Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Japończyk zwycięzcą World Class Competition 2015


Dobiegła końca siódma edycja światowych zawodów barmańskich World Class Compttion, które tym razem odbyły się w Kapsztadzie (RPA). Tytuł Barmana Roku trafił do Japończyka Michito Kaneko. Pierwszy Polak w finale konkursu, Mateusz Szuchnik z Warszawy zdobył wysokie noty od międzynarodowych sędziów i rozpoczyna roczną przygodę jako mentor programu Diageo Reserve World Class.
 
 
Barman z El Koktel pierwszym polskim finalistą World Class
 
Mateusz Szuchnik rewelacyjnie reprezentował Polskę w największym globalnym konkursie miksologicznym. Swoimi występami potwierdził, że w naszym kraju rodzi się niezwykle dobra scena koktajlowa. Dziś jest jednym z 54 najlepszych barmanów na świecie i rozpoczyna przygodę życia, bo przed nim wspaniały rok współpracy z Diageo Reserve World Class – powiedział Łukasz Piwowarczyk z World Class Poland, koordynator polskiej edycji konkursu.
 
Reprezentant Polski w World Class Competition 2015 jako barman pracuje od 6 lat. Swoje umiejętności doskonalił w warszawskich lokalach El Popo, Paparazzi, Pies Czy Suka oraz w Londynie – w Pollen Street Social i LAB London Academy of Bartenders. Aktualnie prowadzi własny bar El Koktel w Warszawie.
 
Nowe eliminacje do zawodów World Class już wkrótce
 
Premierowe polskie eliminacje do światowego konkursu miksologicznego World Class Competition – pod hasłem World Class Poland 2015 – prowadzone były od października 2014 do czerwca 2015. Spośród kandydatów z całej Polski wyłoniono 28 półfinalistów, którzy wzięli udział w warsztatach, zaś w krajowym finale zmierzyło się 12 najlepszych polskich barmanów.
 
Obserwując rezultaty Mateusza Szuchnika oraz zainteresowanie, jakie wzbudzał wśród jurorów w Kapsztadzie, jesteśmy pewni, że niedługo nasz rodak może stanąć na najwyższym stopniu podium w kolejnych edycjach konkursu. Z ogromną nadzieją rozpoczniemy w ciągu kilkunastu tygodni nabór do drugiej polskiej edycji World Class, by wyłonić – być może – nowego światowego barmana roku 2016 – dodał Łukasz Piwowarczyk z World Class Poland.
 
Najlepsi barmani skrzyżowali broń w Kapsztadzie
 
Podczas czterech dni zawodów 54 najlepszych barmanów z całego świata zmierzyło się w 5 konkurencjach: Against the Clock (na czas), Around the World (podróż smaku), Night and Day (zestawienie 2 koktajli), Retro, Disco, Future (podróż w czasie), Street Food Jam (food & cocktail pairing) oraz Cape Town Shakedown (doba na zorganizowanie własnego baru). Zadania konkursowe oceniane były przez największe światowe autorytety w dziedzinie miksologii.
 
Talenty i umiejętności prezentowane przez finalistów tegorocznej edycji World Class przekroczyły nasze najśmielsze oczekiwania. Przewidzenie, kto ostatecznie zwycięży było praktycznie niemożliwe, ponieważ poziom umiejętności uczestników były wyrównany i niezwykle wysoki we wszystkich konkurencjach konkursowych. Ale czego innego można się spodziewać, gdy pod jednym dachem zgromadzisz najlepszych barmanów w świecie? To był najtrudniejszy konkurs, jaki kiedykolwiek miałem zaszczyt oceniać – dodał Spike Marchant.
 
Wygrała japońska gościnność
 
Zwycięzca World Class Competition, Michito Kaneko swoją przygodę za barem rozpoczął 13 lat temu, porzucając pracę na budowie, po tym, jak spróbował koktajli w najbardziej znanym barze w swoim rodzinnym regionie Nara w Japonii. Trzy lata temu otworzył swój własny bar w Nara.
 
Podczas finałów w Kapsztadzie występy Michito były uosobieniem japońskiej gościnności. Jego koktajle we wszystkich konkurencjach cechowała subtelność, wytworność, harmonia i doskonałe proporcje – podsumował sukces Japończyka sędzia World Class Competition 2015, Spike Marchant.
 
Recepta na sukces w miksologii
 
World Class Competition to największy światowy konkurs miksologiczny, który odbywa się od 2009 roku. Do tej pory po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczonych. Inicjatorem i organizatorem projektu jest DIAGEO – producent i dystrybutor marek alkoholowych należących do najbardziej uznanych na świecie.
 
Od samego początku program World Class wzbogaca najlepszych barmanów o wiedzę na temat najnowszych globalnych trendów w dziedzinie przygotowywania koktajli. Już po raz siódmy mieliśmy zaszczyt gościć prawdziwych mistrzów miksologii, których talenty i umiejętności nie ustępują najlepszym kucharzom na świecie. Podczas finałów barmani uczestniczą w najbardziej wymagających zadaniach miksologicznych, mając jednocześnie swobodę tworzenia i możliwość konfrontacji rezultatów z najbardziej wysublimowanymi podniebieniami. Musza wykazać się szeregiem umiejętności – od sommeliera, przez szefa baru, gospodarza, alchemika, po showmana i powiernika gości – powiedziała Johanna Dalley, globalny dyrektor programu World Class.
 
W World Class Competition 2015 udział wzięli najlepsi barmani z 54 krajów: Maroko, Irlandia, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Szwajcaria, Meksyk, Kolumbia, Liban, Kenia, Hong Kong, Włochy, Niemcy, Austria, Brazylia, Polska, Grecja, Kanada, Czechy, Japonii, Wielkiej Brytanii, Indii Ocean, Rosja, Kostaryka, Nowa Zelandia, Indie, Turcja, Filipiny, Słowa-cja, Panama, Portoryko, Gwatemala, Tajwan, Singapur, Stany Zjednoczone, Australia, Wiet-nam, Szwecja, Norwegia, Dania, Bułgaria, Belgia, Hiszpania, Portugalia, Malezja, Tajlandia, Holandia, Izrael, Indonezja, Francja, Rumunia, Peru, Republika Południowej Afryki.
 
Więcej informacji na stronach:
 
World Class Poland – Facebook Fan Page
 
Strona World Class Competition – World Class Competition
 
Światowy klub World Class – Światowy klub World Class

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000