26 marca 2014 roku, podczas Międzynarodowych Targów EuroGastro, odbył się 9. Festiwal Kuchni Greckiej. Jednym z głównych produktów, które musieli wykorzystać w konkursie kucharze, były krewetki Black Tiger. W rywalizacji o miano najlepszego kucharza rywalizowało 12 zawodników z całej Polski.
Oficjalnej Inauguracji Festiwalu dokonała Ambasador Grecji w Polsce – Tasia Athanasiu.
Celem konkursu było propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, a także oryginalnych i regionalnych receptur oraz produktów.
Specjalnie na to wydarzenie przybył O. Epifanios Milopotaminos – Mnich ze świętej Góry Athos. Jako Szef Kuchni Klasztoru oraz Członek Chef’s Club of Greece, podczas konkursu zaprezentował swój autorski pokaz kulinarny. Opowiadając o zwyczajach tamtejszej kuchni podkreślał, jak ważne by wydobyć niezwykły aromat potrawy są świeże zioła, przyprawy oraz oliwa z oliwek.
Festiwal Kuchni Greckiej to dla młodych kucharzy okazja do zaprezentowania swoich umiejętności kulinarnych przed profesjonalnym i międzynarodowym jury. Samo miejsce, w którym odbył się konkurs to także możliwość nawiązania kontaktów w branży HoReCa.
W ciągu 60 minut zawodnicykonkursu musieli przygotować dania inspirowane kuchnią grecką. Kucharze do wykorzystania mieli następujące produkty:
Krewetki Black Tiger 16/20 całe w pancerzu mrożone – Martmar
Ciasto Fillo Kanaki mrożone – The Greek Gourmet
Placki Pitta Bread Alexakis mrożone – The Greek Gourmet
Szpinak liściasty porcjowany mrożony – Oerlemans
Oliwa z oliwek Extra Virgin Theofilos– The Greek Gourmet
Oliwki Kalamata z pestką w zalewie Theofilos Mój grecki smak – The Greek Gourmet
W tym roku poczynania zawodników oceniało międzynarodowe jury, w skład którego weszli:
Jerzy Pasikowski (Przewodniczący) – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
Miltos Karoubas – Prezes Chef’s Club – Grecja
Spiros Dosis – Członek Chef’s Club – Grecja
Marcin Budynek – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
Robert Sowa – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
Giancarlo Russo – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Włochy
O. Epifanios Milopotaminos – Członek Chef’s Club – Grecja
Po długotrwałej i zaciętej rywalizacji nadszedł czas na oceny jury technicznego. Ocenie podlegał nie tylko sam wygląd i smak dania, ale również czas wykonania i praca poszczególnych zawodników.
Po wielu godzinach zmagań jurorzy wybrali zwycięzców.
Pierwsze miejsce wywalczyła Sylwia Bukała (Do&Co Poland Sp. z o.o. – Warszawa), zdobywając nagrodę pieniężna w wysokości 1 500 zł.
Drugie miejsce zajął Dariusz Kuduk (Hotelu Grand Sal –Wieliczka)
Na najniższym stopniu podium stanął Dominik Kloc (Dworek New Restaurant – Bielsko - Biała)
Nagrodą w konkursie był tygodniowy pobyt w Grecji dla dwóch osób, ufundowany przez Biuro Podróży Hellas Travel.
Konkurs odbył się po raz dziewiąty jako impreza towarzysząca Międzynarodowym Targom EuroGastro w Warszawie. Jego pomysłodawcą i Organizatorem jest Theofilos Vafidis – znany i ceniony Mistrz i Doradca Kulinarny. Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski 2014 organizowanego przez Międzynarodowe Targi Poznańskie.
Poza zwycięzcami w rywalizacji o miano najlepszego walczyli:
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.