Konkurs kulinarny Smaki Galicji odbył się 14 lipca 2019 roku w Gorajcu (gmina Cieszanów). Jego zwycięzcy otrzymali nominacje do Kulinarnego Pucharu Polski 2019.
Smaki Galicji to konkurs będący częścią dużego przedsięwzięcia – Festiwalu Smaków w Cieszanowie - mającego na celu budowanie świadomości odnośnie walorów produktów regionalnych. W konkursie wystartowało 6 drużyn, które za zadnie miały przygotować zupę oraz danie główne. Uczestnicy konkursu zmierzyli się w dwóch konkurencjach. Pierwszym zadaniem było przygotowanie zupy z obligatoryjnym wykorzystaniem żeberek wieprzowych (surowych), masła tradycyjnego (polskie), kapusty (dowolny rodzaj), kminku zwyczajnego (świeży lub suszony). W drugiej konkurencji zawodnicy zaserwowali danie główne, w którym obowiązkowo należało użyć takie produkty jak: boczek surowy (ze skórą bez kości), marchew (polskie odmiany), ziemniaki (polskie odmiany), pokrzywa zwyczajna.
Uczestników konkursu oceniało znakomite Jury w składzie Jarosław Uściński – Przewodniczący, Mirosław Reszczyk, Krzysztof Gawlik, Piotr Szczygielski i Jean Bos. Nad technicznym przebiegiem konkursu czuwali Zbigniew Łęgowski i Daniel Gorczyca.
Kucharze startujący w konkursie nie zawiedli. Zaskakiwali pomysłowością i pokazali w jak ciekawy sposób można przygotować dania bazując na składnikach obowiązkowych, oczywiście polskiego pochodzenia.
Konkurs kulinanrny Smaki Galicji, w obu konkurencjach, wygrali Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z Restauracji Patio w Grand Hotel Botique w Rzeszowie. Tym samym otrzymali oni przedostatnią nominacje do Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Drugie miejsce zdobyli Patryk Glinkowski i Łukasz Misiorny z Restauracji Grodzka 12 w Lesznie. Trzecie miejsce przypadło Natalia Zając i Dawid Bojda z kawiarni Stary Piernik w Rzeszowie.
Warto również zaznaczyć, że Kamil Tłuczek otrzymał dwie nagrody specjalne: wyjazd z Poland Culinary Team na Olimpiadę Kulinarną do Stuttgartu w 2020 r. oraz wyróżnienie za najlepsze danie w konkursie Smaki Galicji przyznane przez Polską Akademię Sztuki Kulinarnej.
Kamil Tluczek i Piotr Kuzdro w 2018 roku zajęli III miejsce w Kulinarnym Pucharze Polski. Czy tym razem staną wyżej na podium tego prestiżowego konkursu? O tym będzie można przekonać się w dniach się 1-2 października 2019 podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL.
Konkurs Smaki Galicji został zorganizowany przy wsparciu i pomocy m.in.: Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Fot. Kulinarny Puchar Polski
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.