Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
LabelFresh
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Elmak
Baziółka
Frogut
Hello Coffee
Iglotex
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Kamil Zacharek szefem kuchni na Polskiej Stacji Antarktycznej


Kamil Zacharek, członek stowarzyszenia Euro Toques Polska niedawno powrócił z Polskiej Stacji Antarktycznej, gdzie przez parę miesięcy gotował w bardzo malowniczej scenerii. A oto krótka relacja z jego niesamowitej przygody.
 
 
Polska Stacja Antarktyczna Arctowski, założona w 1977 r., to całoroczny ośrodek badawczy zarządzany przez Instytut Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk w Polsce. Henryk Arctowski, któremu nadano nazwę stacji, i Antoni Bolesław Dobrowolski są pierwszymi Polakami, którzy dotarli na Antarktydę jako członkowie Belgijskiej Ekspedycji Antarktycznej na statku Belgica XIX wieku. Stacja znajduje się na południowej półkuli archipelagu Szetlandów Południowych, na wyspie King George Island, u wybrzeży Zatoki Admiralicji. Wyspa jest częścią morskiego klimatu strefy Antarktydy. Stacja znajduje się w odległości ponad 14 tysięcy kilometrów od Polski.
 
 
Kamil Zacharek na stacji znalazł się nie przez przypadek, ponieważ od samego początku kariery zawodowej, był to jeden z jego celów. Na stacji piastował stanowisko szefa kuchni co wiązało się z bardzo dużą odpowiedzialnością i ogromem pracy.
 
 
- Na stacji w okresie letnim może mieszkać do 40 osób i to właśnie dla nich trzeba codziennie przygotowywać posiłki i zadbać o ich odpowiednią kaloryczność. Posiłki są przygotowywane przez kucharza, ale dość często inni uczestnicy wyprawy pomagają w kuchni przez co tworzy się przemiła, rodzinna atmosfera. Dość często stację odwiedzają grupy naukowe z całego świata co jest niesamowitym zderzeniem kultur. Towar spożywczy na stacje dostarczany jest raz do roku specjalnie do tego przystosowanym statkiem. Towar musi być odpowiednio przeliczony i zamówiony tak, aby mógł wystarczyć na cały rok. Co do samej pracy to nie różni się ona zbytnio od tej którą wykonujemy na co dzień, bo przecież gotowanie na całym świecie wygląda tak samo. Jedynie co to z pewnością widoki z za kuchennego okna zapierają dech w piersiach… Z resztą, zobaczcie sami. Ps. Oczywiście zapraszam wszystkich do aplikowania na kolejne ekspedycje. - mówi Kamil Zacharek.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System Internorga InEwi
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000