Dziennikarze wśród smaków i aromatów
W tym roku do kulinarnej rywalizacji przystąpili m.in. Michał Olszański (TVP2 i Polskie Radio), Monika Zamachowska (TVP2), Kamila Biedrzycka – Osica (TVP Info), Zygmunt Chajzer (Radio Złote Przeboje), Krzysztof Jankes Jankowski (Polsat, Radio Eska), Piotr Najsztub, Karolina Hytrek – Prosiecka (TVN 24 BiŚ) , Rafał Patyra (TVP), Elżbieta Dziob – Radziszewska (Onet.pl), Marzena Sienkiewicz (TVP2) i Michał Bebło (Polsat). Dziennikarze podzieleni na sześć drużyn, mieli godzinę na przygotowanie dania głównego z wołowiną, kapustą pak choi, granatem oraz przyprawami, a także deseru z truskawkami i aksamitną czekoladą.
Kreatywne i stylowe gotowanie
W tej rywalizacji liczyła się przede wszystkim umiejętność pracy w grupie, pomysłowość uczestników i ich kulinarny gust. Smak potraw i sposób ich podania oceniało Jury w składzie: Odeta Moro, Katarzyna Jaworska, Adam Adamus Jaworski, Marta Kuligowska, Monika Mrozowska, Andrzej Saramonowicz, Adrian Furgalski oraz Adam Chrząstkowski. Najlepsza w przygotowaniu dania głównego okazała się drużyna Krzysztofa Jankesa Jankowskiego, która podała pachnącą aromatyczną zupę a ta podbiła serca jury oraz zgromadzonych gości. W kategorii deser zwyciężyła drużyna Piotra Najsztuba, która z truskawek i czekolad wyczarowała wysublimowaną i przepyszną kompozycję.
Chwycili za garnki i noże w szczytnym celu
Dziennikarze stanęli do kulinarnego pojedynku, by wesprzeć założoną przez Odetę Moro Fundację Szczęśliwe macierzyństwo, która promuje m.in. zdrowy styl życia, regularne badania, wsparcie kobiet w okresie ciąży i po narodzeniu dziecka oraz kreatywną edukację maluchów. Dobre serca oraz głowy pełne kulinarnych pomysłów uczyniły IV Charytatywne Kulinarne Zawody Dziennikarzy wieczorem pełnym aromatów i pozytywnej energii.