Konkurs w Mierzęcinie stanął pod znakiem żaru. Ten z ogniska i ten lejący się z nieba zapewniły udaną imprezę.
31. maja 2008 roku na terenach Pałacu Mierzęcin zebrali się kucharze, chcący zmierzyć się z żywiołem. Nie sztuką jest praca w świetnie wyposażonej kuchni profesjonalnej, ale właśnie sprawdzenie się w warunkach ekstremalnych, w starciu z ogniem - mówił podczas odprawy uczestników konkursu Andrzej Bryk – przewodniczący jury.
Osiem dwuosobowych drużyn kucharzy miało za zadanie przygotować po 6 porcji przystawki i dania głównego w czasie 2 godzin. Na przystawkę serwowany był sum europejski, danie główne opierało się na schabie z dzika. Zamiast kuchenek do gotowania kucharzom służyły ogniska.
Radość zwycięzców - Piotra Szczygielskiego i Konrada Kiepurskiego
Dariusz Starzyński z restauracji Dolce Vita tuż przed rozpoczęciem konkursu
W konkursie wzięli także udział:
Kamil Jabłoński i Sebastian Jarosz – Hotel Sheraton – Warszawa Sum w papierze ryżowym z czuszką, trawą cytrynową i kolendrą wędzony na rumianku
Stek ze schabu z dzika z dodatkiem boczniaka i młodej botwinki oraz z młodymi ziemniakami
Bartosz Kurczewski i Dariusz Przybyła – Restauracja Smak A. Sowy – Bydgoszcz Rolada z suma z szynką parmeńską, liśćmi świeżego szpinaku w akompaniamencie sosu figowego i malinowego, na grillowym rabarbarze
Canelloni z dzika z sosem żurawinowym
Najmłodszym uczestnikiem konkursu był syn Szef Sprzedaży firmy Janex Sławomira Kopczyńskiego - Mateuszek.
350 litrów zupy huzarskiej sprzedano w ciągu 2,5 godziny
Zmagania profesjonalistów z żywiołem oceniało jury pod przewodnictwem Andrzeja Bryka – PO Prezesa OSSKiC. Pracę na stanowiskach konkursowych oceniało profesjonalne jury techniczne: Paweł Gajda – szef kuchni Akcent-Catering Warszawa, Sylwester Lis – szef kuchni Grand Hotel Stamary Zakopane i Mirosław Reszczyk – skarbnik OSSKiC.
Ostateczne efekty pracy kucharzy – gotowe dania oceniali sędziowie degustacyjni: Jean Bos – prekursor kuchni molekularnej w Polsce, założyciel Akademii Molekularnej, Zenon Hołubowski – szef kuchni Tawerna Toscana w Pile, Robert Kalinowski – dyrektor regionalny Bonduelle Polska, Sławomir Kopczyński – szef sprzedaży firmy Janex, Leszek Makulski – doradca kulinarny Janex. W jury zasiadła także pilnie obserwująca konkurs Gabriela Skwierzyńska – manager działu jakości Eurest. Firma specjalizuje się w żywieniu pracowników w ich miejscach pracy, fabrykach, biurowcach, szkołach, itp. Działa w oparciu o hasła: Siły naszych możliwości to długoletnie doświadczenie, profesjonalizm i wyspecjalizowane usługi w oparciu o międzynarodowe standardy.
Tuż przed konkursem kucharze przygotowywali Zupę huzarską. 350 litrów potrawy sprzedano w 2,5 godziny. Zebrane w ten sposób pieniądze trafiły na konto szkoły w Dobiegniewie.
Firma Janex - główny sponsor konkursu istnieje na rynku już od 16 lat. Specjalizuje się w dystrybucji mięs i wędlin do gastronomii.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom szefów kuchni Janex rozszerzył logistykę na teren całego kraju oraz wzbogacił ofertę o mięsa konfekcjonowane, półprodukty i całe elementy mięsne…
Uważam, że jest to dobry kierunek, branża Horeca jest specyficzna i wymaga wdrażania nowych produktów, które będą się przedkładały na sprzedaż w hotelach i restauracjach - powiedział Sławomir Kopczyński.
Zapraszamy do współpracy!
Janex Spółka Jawna
Sławomir i Elżbieta Wiesiak
ul. Wagonowa 11
02-223 Warszawa
tel. (022) 357 30 33
fax (022) 353 84 09
e-mail: zamowienia@janex.waw.pl www.janex.waw.pl
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.