Za nami jedenasta edycja Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana, która odbyła się 20 lutego 2016 roku w hotelu Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach. Owe wydarzenie zostało zorganizowane przez jednego z najbardziej znanych kucharzy w naszym kraju – Giancarlo Russo.
Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywającą się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Głównym celem konkursu było wykazanie się wiedzą i umiejętnościami w przygotowywaniu dań zdrowej kuchni włoskiej na bazie oryginalnych produktów.
– Poprzednia edycja była pięć lat temu, więc trochę było przerwy. Niektórzy chyba za mocno popłynęli. Niestety, bardzo mało było Włoch na talerzu. Wszyscy poszliśmy za smakiem oliwy, za klasyczną dobrą pastą, ale bardzo dobrze zrobioną. Parę rzeczy umknęło kucharzom. Na szczęście były też takie dania, które po prostu jak człowiek jadł to czuł, że to włoskie jedzenie. Wielu kucharzy podeszło do tego jak do klasycznego konkursu kulinarnego. Najważniejsze było dla nich upchanie kilku technik, nie koniecznie pasujących do siebie. A to jest konkurs, który jednak chce Włoch. Bazylia, rozmaryn, oliwa – to są rzeczy, które powinny gdzieś tam się przewijać, ale tak nie było – komentuje Jarosław Uściński – prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Zmagania konkursowe odbyły się
20 lutego 2016 roku w Restauracji Przędzalnia w Hotelu Fabryka Wełny, które miał zaszczyt prowadzić
Paweł Pochwała – prezenter TVP.
Tegoroczny konkurs został podzielony na dwie grupy: profesjonalistów i amatorów. Grupa uczestników startujących w konkursie dla profesjonalistów składała się z 12 ekip, a ich zadaniem było przygotowanie dwóch dań: pierwszego z makaronem i drugiego z mięsem lub rybą. Na przyądzenie potraw zawodnicy mieli 90 minut.
Profesjonalistów oceniało Jury Profesjonalne oraz Jury VIP. Każdy członek Jury Profesjonalnego mógł maksymalnie przyznać 100 punktów, a Jury VIP – 70 punktów. Za jedną minutę opóźnienia odejmowane były 3 punkty karne od sumy punktów Jury Profesjonalnego.
Natomiast w konkursie dla amatorów wzięło udział 6 osób, które w czasie 45 minut musiały przygotować jedno danie – makaron bezglutenowy. Potrawy wykonane przez amatorów były oceniane przez Jury Profesjonalne i VIP, którego każdy członek mógł maksymalnie przyznać 90 punktów. Za każde 5 minutowe opóźnienie jury odejmowało 15 punktów karnych od sumy ogólnej punktacji.
Wszystkie stanowiska uczestników były wyposażone przez sponsorów konkursu w profesjonalny sprzęt kuchenny niezbędnych do przygotowania finałowych dań. Zawodnicy m.in. mogli poznać innowacyjny system zmywania naczyń korzystając ze zmywarki GS-630 firmy
Winterhalter.
O poziomie uczestników w tym roku opowiada mistrz i expert kulinarny, Teofilos Vafidis – Dziś młody kucharz chce pokazać, że potrafi przyrządzać dania kuchni fusion. Jednak jest jedna różnica. Jak chcesz robić fusion, a nie potrafisz to później wychodzi confusion. Konkursu wcale nie trzeba wygrać. Ja konkurs oceniam inaczej. Starożytni Grecy byli zadowoleni jak mogli brać udział w olimpiadzie. W dzisiejszym konkursie te wszystkie 12 drużyn można uznać za wygrane. Na początku było prawie 40 ekip, z których wybraliśmy 12. W trakcie konkursu oni wszyscy razem spotykają się, rozmawiają, a co ważne, uczą się na błędach. Jak pracuje się na kuchni to nie akceptuje się swoich błędów. Na konkursie oni nie mogą powiedzieć, że nie akceptują błędu. Moją rolą jako jurora jest powiedzieć do nich: tu jest błąd, tu możesz to zrobić inaczej. Jedni słuchają tych cennych uwag, inni wracają i robią dalej po swojemu.
W skład Jurorów oceniający drużyny profesjonalistów oraz amatorów wchodziły następujących osób:
