Po raz drugi w ciągu 18-letniej historii konkursu NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW I miejsce zajęła szkoła gastronomiczna, jednocześnie otrzymując nominację do prestiżowej nagrody konkursu Perła 2019.
Dnia 11 maja 2019 roku w Szczecinie, w trakcie imprezy Piknik Nad Odrą nastąpiło rozstrzygnięcie XVIII EDYCJI KONKURSU NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW na najlepszą potrawę regionalną. Jury podjęło decyzję o przyznaniu I miejsca zespołowi w składzie: Szymon Makowiecki, Jakub Rosów, uczniowie klasy III a - Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Mentorem młodych kucharzy była Wioletta Skuratowicz, która przygotowała autorskie przepisy na zupę i danie główne, oparte na zachodniopomorskich produktach tradycyjnych i regionalnych.
Nagrodzone dania to Kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami nadziewanymi białą kiełbasą i śliwką oraz Pstrąg łososiowy z serem krowietta w kapuście włoskiej, czarną soczewicą i glazurowanymi burakami.
W daniach tych wykorzystane zostały produkty regionalne i tradycyjne: Chleb wiejski wojenny (Gmina Chociwel), Piwo Szczecińskie Bursztynowe (Browar Stara Komenda - Szczecin), Biała kiełbasa (F.H.U. IRGO Ireneusz Jung – Przelewice), Boczek wędzony (Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Alicja i Jan Springer – Świerczewo, Gmina Gryfice), Pstrąg łososiowy (Gospodarstwo Rybackie Zielenica Anna i Łukasz Skowrońscy, Zielenica, Gmina Malechowo), Ser krowietta (Gospodarstwo Ekologiczne FRYKAS Edyta i Cezary Szczupak, Marwice Gmina Widuchowa), Miód Drahimski (Gospodarstwo Pasieczne Kószka I, Kluczewo, Gmina Czaplinek), Wino białe (Winnice Kojder, Babinek, Gmina Banie), sok malinowy (Gospodarstwo Rolne Malinowy Ogród Teresa Ambroziak, Lekowo, Gmina Świdwin).
Rozstrzygnięcie konkursu będzie miało miejsce podczas Targów Smaki Regionów 2019, które odbędą się w ramach Targów Polagra w Poznaniu w dniach 28-30.09.2019.
Należy dodać, że ubiegłorocznej edycji konkursu NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW na najlepszą potrawę regionalną I miejsce zdobył inny zespół uczniów Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie (Damian Piorun, Mateusz Kota) pod kierownictwem nauczyciela Pani Wioletty Skuratowicz a zaproponowane wtedy potrawy: Aksamitna zupa krem z kiszonych ogórków Kołobrzeskich, z wędzonym pstrągiem z Zielenicy i kozim serem oraz Roladki wołowe z sosem wiśniowo - różanym, placuszki z kiszonej kapusty oraz marynowana dynia otrzymały prestiżową nagrodę Perła 2018 podczas uroczystej gali, która odbyła się w trakcie Międzynarodowych Targów POLAGRA 2018 w Poznaniu.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.