Wiosna nieodłącznie kojarzy się z lekkością bytu, poezją, próżnym lenistwem, niebieskimi migdałami i wesołymi harcami. Właśnie dlatego kolejne menu w Wodzie Ognistej inspirowane jest artystyczną bohemą międzywojennej stolicy – Skamandrytami!
Woda Ognista, warszawski koktajl bar, który w kwietniu będzie obchodził swoje pierwsze urodziny, to miejsce odwołujące się do złotej ery koktajli, smaków Warszawy z lat 20-tych i 30-tych w połączeniu z nowoczesnymi trendami. Twórcy miejsca przyzwyczaili już swoich stałych gości do niespotykanych inspiracji. Po słowniku gwary warszawskiej, przewodniku po dzielnicach Warszawy, przyszedł czas poetów dnia codziennego, czyli jedynych w swoim rodzajów Skamandrytów. Ta słynna grupa poetycka zasłynęła organizacją hucznych, szokujących i skandalicznych imprez w lokalu Pod Picadorem, a w jej skład wchodził m.in. Julian Tuwim.
Bogaty dorobek międzywojennych twórców to motyw przewodni nowej karty Wody Ognistej, której goście mogą próbować od 7 kwietnia. Wśród wiosennych rarytasów przygotowanych przez barmanów nie zabrakło jak zawsze lokalnych składników i wyjątkowych połączeń smakowych.
– Szczególną uwagę należy zwrócić na koktajl Wiosna, inspirowany kontrowersyjnym wierszem Juliana Tuwima. Rosolis różany w towarzystwie tequili, cytrusów i absyntu serwowany z galaretką grapefruitowo-różaną. Kolejną pozycją dla każdego o artystycznej duszy jest mieszanka Pod Picadorem, w którym spotykają się gin, nalewka agrestowa, wytrawny wermut i biters cytrynowy. Nietuzinkowy wytrawny koktajl swoją nazwę i składniki zawdzięcza legendarnej kawiarni literackiej – zdradza Emil Oponowicz, współwłaściciel Wody Ognistej i jeden z autorów karty.
Wśród pozostałych kompozycji główne skrzypce grają sezonowe składniki jak pokrzywa, rabarbar, truskawki, burak, fiołek, ogórek czy kwiat bzu.
Zmiany w karcie koktajlowej to nie wszystko. Woda Ognista to jak zawsze dobrze skomponowane menu polskich tapasów. Szef kuchni Maciej Prot, przygotował nowe propozycje, nieodłącznie kojarzące się z koktajl barem przy ul. Wilczej 8. Zakąski będą serwowane w sposób jeszcze bardziej ułatwiający dzielenie się nimi w grupie przyjaciół.
W karcie min. soczysty pasztet z konfitowanej kaczki owinięty w słoninie, podany z musem owocowym i bułkami maślanymi, wędzona domowa kiełbasa barania czy okoń marynowany w pomidorach i chilli z chlebem orkiszowym oraz peperonatą cytrynową.
Veganie również znajdą coś dla siebie jak np. krakersy warzywne sporządzone metodą raw food z twarożkiem z pestek słonecznika i nowalijkami.
Miłośników słynnego już tatara prima sort uspokajamy – flagowa przekąska nie niknie z menu.
Zapraszamy do degustacji nowego menu!
Woda Ognista to koktajl bar inspirowany połączeniem złotej ery koktajli ze smakami Warszawy z lat 20-tych i 30-tych oraz współczesnymi trendami. Autorskie koktajle serwowane są w kreatywny sposób, a na gości czekają zapomniane klasyki oraz wybór kilkuset alkoholi. To wszystko serwowane w towarzystwie wyśmienitych polskich tapasów oraz dań a’la carte. Za konceptem miejsca stoi 4 przyjaciół – utytułowanych, pełnych pasji barmanów.Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.