Dnia 5.10.2019 roku, podczas 9.Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego, na Zamku w Niemodlinie odbył się konkurs kulinarny Czas na rybę - Junior! Pięć dwuosobowych drużyn ze szkół gastronomicznych z całej Polski walczyło o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego w towarzystwie maślanki naturalnej z OSM Olesno.
Wyniki konkursu:
1 miejsce - drużyna nr 3 z Wodzisławia Śląskiego w składzie Anna Elsner, Sylwia Smyczek.
Potrawa: Konfitowany karp w maśle szałwiowym w sosie szafranowo-pieprzowym, z puree dyniowym, w towarzystwie pasztetu z karpia i soczewicy, chipsa serowego, grzybów leśnych i glazurowanej jarzębiny
2 miejsce - drużyna nr 2 z Gorzowa Wielkopolskiego, w składzie: Daniel Pelechaty, Izabela Uberman.
Potrawa: Karp/maślanka/cukinia/gruszka/por/pistacje
3 miejsce + nagroda jury VIP: drużyna nr 5 z Namyslowa w składzie: Weronika Biała, Wiktoria Duszyńska
Potrawa: Karp w papilotach po namysłowsku.
Nagroda specjalna Euro-Toques Polska: drużyna nr 1 z Namysłowa: Miłosz Mikołajczyk, Joanna Czubkowska
Potrawa: Karpiowa fantazja
Wyróżnienie: drużyna nr 4 z Kędzierzyna-Koźle w składzie: Julia Lerch, Julia Myszka.
Potrawa: Karp w cieście maślankowym, na puree w dwóch barwach z chipsem i dipami
Skład Jury:
DEGUSTACYJNE:
- Walentyna Jałocha - Przewodnicząca
- Wioletta Skuratowicz
- Krzysztof Malinowski
- Andrzej Jackowiak
- Leszek Kawa
TECHNICZNE:
- Jacek Dutka
- Tomasz Buchcik
VIP:
- Ewa Kotula (Urząd Marszałkowski Woj. Opolskiego)
- Alicja Domalewska (Urząd Gminy w Niemodlinie).
Konkurs został dofinansowany przez Samorząd Województwa Opolskiego. Nagrody za IV i V miejsce zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Nagroda VIP ufundowana przez Stalgast.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.