Dnia 6.10.2019 roku, podczas 9.Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego, na Zamku w Niemodlinie odbył się konkurs kulinarny Czas na rybę. Pięć dwuosobowych drużyn z całej Polski walczyło o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego w towarzystwie maślanki naturalnej z OSM Olesno.
Wyniki konkursu:
1 miejsce - Hotel Bania sp. z o.o.z Białki Tatrzańskiej, w składzie: Adrian Rosół, Szymon Szlembarski.
Potrawa: "Podhalański" karp karp/maślanka/makaron/marchewka/ogórek kiszony/grzyby shimeji
2 miejsce - Restauracja Bajka z Grodźca, w składzie: Marcin Klich, Kevin Cwielong
Potrawa: Karp/maślanka oleska/kukurydza/czerwona porzeczka/chrzan
3 miejsce: Hotel Radisson Blu z Krakowa, w składzie: Bartosz Lenda, Patryk Studziński.
Potrawa: Staw.
Nagroda VIP: Restauracja Podpromie z Rzeszowa, w składzie: Seweryn Bałchan, Rafał Rzeszutek
Potrawa: Filet z karpia marynowany w maślance z bulionem rybnym w towarzystwie aromatycznych warzyw.
Wyróżnienie miejsce: MUSI SUSHI z Lublina, w składzie: Michał Gasz, Krzysztof Kaźmierczak.
Potrawa: Roladka z karpia Sous-vide 57 st. z prażonym bekonem na maśle szałwiowym/ aromatyczna soczewica z gruszką i selerem naciowym/ kawior z karmelu pomidorowego/ lekka sałatka z rukwi wodnej z olejem lnianym i sokiem z kiszonej cytryny/ pianka z maślanki lekko podwędzanej
Skład Jury:
DEGUSTACYJNE
- Marcin Soból - Przewodniczący
- Adam Chrząstowski
- Wojciech Harapkiewicz
- Krzysztof Szulborski
- Krzysztof Gawlik
TECHNICZNE:
- Walentyna Jałocha
- Krzysztof Malinowski
- Tomasz Smoczyk
VIP:
- Agnieszka Glamowska (KPP)
- Zdzisława Bartków (Urząd Gminy Niemodlin)
- Anna Bodzioch (Urząd Marszałkowski).

Konkurs został dofinansowany przez Samorząd Województwa Opolskiego. Nagrody za IV i V miejsce zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Nagroda VIP ufundowana przez Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.