Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
LabelFresh
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
Elmak
Hello Coffee
Lemonia
Barry Callebaut
Makro Cash & Carry
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Konkurs kulinarny Spotkania z SelfCookingCenter® w Zamku Topacz


ZERO WASTE, czyli niemarnowanie żywności – z takim tematem musieli się zmierzyć młodzi kucharze, którzy wzięli udział w III edycji konkursu Spotkania z SelfCookingCenter®. Kulinarne zmagania odbyły się 17 października 2019 roku w Zamku Topacz we Wrocławiu.


Temat tej edycji jest bardzo ważny. Zbyt dużo produktów spożywczych jest wyrzucana do śmieci. Młodzi kucharze w ciągu dwóch godzin starali się pokazać pod względem smakowym i kreatywnym, jak oni rozumieją Zero Waste i jak można wpływać na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia poprzez właściwe przygotowywanie dań i dbanie o wykorzystanie wszystkich składników.  – Tegoroczna edycja pokazała nam, jak ważny i trudny jest to temat nawet wśród osób, które na co dzień pracują w gastronomii – mówił Daniel Sielicki, przedstawiciel jury technicznego.

Wydarzenie ma na celu promowanie młodych, zdolnych kucharzy oraz rozszerzanie ich umiejętności i wiedzy kulinarnej. Organizatorzy chcieli podjąć się trudnego tematu, jakim jest marnowanie żywności, ponieważ czują się współodpowiedzialni za produkowanie śmieci, które powstają w procesie tworzenia dań.

Zawodnikami konkursu byli kucharze, którzy nie ukończyli 27 roku życia, a byli to:

  1. Dawid Broncel i Mikołaj Marciniak - Hard Rock Cafe - Warszawa
  2. Tomasz Czarnecki i Patryk Bernaś - restauracja Boreczna - Michałkowa
  3. Paulina Lepiarz i Kacper Wasylów - Hotel Dębowy - Bielawa
  4. Rafał Fusowski i Julia Grula - Hotel Mistral Sport - Gniewino
  5. Adrian Markiewicz i Tomasz Stelmasiński - Wydział Kulinarny - Zagórze Śląskie
  6. Maksym Trushkin i Oleksandr Chuvasov - Fregata Lake Club - Wrocław
  7. Cezary Nowacki i Patryk Biernacki - Hotel Browar Wiatr - Uniejów
  8. Dariusz Wierzchowski i Aleksander Pytlak - Hotel Grand Lubicz Uzdrowisko - Ustka.

Jury techniczne:

  • Justyna Słupska-Kartaczowska - właścicielka restauracji Jadka
  • Daniel Sielicki - National Corporate Chef RATIONAL Sp. z o.o.
  • Michael Nehrdich - szef kuchni RATIONAL w Niemczech,
  • Dominik Narloch - Executive Chef w poznańskim City Park’u 
  • Krzysztof Małocha - szef kuchni w Heron Live Hotel.

Jury degustacyjne:

  • Macieja Wrońskiego - Dyrektora Zarządzającego RATIONAL Sp. z o.o.
  • Andreasa Wierusa - Prezesa Zarządu Zamku Topacz
  • Jagna Niedzielska  - autorka poradnika „Bez resztek”, specjalistka w tematyce Zero Waste
  • Kuba Korczak – szef kuchni, specjalista w tematyce Zero Waste.

Jury techniczne oceniało zawodników nie tylko pod kątem smakowym i wizualnym. Brali także pod uwagę odpowiedni dobór produktów, umiejętne wykorzystanie do odpowiedniej obróbki akcesoriów RATIONAL, czystość i organizację pracy czy wykorzystanie 100% produktów przywiezionych ze sobą na konkurs do przygotowania dania.

Pierwsze miejsce oraz nagrodę pieniężną w wysokości 5000 złotych oraz stażu u boku doświadczonego szefa kuchni Rafała Borysa zdobyli Maksym Trushkin i Oleksandr Chuvasov z Fregata Lake Club we Wrocławiu.

Drugie miejsce i nagrodę pieniężna wysokości 3000 złotych wywalczyli: Cezary Nowacki i Patryk Biernacki z Hotelu Browar Wiatr w Uniejowie.

Trzecie miejsce i 1000 zł  zajęli Adrian Markiewicz i Tomasz Stelmasiński z restauracji Wydział Kulinarny w Zagórzu Śląskim.

Zapraszamy na kolejną edycję już za rok oraz do śledzenia informacji wszelkich informacji o konkursie na stronie www.sscc.info

Więcej informacji w Prezentacji Firmy RATIONAL oraz na stronie: www.rational-online.com

RATIONAL Sp. z o.o.
Bokserska 66
02-690 Warszawa
tel.: 22 864 93 26
fax: 22 864 93 28
e-mail:info@rational-online.com
www.rational-online.com

 


 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Ch?odnictwo Przemys?owe Testo Winterhalter Polska Rational Robot - Coupe Robvita Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic Chef Mate Grill Kamado expondo Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wod? Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet ? sprzeda? hurtowa sztu?ców Hello Coffee CTK Doram Piórex Secpol
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj si? |  Klub Gastrony |  Bezp?atne konto |  Bezp?atny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000