Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
17.04.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Inauguracja I edycji Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej w Zamku Dubiecko już za nami!


Festiwal Kuchni Dworskiej jest kontynuacją zakończonego w 2011 r. Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka w Baranowie Sandomierskim – Edycja dań Dworskiej Kuchni Wielkanocnej.

Nowa formuła festiwalu to Dworska Kuchnia Myśliwska i wszystko to co wiąże się z Polską Kulturą Łowiecką, która ściśle związana jest z kulinarnym dziedzictwem naszego kraju.

Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów to Wielkie Łowy – gruby zwierz i pióro. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu był comber z jelenia i przepiórka.

Festiwal odbył się przy wspaniałej, wiosennej pogodzie była to wyjątkowo udana impreza. Towarzyszyły jej pokazy mody myśliwskiej i trofeów myśliwskich. Wśród atrakcji nie zabrakło degustacji dziczyzny, win z austriackich winnic firmy WINARIA, jak i polskich nalewek, przetworów z podkarpackiego derenia oraz pokazów kulinarnych w wykonaniu Giancarla Russo i Janusza Pyry, które poprowadził Mirek Drewniak. Odbyła się również prezentacja dorobku Hanny Szymanderskiej z możliwością nabycia książek jej autorstwa.

Skład Komisji Sędziowskiej:

1. Jerzy Pasikowski – Nestle, przewodniczący Jury
2. Waldemar Hołówka – HOLSON GROUP
3. Mirek Drewniak – Dworek New Restaurant
4. Giancarlo Russo – Giancarlo Ristorante
5. Stefan Birek – Hotel LORD****
6. Marcin Stańczyk – Solpark*** Kleszczów
7. Janusz Pyra – Zamek Dubiecko

W kulinarnych zmaganiach w wyniku przed konkursowej eliminacji zgłoszeń, zostało zakwalifikowanych 9 dwuosobowych ekip – w tym jedna z Ukrainy – które rywalizowały w trzech turach na stanowiskach konkursowych przygotowanych przez firmę Bistro Serwis z Rzeszowa.

Tegoroczni laureaci konkursu kulinarnego pn. Wielkie Łowy I Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej w Zamku Dubiecko 21.03.2015 r.

1. Łukasz Grabowski, Krzysztof Mela – Hotel Fabryka Wełny**** Pabianice
2. Dariusz Kuduk, Sebastian Stachura – Hotel Grand Sal**** Wieliczka
3. Mariusz Śliwiński, Artur Urbański – Windsor Hotel & Conference Center Jachranka

Jury brało pod uwagę nie tylko walory smakowe potraw, ale oceniało także technologię ich przyrządzania.

Nagrody:

Za zajęcie I miejsca:

  • Statuetka
  • Dyplom
  • Czek o wartości 5 000 zł
  • upominki od Sponsorów
Za zajęcie II miejsca:
  • Statuetka
  • Dyplom
  • Czek o wartości 3 000 zł
  • upominki od Sponsorów

Za zajęcie III miejsca:

  • Statuetka
  • Dyplom
  • Czek o wartości 2 000 zł
  • upominki od Sponsorów
 
Sponsorzy uhonorowali dodatkowo uczestników z Uzdrowiska Horyniec wręczając voucher na weekendowy pobyt w Hotelu Fabryka Wełny**** z Pabianic oraz ekipę z Ukrainy której przedstawiciel Firmy Rational wręczył zestaw profesjonalnych noży wartości 2 000 zł.

Pozostałe ekipy startujące w konkursie:

  • Agata Kubik, Maciej Gołdyn – Zamek Krasiczyn
  • Krzysztof Szymczyszyn, Łukasz Karnasiewicz – Dwór Kombornia RSF Sp. Z. o.o.
  • Przemysław Żurek, Patryk Mach – Hotel Blue Diamond Active Spa**** Rzeszów
  • Yaroslav Humeniuk, Andrii Slonopas – Lemberg Graf Lwów
  • Janina Krystyna Stelmach, Marta Szaganiec – Uzdrowisko Horyniec Sp. Z.o.o.
  • Andrzej Serafin, Łukasz Franczyk – Hotel SPA Laskowo Katarzyna Pokorska
O Festiwalu

Festiwal ma na celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce w dworach, pałacach czy w zamkach, jest pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i zagranicy, mający na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.

Z uwagi na fakt iż Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pretenduje do eliminacji w Kulinarnym Pucharze Polski podczas konkursu byli obecni obserwatorzy organizatora KPP w osobie Pani Dyrektor Donaty Paszkiewicz i Agnieszki Glamowskiej.

Organizatorzy konkursu kulinarnego – Waldemar Hołówka – Holson Group, Janusz Pyra – Zamek Dubiecko wraz z przedstawicielami Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Jerzym Pasikowskim, Wiesławem Boberem, Mirkiem Drewniakiem serdecznie dziękują wszystkim uczestnikom, przybyłym na to wydarzenie gościom oraz sponsorom.

Szczególne podziękowania należą się właścicielom Zamku Dubiecko Państwu MichalinieBogusławowi Kołcz, Pani Beacie Kołcz, Jackowi Grzegorzak, za stworzenie tak pięknego miejsca znanego z gościnności i przyjaznego ludziom, którzy odważnie wychodzą naprzeciw wyzwaniom i podejmują tak wspaniałe przedsięwzięcia, bez Państwa zaangażowania zorganizowanie tej wspaniałej imprezy po prostu nie było by możliwe!

Do zobaczenia za rok!

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 [1]  2 następnanastępna strona (2 z 2)


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000