Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
30.04.2025
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Nowe produkty i usługi
Wieprzowina QAFP – najlepsza w kuchni!


By przygotować doskonałą potrawę z mięsa wieprzowego, musi być ono najwyższej jakości: zachowywać prawidłową strukturę, nie wykazywać nadmiernej ilości wycieku wody, cechować się barwą różowo-czerwoną, a przede wszystkim zawierać tłuszcz na poziomie 2-3%, co zapewnia swoisty smak, kruchość i soczystość mięsa.  Te kryteria spełnia właśnie mięso produkowane w Systemie QAFP. Dlatego dbamy o to, by przyszli kreatorzy smaków i gustów wiedzieli, co najlepsze. W menu tegorocznego konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych „Kuchnia polska na Mazowszu” króluje wieprzowina QAFP.

Doskonały smak i wyjątkowe wartości odżywcze – to największe zalety mięsa wieprzowego. Dla organizmu człowieka to przede wszystkim pełnowartościowe białko, bogate w aminokwasy egzogenne, których nie jest w stanie sam wytworzyć. Na dodatek wieprzowina to nie tylko bogactwo witamin z grupy B. Zawiera również składniki mineralne, takie jak fosfor, selen a przede wszystkim łatwo przyswajalne żelazo hemowe, które nie występuje w produktach roślinnych. System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP obejmuje najszlachetniejsze elementy mięsa wieprzowego: schab, szynkę i karkówkę.

System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP powstał z myślą o potrzebach wymagających współczesnych konsumentów. Jego założenia zostały opracowane przez naukowców z wiodących ośrodków w Warszawie po to, aby wyróżnić produkty o wysokiej jakości.
 
Mięso QAFP posiada ładny kolor, dobry smak i aromat, a jego struktura jest zwarta i jędrna. I co najważniejsze – możemy sprawdzić skąd pochodzi kupowany przez nas schab, szynka czy karkówka. Mięso wieprzowe z certyfikatem QAFP nie jest nastrzykiwane. Nie są do niego dodawane żadne posypki i substancje dodatkowe, a proces jego pozyskiwania jest pod stałym nadzorem. Wszystko po to, aby mieć pewność, że na stoły dostarczana jest wieprzowina najwyższej jakości. Certyfikat QAFP może otrzymać tylko to mięso, które pochodzi od odpowiedzialnych i ambitnych producentów!  – przyznaje Wiesław Różański, prezes UPEMI.
 
Znak jakości QAFP na opakowaniu, jest dla konsumentów bardzo ważną informacją – oznacza, że ten produkt spełnia szereg restrykcyjnych wymogów. Jest kontrolowany już od samego początku, w myśl zasady, że każda czynność może wpłynąć na końcową jakość. Hodowca zobowiązany jest  do chowu odpowiednich ras świń, stworzenia odpowiedniej infrastruktury, w tym właściwej wentylacji i oświetlenia. Określa się także zasady żywienia tzn. na 3 tygodnie przed planowanym ubojem tuczniki nie mogą otrzymywać paszy z komponentami, które wpływają na wartość sensoryczną  lub technologiczną tuszy (mączki rybne, wywary gorzelniane, serwatka, ogranicza się stosowanie śruty kukurydzianej i makuchów rzepakowych). Nie wolno dodawać do paszy antybiotykowych stymulatorów wzrostu i hormonów.  Producent musi także zapewnić ubój minimalizujący stres i cierpienia zwierząt.
 
W półtuszach mierzone jest pH po 45 minutach od uboju i 24 godzinach od uboju (pozwala to na wyeliminowanie mięsa z wadami typu PSE, DFD). Schab i szynka są sprawdzane - czy mają właściwą barwę, strukturę i zapach, dodatkowo dla schabu sprawdza się marmurkowatość i barwę (ze specjalnym wzornikiem).
 
Do walorów wieprzowiny QAFP można się przekonać  w warszawskim Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych, gdzie odbywa się Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny Kuchnia Polska na Mazowszu 2012. W konkursie startuje 12 drużyn. O tytuł mistrzowski  walczą, przygotowując potrawy z mięsem wyprodukowanego w Systemie QAFP. To już czwarta edycja imprezy. Podczas jej trwania można także degustować inne produkty jak wieprzowina, wyprodukowane w Systemie QAFP, m.in. wędliny.
 
Polacy wydają na żywność coraz więcej, a na sklepowych półkach poszukują coraz częściej wysokiej jakości produktów. Znaczenie ma dla nich nie tylko kwestia ich pochodzenia, ale także w jakich warunkach zostają wytworzone. W koszyku zakupowym mieszkańców kraju udział wydatków na jedzenie sięga już ponad 24%. Takiego wzrostu nie było od lat. Dlatego wielu producentów decyduje się na wytwarzanie produktów w systemie QAFP. Spożycie przetworów mięsnych w Polsce jest jednym z najwyższych w świecie i stanowi 43% z 3,2 mln ton mięsa ogółem. W porównaniu do poprzednich lat, pojawiła się obecnie tendencja spadkowa spożycia przetworów mięsnych, a zwiększenia mięsa kulinarnego.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000