Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
II edycja Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska


Ostatni weekend listopada był zdecydowanie najgorętszym w tym roku! Za nami prawdziwe święto polskiej gastronomii – uroczysta gala wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni i premiera II edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska. Wieczór zgodnie z zapowiedziami organizatorów był niezapomnianym wydarzeniem.
 
Galę podobnie jak w zeszłym roku prowadził duet Justyna Adamczyk – Redaktor Naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska i Marcin Prokop. Oficjalna część rozpoczęła się od uroczystego zaserwowania przewodnika na scenę. Ten najbardziej oczekiwany tytuł gastronomiczny roku w swojej drugiej odsłonie prezentuje aż 390 restauracji, 102 miejsca noclegowe i ponad 120 produktów lokalnych i miejsc, w których można je kupić. W tym roku, poza znaczącym (aż o 150 restauracji!) zwiększeniem liczby opisywanych miejsc, wydanie po raz pierwszy jest dwujęzyczne.
 
 
Na scenie redaktor naczelna Justyna Adamczyk opowiadała o tym, jak powstawała druga edycja przewodnika i co zmieniło się w polskiej gastronomi przez ostanie 12 miesięcy. W tym roku anonimowi inspektorzy przewodnika odwiedzili ponad 800 miejsc w Polsce, by finalnie do książki trafiło 390 – absolutny crème de la crème rodzimych restauracji.
 
Patrząc na dynamikę rynku to dopiero początek rewolucji kulinarnej w naszym kraju – mówiła na scenie Justyna Adamczyk. Na Gali obecny był także prezes światowy Gault&Millau Côme de Chérisey, który serdecznie pogratulował polskim szefom niespotykanego dotąd tempa rozwoju i jakości naszej rodzimej gastronomii.
 
 
Po uroczystej premierze przewodnika i oficjalnym otwarciu, przyszedł czas na wręczenie nagród szefom kuchni. Pierwszą kategorią był Szef Kuchni Tradycyjnej. W zacnym gronie nominowanych znaleźli się:
  • Przemysław Bilski – Restauracja Pod Nosem, Kraków;
  • Bogdan Gałązka – Gothic Cafe & Restaurant – Zamek w Malborku, Malbork;
  • Wojciech Kilian – Restauracja Signature, Warszawa;
  • Andrzej Klimek – Restauracja Pałac Tłokinia, Tłokinia Kościelna;
  • Michał Kuter – Restauracja A Nóż Widelec, Poznań.
Zwycięzcą kategorii jest Michał Kuter, właściciel i szef kuchni w poznańskiej restauracji A Nóż Widelec.
 
 
Drugą kategorią była Kobieta Szef. Warto zauważyć, że Polska dzięki staraniom Justyny Adamczyk – Redaktor Naczelnej przewodnika jest jedynym krajem, w którym kobiety-szefowie są wyróżnione odrębną kategorią. Wśród nominowanych Pań były:
  • Katarzyna Daniłowicz – Restauracja Olszewskiego 128, Wrocław;
  • Justyna Słupska Kartaczowska – Restauracja Aquario, Wrocław;
  • Monika Turasiewicz – Restauracja Farina, Kraków;
  • Luiza Trisno – Restauracja Ramen Girl of Yellow Dog, Kraków;
  • Patrycja Wąsiakowska – Karczma Stara Kuźnia, Miłki.
Najlepiej gotującą kobietą Szefem uznano Justynę Słupską Kartaczowską z Restauracji Aquario we Wrocławiu.
 
 
Kolejną kategorią był Młody Talent. Nominowanymi do tej nagrody byli:
  • Adrian Klonowski – Restauracja Metamorfoza, Gdańsk;
  • Daniel Myśliwiec – Restauracja Zazie Bistro, Kraków;
  • Tomasz Połom – Restauracja Uroczysko Siedmiu Stawów, Niemcza;
  • Marcin Popielarz – Restauracja Biały Królik Pałac Quadrille, Gdynia;
  • Mateusz Wichrowski – Restauracja Brasserie Warszawska, Warszawa.
Najzdolniejszym młodym szefem jest Adrian Klonowski z gdańskiej Metamorfozy.
 
