzy interdyscyplinarny kulinarny projekt Slavika. Jest również aktywnie zaangażowana w działania grupy Food Think Thank.
Nagroda Młody Talent – Daniel Myśliwiec – Zazie Bistro
Miłością do gotowania zaraziła go mama. Od najmłodszych lat asystował jej w kuchni, już jako dziesięciolatek przyrządził swój pierwszy makaron z sosem pomidorowym. Doświadczenie zdobywał pracując w Madrycie i Londynie. Ma na swoim koncie też staż w kilku krakowskich restauracjach i hotelach. Od zawsze jego największą miłością była kuchnia francuska, od trzech lat z sukcesami realizuje swoją pasję szefując Zazie Bistro. Nie boi się eksperymentów. W swojej kuchni miesza różne smaki i struktury, stara się łączyć tradycyjne dania kuchni francuskiej z najnowszymi kulinarnymi trendami, równocześnie stawiając na prostotę i smak. Jednym z jego dotychczasowych osiągnięć jest wygrana w ubiegłorocznym plebiscycie Grand Prix – Smaki Krakowa i zwycięstwo w kategorii kuchnia Francuska i Śródziemnomorska.
Nagroda Szef Jutra – Przemysław Błaszczyk – Mañana Bistro & Wine Bar
Kulinarny kosmopolita, rozmiłowany w tradycji i lokalnych produktach. Jest reprezentantem nowej fali polskich kucharzy. Wychowany przez Kurta Schellera, gromadził doświadczenie i rozwijał się podróżując po Europie. W 2009 roku otworzył Mañana Bistro & Wine Bar co wyznaczyło kierunek rozwoju sztuki gotowania w regionie. Później znalazł się w finale kulinarnego programu Top Chef Polska, odbył też staż w restauracji Arzak, posiadającej trzy gwiazdki Michelin, wzbogaciło to jego warsztat i doświadczenie, stawiając go w czołówce najlepszych kucharzy w kraju. Jest współtwórcą pierwszego festiwalu kulinarnego w Katowicach – Menufaktura.
Nagroda Szef Roku – Marcin Filipkiewicz – Restauracja Copernicus
Kucharz ambitny i utalentowany, który z ogromną pasją przygotowuje tradycyjne polskie potrawy w zupełnie nowych odsłonach. Ma na swoim koncie kulinarne doświadczenie nie tylko w restauracjach krakowskich, ale również włoskich i francuskich. Miał zaszczyt gotować dla wielu królów. Za jedno ze swoich największych osiągnięć uznaje kierowanie ekipą kucharzy, którzy zdobyli I miejsce w drugiej edycji Wine & Food Noble Night w 2009 roku. W 2012r. był jednym z 12 kucharzy, którzy brali udział w projekcie pod patronatem prezydentowej Anny Komorowskiej Wykwintna Kuchnia Polska.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.