W Zamku Kliczków po raz czwarty odbył się festiwal kulinarny Ale Pasztet! Podczas konkursu obecni byli znakomici Goście, m.in. Piotr Bikont, Agnieszka Buch, Sylwia Biały i Tomasz Welter. Impreza trwała dwa dni – 23 i 24 listopada. W niedzielę, 23.11, odbyła się konferencja prasowa dotycząca festiwalu, a także książki kucharskiej Za stołem w Kliczkowie i Gotuj jak Top Chef.
Jury konkursu dla profesjonalistów przewodniczył Henryk Pasternak, a gremium uzupełniali: Krzysztof Gawlik, Tomasz Górski, Bartosz Heba, Karol Kuc i Leszek Makulski.
W konkursie zwyciężyli:
1. Hotel Copernicus – Marcin Gruszka, Kamil Werewka
2. Hotel Grand SAL – Krzysztof Sikora, Piotr Krawczyk
3. JGA Group – Rafał Wojtasik, Piotr Benedyk
Jury konkursu dla uczniów ponownie przewodniczył Henryk Pasternak. Ponadto w skład grupy weszli: Tomasz Przybyłowski, Artur Dziegański, Łukasz Satława i Sebastian Uchman.
Wśród uczniów zwyciężyli:
1. Zespół Szkół Gastronomicznych Wrocław – Karolina Gawron – kapitan drużyny, Emil Ciuła
2. Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych Bolesławiec – Wioleta Sula – kapitan drużyny, Krzysztof Ozga
3. Zespół Szkół Gastronomicznych Warszawa – Tomasz Łuniewski – kapitan drużyny, Jakub Włodarski
W konkursach amatorskich padły następujące rozstrzygnięcia:
W kategorii
Nalewki komisja postanawia nagrodzić następujące osoby:
- 1 miejsce – Marian Kutasiewicz – Nalewka aroniówka
- 2 miejsce – Emilia Kupis – Nalewka Kasztelana
- 3 miejsce – Rada Sołecka Wsi Wilkowisko Sołtysówka – Nalewka z czarnych porzeczek
W kategorii
Pasztety komisja postanawia nagrodzić następujące osoby:
- 1 miejsce – Edyta Mrozek – Pasztet z dzika
- 2 miejsce – Agata Parfianowicz – Pasztet z dziczyzny z pistacjami i żurawinowym chutneyem;
- 3 miejsce – Renata Staniak – Pasztet z królika
W kategorii
Zapiekanki i pieczenie komisja postanawia nagrodzić następujące osoby:
- 1 miejsce – Agata Parfianowicz – Quiche z pieczonymi grzybami leśnymi i pieczoną dynią
- 2 miejsce – Waldemar Bąk – Udziec Przewoski z rydzami i sosem borówkowym
- 3 miejsce – Helena Gdela – Grzybowa pieczeń w kruchym cieście
Po dokonaniu oceny dań zgłoszonych do konkursu kulinarnego dla amatorów w kategorii dania jednogarnkowe komisja postanawia nagrodzić:
- 1 miejsce – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Iłowa – Przysmak myśliwego
- 2 miejsce – Sołtys Staniak Renata i Rada Sołecka Sołectwo Sanice – Dziki gulasz z kiszonymi rydzami
- 3 miejsce – Alicja Wyszyńska – Kociołek z dziczyzną i rydzami z dodatkiem topinamburu
Zapraszamy do Zamku Kliczków na Ale Pasztet! już za rok!
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.