Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
IV Mistrzostwa Polski w Gotowaniu na Ognisku



Zobaczcie państwo:
IV Mistrzostwa Polski w Gotowaniu na Ognisku
Oświadczenie Andrzeja Bryka
III Mistrzostwa Polski w Gotowaniu na Ognisku
II Mistrzostwa Polski w Gotowaniu na Ognisku

Konkurs w Mierzęcinie stanął pod znakiem żaru. Ten z ogniska i ten lejący się z nieba zapewniły udaną imprezę.

31. maja 2008 roku na terenach Pałacu Mierzęcin zebrali się kucharze, chcący zmierzyć się z żywiołem. Nie sztuką jest praca w świetnie wyposażonej kuchni profesjonalnej, ale właśnie sprawdzenie się w warunkach ekstremalnych, w starciu  z ogniem - mówił podczas odprawy uczestników konkursu Andrzej Bryk – przewodniczący jury.

Osiem dwuosobowych drużyn kucharzy miało za zadanie przygotować po 6 porcji przystawki i dania głównego w czasie 2 godzin. Na przystawkę serwowany był sum europejski, danie główne opierało się na schabie z dzika. Zamiast kuchenek do gotowania kucharzom służyły ogniska.

Radość zwycięzców - Piotra Szczygielskiego i Konrada Kiepurskiego
Dariusz Starzyński z restauracji Dolce Vita tuż przed rozpoczęciem konkursu
W konkursie wzięli także udział: 

Kamil Jabłoński i Sebastian Jarosz – Hotel Sheraton – Warszawa
Sum w papierze ryżowym z czuszką, trawą cytrynową i kolendrą wędzony na rumianku
Stek ze schabu z dzika z dodatkiem boczniaka i młodej botwinki oraz z młodymi ziemniakami

Bartosz Kurczewski i Dariusz Przybyła – Restauracja Smak A. Sowy – Bydgoszcz
Rolada z suma z szynką parmeńską, liśćmi świeżego szpinaku w akompaniamencie sosu figowego i malinowego, na grillowym rabarbarze
Canelloni z dzika z sosem żurawinowym
 

Agnieszka Gościniak i Norbert Kaczmarek – Hotel Ruben – Zielona Góra
Sum europejski marynowany w białym winie i soku z cytryny podawany z omletem oraz z sałatą z kozim serem i ziołowym dresingiem
Schab z dzika z musem ziołowo-jajecznym podany z marynowanymi cebulkami balsamico i sosem jogurtowo-buraczkowym

Tomasz Górski i Andrzej Barczyński – Piano Nobile – Bydgoszcz
Sum europejski zawijany w liście nori duszona w białym winie podany na warzywach grillowanych
Rolada ze schabu z dzika z kapustą chłopską

Rafał Kaczmarek i Łukasz Ceglarz – Hotel Neptun – Międzychód
Sum europejski faszerowany szynką parmeńską i krewetkami z sosem cytrynowo-wiśniowym podany na szpinaku
Rolada z dzika faszerowana kurkami i serem gorgonzola w sosie żurawinowym na pieczonych ziemniakach z ogniska

Najmłodszym uczestnikiem konkursu był syn Szef Sprzedaży firmy Janex Sławomira Kopczyńskiego - Mateuszek.

350 litrów zupy huzarskiej sprzedano w ciągu 2,5 godziny

Zmagania profesjonalistów z żywiołem oceniało jury pod przewodnictwem Andrzeja Bryka – PO Prezesa OSSKiC. Pracę na stanowiskach konkursowych oceniało profesjonalne jury techniczne: Paweł Gajda – szef kuchni Akcent-Catering Warszawa, Sylwester Lis – szef kuchni Grand Hotel Stamary Zakopane i Mirosław Reszczyk – skarbnik OSSKiC.

Ostateczne efekty pracy kucharzy – gotowe dania oceniali sędziowie degustacyjni: Jean Bos – prekursor kuchni molekularnej w Polsce, założyciel Akademii Molekularnej, Zenon Hołubowski – szef kuchni Tawerna Toscana w Pile, Robert Kalinowski – dyrektor regionalny Bonduelle Polska, Sławomir Kopczyński – szef sprzedaży firmy Janex, Leszek Makulski – doradca kulinarny Janex. W jury zasiadła także pilnie obserwująca konkurs Gabriela Skwierzyńska – manager działu jakości Eurest. Firma specjalizuje się w żywieniu pracowników w ich miejscach pracy, fabrykach, biurowcach, szkołach, itp. Działa w oparciu o hasła: Siły naszych możliwości to długoletnie doświadczenie, profesjonalizm i wyspecjalizowane usługi w oparciu o międzynarodowe standardy.

Tuż przed konkursem kucharze przygotowywali Zupę huzarską. 350 litrów potrawy sprzedano w 2,5 godziny. Zebrane w ten sposób pieniądze trafiły na konto szkoły w Dobiegniewie.

Firma Janex - główny sponsor konkursu istnieje na rynku już od 16 lat. Specjalizuje się w dystrybucji mięs i wędlin do gastronomii.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom szefów kuchni Janex rozszerzył logistykę na teren całego kraju oraz wzbogacił ofertę o mięsa konfekcjonowane, półprodukty i całe elementy mięsne…

Uważam, że jest to dobry kierunek, branża Horeca jest specyficzna i wymaga wdrażania nowych produktów, które będą się przedkładały na sprzedaż w hotelach i restauracjach - powiedział Sławomir Kopczyński.

Zapraszamy do współpracy!

Janex Spółka Jawna
Sławomir i Elżbieta Wiesiak

ul. Wagonowa 11
02-223 Warszawa
tel. (022) 357 30 33
fax (022) 353 84 09
e-mail: zamowienia@janex.waw.pl
www.janex.waw.pl

Joanna Załęska & Bartłomiej Suchecki - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 [1]  2 następnanastępna strona (2 z 2)


"gratulacje"
(04.06.2008 - 15:05)  (Tomek BYDGOSZCZ)
"Co do oswiadczenia Andrzeja Bryka"
(04.06.2008 - 15:15)  (Tomek BYDGOSZCZ "Piano Nobile")
"Gratulacje!!"
(04.06.2008 - 21:51)  (Łukasz Konik)
"PODZIĘKOWANIE"
(04.06.2008 - 22:55)  (Szczygielski Piotr - szczYpior...)
"Gratulacje!"
(05.06.2008 - 11:22)  (Jean Bos, Akademia Molekularna)
"Gratulacje"
(05.06.2008 - 15:58)  (Norbert Rutkowski)
"Gratuluje chlopaka z stanowiska 2 :D"
(06.06.2008 - 00:24)  (Sebastian )
"Pozdrawiamy i dziękujemy sebastjanie!!!"
(09.06.2008 - 22:03)  (Hłopaki z spa dr IRENY ERIS)
"Buziaki od Agi,czyli Dżesiki"
(12.06.2008 - 19:00)  (Koledzy i koleżanka z Ruben ho...)
"Bez sensu...."
(23.06.2008 - 11:41)  (marco)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000