Wysoki poziom finalistów, trudne konkurencje i profesjonalne Jury – tak w jednym zdaniu można określić I Ogólnopolskie Mistrzostwa Kelnerów, które odbyły się 13 marca 2018 roku. Nowatorska formuła konkursu zwróciła uwagę wielu przedstawicieli branży i zgromadziła wielu pasjonatów tego zawodu.
Sześciu uczestników konkursu finałowego miało przygotować w obecności gości, steaka wołowego do poziomu medium rare (antrykot) z wykorzystaniem serwisu angielskiego – flambirowanie. Kolejną konkurencją była dekantacja wina z wózka kelnerskiego. Jednak najbardziej wymagającym zadaniem okazało się tranżerowanie homara.
Nad całością czuwało szacowne grono Jury w składzie: Bogdan Migas (Przewodniczący Jury, czołowy Polski sommelier), Bernard Sitarski (Vice - Prezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich) Szymon Kohut, (Mistrz Kelner, pomysłodawca, założyciel i właściciel Krakowskiej Szkoły Restauratorów), Artur Grzęda (Członek komisji egzaminacyjnej Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej przedsiębiorczości w Katowicach, Menadżer ds. HoReCa w Weindich Sp. J.).
Tytuł Mistrza Kelnera Polski wraz ze złotą tacą otrzymała Lucyna Stępień z Kielc. Drugie miejsce i tytuł Vice Mistrza wraz ze srebrną tacą otrzymał Michał Lapczyk z Cieszyna. Brązowa taca przypadła Sylwestrowi Ochmanowi również z Cieszyna.
Organizatorami konkursu było Centrum Kulinarne firmy Weindich oraz Stowarzyszenie Kelnerów Polskich.
Źródło: Targi Gastrosilesia/Foodshow
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.