 
Następną ogłoszoną kategorią był Szef Jutra. W gronie wyróżnionych znaleźli się:
  • Przemek Błaszczyk – Mañana Bistro & Wine Bar, Chorzów;
  • Michał Bryś – Restauracja L'Enfant Terrible, Warszawa;
  • Paweł Dołżonek - Restauracja 1906 Gourmet  Restaurant  Pałac Ciekocinko, Choczewo;
  • Rafał Hreczaniuk – Restauracja Tamka 43, Warszawa;
  • Ernest Jagodziński – Restauracja Cucina, Poznań.
Laureatem w tej kategorii jest szef kuchni stołecznego L'Enfant Terrible – Michał Bryś.
 
 
Najbardziej oczekiwanymi postaciami tego wieczoru byli nominowani i nagrodzony w kategorii Szef Roku. To 5 najmocniejszych nazwisk ostatniego roku:
  • Andrea Camastra – Restauracja Senses, Warszawa;
  • Darek Barański – Restauracja Concept 13, Warszawa;
  • Paweł Oszczyk – Restauracja La Rotisserie, Warszawa;
  • Marcin Filipkiewicz – Restauracja Copernicus, Kraków;
  • Adam Woźniak – Restauracja Mercato, Gdańsk.
Bezkonkurencyjnym zwycięzcą i Szefem Roku 2016 został Paweł Oszczyk, szefujący w warszawskiej restauracji La Rotisserie.
 
 
Równie duże emocje, jak wręczanie poszczególnych nagród wzbudziła 6-cio daniowa kolacja gotowana przez wybranych spośród nominowanych do tegorocznych nagród oraz specjalnie przygotowywany pairing alkoholi. Amuse bouche przygotowywał Adam Woźniak (nominowany w kategorii Szef Roku). Na talerzach sum wędzony z kwaszonym jabłkiem konkurował z bezą grzybową i ze smażonymi uszami wieprzowymi. Do dania podano drinka na koniaku i szampanie.
 
Twórcą przystawki był Szef Roku 2016 Paweł Oszczyk. Wędzony pstrąg połączony z mirabelką i pietruszką podano wraz z francuskim rieslingiem. Danie i wino idealnie ze sobą współgrały. Za zupę odpowiadał Szef Kuchni Tradycyjnej 2016 Michał Kuter. Podał tradycyjny polski barszcz biały z krokietem z wędzonych żeber i jajkiem przepiórczym. Do zupy serwowano drink na jednej z najlepszych polskich wódek.
 
 
Główne danie rybne przygotowywał nominowany w kategorii Szef Jutra Paweł Dołżonek. Tuż przed daniem na stołach pojawiły się aromatyczne kompozycje – małe ogniska z kawałków drewna wyrzuconych przez morze zostały zalane gorącą wodą morską. Zapach dymu wzmocnił smak dorsza w popiele podanego z soubise i kalafiorem. Uzupełnieniem do dania było białe francuskie wino z regionu Burgundii.
 
Forma podania mięsnego dania głównego, za które odpowiadał Młody Talent 2016 Adrian Klonowski, była równie atrakcyjna jak jego smak. Kelnerzy podali danie na drewnianych, ręcznie robionych talerzach. Grillowana kaczka została uzupełniona jedną z dawnych gatunków pszenicy – płaskurką i śmietaną. Całość dopełniał Medoc z 2012 roku.
 
 
Pojawienie się deseru poprzedziło muzyczno-świetlne, prawdziwie rock&rollowe show pt. Paint it Black. Na talerzach pojawiły się czekoladowo-kawowe gateaux, ręcznie robione czekoladowo-makowe lody, czarny ryż i czarna sól – było to dzieło Szefa Jutra 2016 Michała Brysia. Uwieńczeniem był drink na bazie koniaku i kawy.
 
Ostatnim daniem, choć nie ujętym w menu były Żółte Przewodniki Gault&Millau, które zostały wyserwowane gościom do stołów przez 50 kelnerów.
 
Kulinarnie wieczór zakończyły delikatne petit fours przygotowane z jednej z najlepszych czekolad na świecie. Zgodnie z mottem z ostatniej strony Żółtego Przewodnika – nikogo nie zostawili głodnym. Aż szkoda że na kolejną Galę przyjdzie nam czekać cały rok! My przez ten rok z uwagą będziemy przyglądać się kolejnym działaniom polskiego zespołu Żółtego Przewodnika Gault&Millau. Tempo i zaangażowanie, z którym działają bardzo dobrze wróżą naszej scenie gastronomicznej!

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000