22 kwietnia odbył się krajowy finał największego na świecie konkursu koktajlowego dla miłośników tequili. Projekt ten, organizowany przez Tahona Society, miał w Polsce już swoją drugą odsłonę. Do udziału w nim zgłosiło się ponad 70 osób z czego 30 zaproszonych zostało do finałowego etapu, który odbył się w Warszawie. Barmani musieli wykazać się zarówno wiedzą dotyczącą tequili i marki Olmeca, jak również pomysłowością i fantazją przy tworzeniu swoich propozycji koktajlowych.
Uczestnicy tegorocznej edycji musieli stworzyć koktajl na bazie tequili z portfolio Olmeca, który w swojej recepturze zawierał tradycyjny polski składnik przygotowany wcześniej własnoręcznie przez barmana – mógł to być syrop, konfitura, infuzja, shrub czy nalewka.
Najlepszą kompozycję na bazie tradycyjnego meksykańskiego trunku z polskim twistem zaprezentował Tymon Straburzyński. Sporządził on koktajl o nazwie Las Malvas Altas z syropem z malwy, tequilią Olmeca Altos Plata, Porto, sokiem z limonki oraz bittersem rabarbarowegym Fee Brothers. Koktajl został podany w kieliszku typu coupette, udekorowany gałązką rozmarynu i finalnie zaromatyzowany absyntem.
Gośćmi specjalnymi tegorocznej edycji Tahona Society byli Patrick Seppa i Ramon El Tigre Ramos – globalni ambasadorzy tequili Olmeca, to oni wraz z Maciejem Starosolskim zasiedli w jury.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.