Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Jowita Woszczyńska mistrzynią świata Cake Designers World Championship


Jowita Woszczyńska z Cukierni Sowa  w Bydgoszczy zdobyła złoty medal na Mistrzostwach Świata Dekoratorów Tortów, które odbyły się w dniach 19-20 października br. podczas gastronomiczno-hotelarskich targów Host w Mediolanie. Polka pokonała 16 konkurentów z całego świata, zdobywając uznanie jurorów i serca publiczności.

W odbywającym się co dwa lata Cake Designers World Championship biorą udział osoby zajmujące artystycznym dekorowaniem tortów. W trwającym dwa dni konkursie każdy uczestnik ma za zadanie zaprezentować przywieziony tort dekoracyjny oraz przygotować na miejscu w ciągu 8 godzin miniaturę tego tortu, a także 2 torty do degustacji. Tegorocznym tematem mistrzostw była "Tradycja i kultura Twojego kraju". Nasza reprezentantka konkurowała z przedstawicielami 16 państw: Brazylii, Chin, Francji, Holandii, Hong Kongu, Korei Płd., Makau, Maroka, Meksyku, Niemiec, Peru, Porto Rico, Sri Lanki, Stanów Zjednoczonych, Węgier i Włoch. Ich prace oceniało 6-osobowe międzynarodowe jury profesjonalistów.
 


Jowita Woszczyńska już po raz drugi reprezentowała Polskę na tych mistrzostwach. Dwa lata temu zdobyła brązowy medal. W lutym br. zwyciężyła Mistrzostwa Polski w Dekoracji Tortów podczas targów Expo Sweet w Warszawie, co dało jej przepustkę do ponownego startu w Mediolanie. Tym razem pokonała wszystkich rywali, zdobywając złoty medal, puchar i nagrodę 2500 euro oraz nagrody specjalne: za najlepszy tort dekoracyjny oraz tort degustacyjny. Srebrny medal oraz nagrodę medialną wywalczyła Manuela Taddeo z Włoch, a brązowy Monica Munante Legua z Peru. Nagroda za najlepszy tort dekorowany na miejscu trafiła do przedstawiciela Chin.
 


Tort dekoracyjny przygotowany przez Jowitę ma 160 cm wysokości. Na atrapie tortu znajdowały się dekoracje z jadalnych surowców, które są autorską interpretacją tematu konkursu. Całość powstawała prawie 5 miesięcy.
Na górnym piętrze znajduje się figurka Fryderyka Chopina grającego na fortepianie pod wierzbą płaczącą. Poniżej jest Mikołaj Kopernik obserwujący niebo oraz jego księgozbiór i skomplikowane przyrządy astronomiczne. Dalej - Jacek Malczewski oraz miniaturowa reprodukcja  jego obrazu "Zatruta studnia", a także dzieła Władysława Ślewińskiego "Czesząca się". Wzrok przyciąga kobieta w stroju łowickim, porcelana z Bolesławca, tradycyjne wzory kurpiowskie oraz symbole polskich smaków: bochen chleba, ziemniaki, zioła i kwiaty. U podstawy tortu widać dworek Chopina w Żelazowej Woli, chatę krytą strzechą oraz toruńskie kamieniczki z piernika. Wszystkie elementy są ręcznie wykonane i jadalne. Tort obraca się, co pozwala w pełni docenić jego walory estetyczne. Precyzja, finezja, czystość i wielość zastosowanych technik wzbudziły uznanie publiczności i jurorów, którzy dopytywali o szczegóły wykonania.
 


Tort degustacyjny jest niepowtarzalną kompozycją tekstur i smaków, wśród których również odnajdujemy polskie aromaty. Tort składa się z biszkoptu piernikowego, chrupiącej warstwy migdałowej, musu czekoladowego oraz migdałowego, ganaszu pistacjowego, sękacza i żelki z owoców lasu (dereń, dzika róża oraz leśna malina). Całość pokryta jest marcepanem czekoladowym.


Jowita Woszczyńska jest z wykształcenia filozofem, a z zamiłowania dekoratorem tortów. Od 5 lat pracuje w znanej rodzinnej Cukierni Sowa w Bydgoszczy. Mimo sukcesów nadal pragnie doskonalić swoje umiejętności. Prywatnie jest szczęśliwą żona i matką dwójki dzieci, osobą skromną, pracowitą i zawsze uśmiechniętą.
 
Zdjęcia: Łukasz Topolewski
Materiał: Expo Sweet

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000