Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Aleja Gwiazd Sztuk...
Kolacja Mistrzów
Złoty Medal MTP ta...
XIII Mistrzostwa P...
Polish BBQ KING...
Międzynarodowy Fes...
Galicyjskie Smaki ...
XV Dorszowe Żniwa ...
Finał konkursu bar...
Krajowy finał Worl...
Druga edycja progr...
Grill KAMADO b - N...
Grillo wędzarnia S...
Mistrzostwa Polski...
Polska na podium ś...
Dwudniowy Event Ku...
Paweł Pyra zwycięz...
XIII edycja konkur...
I Ogólnopolskie Mi...
IV edycja Kulinarn...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
Smoker
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Gros
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Elmak
Hello Coffee
Secpol
Iglotex
Belgium`s Best
Menos
Caffetea
Fanex
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Konkurs Lubelskie Smaki 2017


W dniach 21 - 22 października 2017 r. w Targach Lublin w Lublinie odbyła się XIV edycja konkursu Lubelskie Smaki 2017 pod hasłem Kuchnia polska zorganizowana we współpracy z Departamentem Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego oraz Stowarzyszeniem Lubelskich Kucharzy. Konkurs miał charakter ogólnopolski, który skierowany był do zawodowych kucharzy oraz młodzieży kształcącej się w zawodzie kucharza.

Konkurs Lubelskie Smaki był także okazją do spotkania adeptów sztuki kulinarnej szkół gastronomicznych, które kształcą młodzież w poszukiwanym zawodzie kucharza, z profesjonalistami uczestniczącymi w konkursie.
 
 
W kategorii szkoły do Konkursu Lubelskie Smaki 2017 przystąpili przedstawiciele 8 szkół gastronomicznych:
  • Zespół Szkół Nr 5 im. Jana Pawła II TGH z Lublina,
  • Technikum ZDZ im. K. K. Baczyńskiego z Białej Podlaski
  • Branżowa Szkoła I stopnia im. K. K. Baczyńskiego z Oddziałami Zasadniczej Szkoły Zawodowej Biała Podlaska,
  • Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli,
  • Branżowa Szkoła I stopnia Zakład Doskonalenia Zawodowego z Lublina,
  • Technikum Lider w Lublinie reprezentacja 2 zespołów, Zespół szkół im. M. Kopernika w Bełżycach,
  • I Prywatne Technikum Hotelarskie w Zamościu.
 
 
Tegoroczny Konkurs Lubelskie Smaki 2017 w/w kategorii oceniało Jury w następującym składzie:
  • Jarosław Sak Przewodniczący JuryJacek Jakubczak
  • Agnieszka Filiks
  • Barbara Fatyga
  • Marcin Sikora.
Jury przyznało:
 
I miejsce dla Bartłomieja Obary i Danielal Babiarza z Technikum Lider w Lublinie, za przygotowanie zupy rybnej, pierożka, chipsa ze skóry, marchwi i pietruszki oraz polędwicy wieprzowej, jarzębiny, kaszy gryczanej.
 
II miejsce należało do Arkadiusza Woźniaka i Grzegorza Królik także z Technikum Lider w Lublinie, za przygotowanie zupy z karpia, kurki, pstrąg, górek i twaróg oraz polędwicy wieprzowej, pierożek, cebula, kalafior, sos i pietruszka.
 
III miejsce dla Magdy Pastusiak i Bartłomieja Morawskiego z Zespołu Szkół Nr 5 im. Jana Pawła II TGH, ul. J. Elsnera 5, Lublina, za przygotowanie: zupy krem z pieczoną papryką i karpiem, wędzonym serem i olejem lniano-kolendrowym oraz polędwiczki wieprzowe w otoczce pietruszkowej z kaszotto warzywnym i konfiturze jarzębinowej.
 
 
Do konkursu w kategorii profesjonaliści zgłosiło się 5 restauracji z województwa lubelskiego:
  • Hotel Wieniawski z Lublina,
  • Restauracja Kuźnia z Lublina,
  • Bon Appetit z Dominowa k./Lublina,
  • Restauracja ECO Hotel Agit z Lublina oraz
  • Restauracja Lawendowy Dworek Sp. Z o.o. z Lublina.
Dania oceniało Jury:
  • Waldemar Hołówka przewodniczący Jury
  • Wojciech Harapkiewicz
  • Piotr Huszcz
  • Marcin Sikora
  • Andrzej Rudziński.
Jury postanowiło przyznać:
 
I miejsce Łukasz Łobejko i Michał Lewandowski z Restauracji Kuźnia za przygotowanie: Consomme z karpia, pora i sera białego oraz Combru z jelenia, prażynki z kaszy gryczanej, konfitura z jarzębiny, purre z pasternaku i jabłka oraz mech z pietruszki.
 
II miejsce dla Grzegorza Jurka i Łukasza Drzazgi z Restauracji Bon Bppetit za przygotowanie bulionu rybnego z pierożkami z karpia z twarogiem i czarnuszką, blanszowanymi warzywami oraz combru z jelenia z sosem jarzębiny podany z kaszą gryczaną oraz jarmużem.
 
III miejsce dla Karola Milanowskiego i Daniela Wasilewicza z Hotelu Wieniawski za przygotowanie: Consomme selerowe z uszkami z wędzonego karpia i twarogu oraz Combru z jelenia z kaszy gryczanej, puree z gruszki i jarzębiny z sosem czekoladowym i marynowanymi marchewkami.
 
Gratulujemy wszystkim uczestnikom zapału i zapraszamy do uczestnictwa w następnych konkursach.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Robvita Pizzola Rational Smoker Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee LMS Online Sp. z o.o. Watersystem Makro Cash & Carry Reinex Na Lunch Barry Callebaut M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Krosno
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000