Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Konkurs Les Chefs en Or – Polska Edycja rozstrzygnięty!


Za nami emocjonujący finał kolejnej edycji konkursu organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry. Zatriumfowała Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie. Dziewięciu zawodników wyłonionych w eliminacjach rywalizowało przygotowując danie głównie na bazie pstrąga tęczowego.
 


Młodzi adepci sztuki kulinarnej mogli sprawdzić swoje umiejętności oraz powalczyć o wartościowe nagrody dla siebie oraz swoich szkół w polskiej edycji konkursu Les Chefs en Or. Dwuetapowe zmagania zakończyły się wielkim finałem, 16 listopada w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, który jest idealnym miejscem do organizacji szkoleń, eventów i tego typu konkursów. W finale zadaniem uczestników było zaserwowania dania głównego na bazie pstrąga tęczowego. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dań pochodziły z bogatego asortymentu hali Selgros Cash & Carry. Podczas ich wybierania młodym adeptom sztuki kulinarnej pomagali eksperci Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
 


Półtorej godziny – dokładnie tyle czasu przeznaczone było na gotowanie. Potrawy pod względem smaku, struktury i spójności oceniali Jan Kuroń – autorytet kulinarny, absolwent legendarnej szkoły Le Cordon Bleu, Jarosław Uściński - prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,  Krzysztof Wodziński - manager Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz Bartosz Peter – ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Ocenie podlegały również m.in. czystość na stanowisku pracy, technika, a także kreatywne podejście do produktu.
 


- Les Chefs en Or to przykład profesjonalnego działania marek Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry, które realnie wspierają młodych adeptów sztuki kulinarnej. Dla nich to często pierwszy kontakt z konkursami kulinarnymi, a nic tak nie rozwija umiejętności jak rywalizacja. W tym roku poziom jest równie wysoki jak w ubiegłej edycji.  - podsumowuje Jan Kuroń.
 


Zwycięstwo Weronice Gurynow przyniósł pstrąg z patelni z sosem beurre blanc, rillettes z pstrąga na toście z odświeżającą sałatką z kapusty oraz mini hasselbackiem z masłem smakowym i karmelizowaną szalotką z puree z pietruszki. Oprócz 3000 zł oraz miesięcznego stażu w Instytucie Kulinarnym Transgourmet wywalczyła dla swojej szkoły 5000 zł na zakupy w Selgros Cash & Carry, a także wizytę ekspertów z Instytutu, która zapewni solidną dawkę wiedzy i zainspiruje uczniów do rozwoju swoich kulinarnych umiejętności.
- To totalnie niesamowite uczucie. Cieszę się, że moja praca została doceniona. Najtrudniejszym momentem był dla mnie serwis, zabrakło czasu, ale finalnie smak się obronił. Mam apetyt na więcej! – mówi zwyciężczyni tegorocznej edycji.
 


Wszyscy uczestnicy zgodnie potwierdzili, że udział w konkursie to dla nich cenne doświadczenie. Szczególnie podkreślali jak ważny był dla nich feedback otrzymany od sędziów, a także porady, które otrzymali od nich w trakcie zmagań. Praca w gastronomii to ciągły rozwój, korzystanie z doświadczenia innych, dlatego wspieranie młodych adeptów sztuki kulinarnej u progu ich kariery jest bardzo istotne.

- Kolejna edycja naszego konkursu to dowód wsparcia i rozwoju branży HoReCa, a także powód do dumy. Poziom zmagań z roku na rok jest coraz wyższy i cieszymy się, że możemy rozwijać talenty kulinarne młodych ludzi. Dla Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry wsparcie dla szkół gastronomicznych jest bardzo ważne. – mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000