JURY PROFESJONALNE DEGUSTACYJNE
1. Jerzy Pasikowski – Przewodniczący jury
2. Robert Sowa
3. Riccardo Nardi
4. Kurt Scheller
5. Miltos Karoubas
6. Teofilos Vafidis
7. Krzysztof Szulborski.
JURY PROFESJONALNE TECHNICZNE- STANOWISKA DLA PROFESJONALISTÓW
1. Jarosław Uściński
2. Marcin Budynek
3. Janusz Pyra
4. Marek Widomski.
JURY VIP DEGUSTACYJNE
1. Grzegorz Mackiewicz – Prezydent Miasta Pabianice
2. Andrzej Furman – Właściciel Hotelu Fabryka Wełny
3. Andrzej Gnoiński – Członek Zarządu marki Philipiak Milano – Sponsor Strategiczny
4. Zygmunt Chajzer – Prezenter telewizyjny i radiowy, dziennikarz
5. Paweł Stasiak – Wokalista zespołu Papa D
6. Tomasz Kozłowicz – Aktor telewizyjny i teatralny
7. Kpt Leszek Wiśniewski – Armator, Kapitan Pirat
8. Dr Dariusz Włodarek – Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
JURY PROFESJONALNE TECHNICZNE – STANOWISKA DLA AMATORÓW
1. Andrzej Ławniczak
2. Arleta Żynel
3. Waldemar Hołówka.
– Muszę przyznać, że polska gastronomia w porównaniu z tym jak wyglądała piętnaście lat temu, kiedy byłem pierwszy raz w Polsce, naprawdę poszła do przodu. Mamy dobrych kucharzy. Trzeba trochę poprawić szkoły gastronomiczne. Dlatego też my jesteśmy do dyspozycji dla tych młodych ludzi. Konkurs kulinarny to nie to samo, co gotowanie w restauracji. Po pierwsze jest stres, który było widać u niektórych. Kucharz chciał coś ukroić, a ręka wiotka, trzęsie się, ale to jest normalne. Po drugie zawodnik musi umieć proporcjonalnie wykorzystać swoje produkty. Po trzecie trzeba wiedzieć w jaki sposób przetworzyć te produkty. Każdy produkt potrzebuje innej temperatury i innego czasu. Czwarta sprawa, najważniejsza dla mnie, kucharz musi kochać to co robi. Produkty regionalne, odpowiedni sprzęt i miłość do gotowania – jeśli kucharz nie ma tych trzech rzeczy to musi zmienić pracę – dodaje Teofilos Vafidis.
Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce. Zwycięzcy konkursu oprócz nagród finansowych i rzeczowych otrzymują medale z prawdziwych kruszców. W tym roku były to nie tylko medale , ale także naczynia kuchenne powlekane 24-karatowym złotem od marki Philipiak Milano.
Podczas uroczystej gali, którą poprowadził niezawodny Zygmunt Chajzer wręczono dyplomy i podziękowania dla wszystkich sponsorów, jurorów oraz patronatów medialnych. Każdy uczestnik konkursu otrzymał dyplom oraz upominki od sponsorów.
Decyzją jury w konkursie Arte Culinaria Italiana 2016 zwyciężyli Jakub Bondziul i Wojtek Świesiulski z restauracji Amber Room w Warszawie. Za pierwsze miejsce otrzymali nagrodę pieniężną o łącznej wysokości 5000 PLN. Kucharze przygotowali zwycięskie dania: Ravioli z ziemniakiem truflowym, kremowym żółtkiem, jarmużem i czarną truflą oraz Filet z dorsza ze szpinakiem, komosą ryżową i korzeniem trybuli.
Na zwycięzców spadł deszcz nagród. Ekipie tej Jury Degustacyjnego VIP przyznało nagrodę specjalną VIP w postaci zestawu ekskluzywnych noży kuchennych od marki Philipiak Milano oraz voucher z pakietem weekendowym od właściciela Fabryki Wełny Hotel & SPA.
Kucharze z Restauracji Amber Room otrzymali od Prezesa Polskiego Stowarzyszenia Kucharzy Krzysztofa Szulborskiego wyjątkową nagrodę w postaci zakwalifikowania się do XIII edycji Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich Dorszowe Żniwa. Arleta Żynel Prezes Podlaskiej Akademii Kulinarnej ufundowała nagrodę w postaci udziału w pokazie kulinarnym najlepszych szefów kuchni z Londynu wraz z wyjazdem na szkolenie do restauracji w Londynie. Nagrodę niespodziankę wręczył także Prezydent Pabianic Pan Grzegorz Mackiewicz.
Drugie miejsce zajęła ekipa z Fabryki Wełny Hotel & SPA w Pabianicach – Grzegorz Miśta i Radosław Loranc. Panowie przygotowali Lasagne z krewetkami i warzywami mini oraz Jagnięcinę z polentą z kasztanami, koprem włoskim, grillowanym boczniakiem i sosem figowym. Drużyna za zajęcie drugiego miejsca wygrała nagrodę pieniężną o łącznej wysokości 3000 PLN.
Trzecie miejsce przypadło ekipie z Hotelu BoniFaCio SPA & Sport Resort z Sochocina – Przemysław Bednarz i Marcin Suski. Dania konkursowe to Ravioli z krewetkami na musie dyniowym z pianą z wędzonego masła oraz Opalana makrela z pure marchewkowym, emulsją orzechową, oliwą szczypiorkową i prażonym ryżem. Ekipa, która stanęła na ostatnim podium zdobyła nagrodę pieniężną o łącznej wysokości 1000 PLN.
Pierwsze miejsce w konkursie dla Amatorów zdobyła Mariola Grzęda, blogerka kulinarna z Szydłowca, która przygotowała Penne bezglutenowe z piersią kaczki i warzywami w sosie pomidorowymi. Otrzymała nagrodę główną – powlekane 24-karatowym złotem naczynie kuchenne od marki Philipiak Milano, dyplom oraz puchar od firmy Kapitan Pirat. Pozostałym uczestnikom wręczono pamiątkowe dyplomy i nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów.
Wielką niespodzianką, od Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, była pierwsza nominacja uczestnika do Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie. Został nim Patryk Mach z Hotelu Blue Diamond Active SPA w Trzebownisku.
W trakcie wieczornej Gali Diner, główny organizator imprezy – Giancarlo Russo wyraził swoje zadowolenie z udanego konkursu oraz złożył wszystkim podziękowania – Chciałbym serdecznie podziękować współorganizatorowi Fabryki Wełny, wszystkim sponsorom i patronatom medialnym, a także mojej żonie Izie za tak piękną i włoską atmosferę. W następnym roku planujemy kolejną edycję, tym razem damy kucharzom do wykonania deser.
Uatrakcyjnieniem wieczoru był występ włoskiego artysty Williama Prestigiacomo oraz energetycznego Michała Niemca, którym nieskrępowanie towarzyszył na scenie Giancarlo Russo.
Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom i uczestnikom Konkursu!
Sponsorem relacji jest firma Winterhalter
Więcej informacji znajdziecie Państwo na: www.winterhalter.com.pl oraz sklepie on-line
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.