Konkurs Kelnerski składał się z trzech części:
- dwujęzycznego testu dotyczącego obsługi konsumenta (polsko-angielskiego)
- testu umiejętności nakrywania stołu w nakryciu klasycznym do losowo wybranego menu oraz improstylu. Motywem przewodnim improstyl był bal karnawałowy; uczestnicy mieli na to zadanie 2 x 20 min.
- wykonanie zadania dodatkowego – Saber Champagne – Szablowania czyli otwierania wina musującego za pomocą szabli
Wyniki IX Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Kuchnia Polska na Mazowszu 2017
I miejsce
- w konkursie kulinarnym – Magdalena Miszczuk i Krzysztof Kuklewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
- w konkursie kelnerskim – Michał Wróblewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi
II miejsce
- w konkursie kulinarnym – Jakub Kowalewski i Damian Kołbuk z Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie;
Paul Jahn i Frederik Ohlms z OSZ Gastgewerbe Berlin
- w konkursie kelnerskim – Grzegorz Brzostek z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie;
Karolina Smoczyńska z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie
III miejsce
- w konkursie kulinarnym – Grzegorz Królik i Arkadiusz Woźniak z Technikum „LIDER” w Lublinie;
Mateusz Lebioda i Dominik Wiśniewski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie;
Klaudia Grabarczyk i Klaudia Olczak z Zespołu Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii
- w konkursie kelnerskim – Bartosz Walkowski z Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Serocka;
Krystian Mydłowski z Zespołu Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii;
Daniel Babiarz z Technikum „LIDER” w Lublinie
Grand Prix zdobył Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
W tym roku jury postanowiło przyznać dodatkową nagrodę Puchar Smakosza - za najsmaczniejsze danie, którego zdobywcą został Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego z Łodzi
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
Zmagania uczestników
Konkursu Kulinarnego, oceniały dwa zespoły jurorskie:
Jury degustacyjne w składzie:
- Andrzej Bryka
- Piotr Paweł Malewski
- Mariusz Jeznach
- Michał Turkawka
- Agnieszka Chacińska
- Paulina Wyrębiak
Jury techniczne w składzie:
- Stanisław Nowogródzki
- Daniel Jakubiec
- Marek Pawlaczyk
- Emilia Durka
Z kolei zmagania finalistów w
Konkursie Kelnerskim oceniało Jury w składzie:
- Grzegorz Górnik
- Jan Stawarz
- Jerzy Czapla
- Katarzyna Wierzbicka
- Jadwiga Kozerska
W tym samym czasie, gdy w salach na górze odbywał się konkurs, na dole w sali gimnastycznej mistrzowie sztuki kulinarnej prowadzili
prezentacje i pokazy specjalistyczne. Podczas pokazów goście, nauczyciele i uczniowie mogli poznać najnowsze techniki kulinarne, zobaczyć nowoczesne sprzęty przydatne w każdej profesjonalnej kuchni oraz zapoznać się z produktami renomowanych marek.
Pokazy rozpoczął pan Jerzy Czapla, który zaprezentował sztukę blendowania przygotowując smaczne i zdrowe shaki z warzyw i owoców z wykorzystaniem blenderów Warning i Stalgast. Następnie panowie Mariusz Gachewicz i Łukasz Kowalewski zachwycili wszystkich prezentacją carvingu, a Pan Krzysztof Orłowski z firmy Robot Coupe zaprezentował nadzwyczajne możliwości Robot Cook-a oraz nowoczesne krojenie i szatkowanie Gourmet.
W następnej części pokazów Panowie Jacek Schliske i Mariusz Nowicki pokazali wszystkim współczesną kuchnię w nowoczesnej aranżacji, a pan Mariusz Gachewicz - Szef kuchni Zamku w Gniewie, wprowadził gości w tajniki kuchni zapomnianej. Na koniec Panowie Carlos Gonzalez Tejera i Jarosław Maliszewski zaprezentowali zgromadzonym technikę gotowania produktów spożywczych zamkniętych w próżni czyli Sous Vide.
Jak co roku pokazy poprowadził niezastąpiony Pan Stefan Birek – szef kuchni Hotelu LORD, a nad całością czuwał pan Adam Michalski.
Oprócz pokazów organizatorzy przygotowali także warsztaty kulinarne dla gimnazjalistów prowadzone przez szefów kuchni oraz wykładowców. Na warsztatach uczniowie mogli zapoznać się ze sztuką piekarską, którą zaprezentował pan Charles Meriais z Carrefour Polska; kuchnią molekularną w wykonaniu pani Doroty Zaręby z ZSSG, carvingiem z udziałem pana Łukasza Kowalewskiego oraz przygotowaniem deseru „puding z tapioki” zaproponowanego przez pana Emila Gaworskiego z Hampton by Hilton.
Podczas warsztatów uczniowie mogli również dowiedzieć się „prawie wszystkiego o tortilli” od pana
Rafała Jachacy z Polonia Palace Hotel; dzięki panom
Sebastianowi Małeckiemu i Dominikowi Moćko z Gastro Home Catering poznać sztukę flambirowania oraz wziąć udział w warsztacie barmańskim przygotowanym przez uczniów z TSG JPII pod kierunkiem pana
Łukasza Kani z ZSSG.