Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
II edycja Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej w Zamku Dubiecko


 

                                       

Tegoroczna edycja Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej odbyła się 12 marca 2016 roku w Zamku Dubiecko. Zawodnicy tym razem musieli zmierzyć się z przygotowaniem wątroby z dziczyzny i schabu z dzika.

Festiwal zakłada promocję dworskiej kuchnia myśliwskiej i wszystkiego to co wiąże się z polską kulturą łowiecką, która ściśle związana jest z kulinarnym dziedzictwem naszego kraju.

 Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu były:

  •  przekąska – podroby (w gwarze myśliwskiej-narogi) składnik podstawowy wątroba z dziczyzny
  •  danie główne – gruby zwierz – schab z dzika.

Celem festiwalu jest szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która gościła na stołach w dworach i rezydencjach dawnej Polski. To także powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.

Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów to Kuchnia dworska z historią w tle - Wielkie łowy. W kulinarnych zmaganiach w wyniku przed konkursowej eliminacji zgłoszeń, zostało zakwalifikowanych dziewięć dwuosobowych ekip, które rywalizowały w trzech turach. Stanowiska zawodników zostały przygotowane przez firmę Bistro Serwis z Rzeszowa. Oprócz tego kucharze mieli do dyspozycji urządzenia RATIONAL SelfCookingCenter 5Senses oraz innowacyjny sprzęt do zmywania marki Winterhalter.

Równocześnie rozgrywany był Konkurs Kulinarny dla Szkół Gastronomicznych, w którym ostatecznie wystartowało pięć szkół. Ich zadaniem było przygotowanie dania głównego z polędwiczki wieprzowej. Stanowiska uczniów były wyposażone w profesjonalny sprzęt gastronomiczny marki RM Gastro.

W roli prowadzącego świetnie sprawdził się Michał Misior, który wprowadził przybyłych gości w klimat kuchni dworskiej. Niespodzianką dla fanów polskiego folkloru był występ Zespołu Pieśni i Tańca Sanowiacy. W tle kulinarnej rywalizacji można było usłyszeć  zespół muzyczny Kalinka.

Tuż przed ogłoszeniem wyników konkursu każdy mógł podziwiać kulinarne fireshow w wykonaniu Mirosława Drewniaka.

W składzie sędziowskim znaleźli się znani jurorzy reprezentujący świat kulinarny.

Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów oceniło Jury w składzie:

1. Waldemar Hołówka – przewodniczący Jury
2. Mirosław Drewniak – sekretarz Jury
3. Jarosław Walczyk
4. Stefan Birek
5. Jarosław Uściński
6. Janusz Pyra
7. Rafał Targosz
8. Marek Widomski.

Konkurs Kulinarny dla Szkół Gastronomicznych oceniało Jury w składzie:

1. Marcin Stańczyk
2. Konrad Birek
3. Evgenij Sushko.

Po kilkugodzinnych naradach, jury wyłoniło zwycięską drużynę II Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej – Sebastian Stellwag i Cezary PowałaNestle Professional z Warszawy. Zwycięzcy konkursu otrzymali od Agnieszki Glamowskiej – koordynatorki KPP, nominację do udziału w półfinale Kulinarnego Pucharu Polski 2016 oraz związaną z tym udziałem nagrodę pieniężną w wysokości  1.800 zł. Oprócz tego ekipa ta dostała statuetkę, dyplom, czek na 3.000 zł i komplet noży o wartości 1.500 zł firmy RATIONAL.

Drugie miejsce zajęli Dariusz Kuduk i Damian Kupis z Restauracji SilVia w Gliwicach. Kucharze otrzymali statuetkę, dyplom i czek o wartości 2.000 zł. Trzecie miejsce przypadło Bartoszowi Turowskiemu i Bartoszowi Czaplińskiemu z Restauracji Cucina w Poznaniu. Drużyna ta dostała statuetkę, dyplom i czek o wartości 1.000 zł. Wszystkim ekipom wręczono upominki od sponsorów.

W konkursie dla szkół gastronomicznych zwyciężyli:

I miejsce – Oskar Dąbrowski i Piotr Szeliga z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.
II miejsce – Patrycja Gwóźdź i Radosław Drzyzga z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu.
III miejsce – Maciej Kurek i Krzysztof Kulig ze Szkoły Gastronomicznej w Bochni.

Konkurs jest cykliczny i odbywa się corocznie przed Świętami Wielkanocnymi w Zamku Dubiecko. Ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.

W trakcie festiwalu przybyli goście mieli okazję uczestniczyć w Jarmarku Wielkanocnym. Tradycyjne ciasta i rękodzieła związane z Wielkanocą, jakie przygotowały Panie z Gminnego Stowarzyszenia Kobiet w Dubiecku, zachwyciły zarówno jury jak i zwiedzających. Nie lada gratką dla najmłodszych, ciekawych świata kuchni, zostały zorganizowane warsztaty kulinarne, które poprowadził Łukasz Konik. O wielbicieli dobrej kawy dbała firma Bistro Serwis, która częstowała gości kawą marki Lavazza. Dużym zainteresowaniem cieszyło się także stoisko z naturalnymi sokami firmy Belfood.

Na stoisku firmy Comitor, specjalizującej się w wyposażeniu kuchni i gastronomii, można było podziwiać zastawę stołową. Piękną i ciekawą aranżację stołu zaprezentowała Pracownia Artystyczna Imka. Podczas festiwalu odbyła się także degustacja konkursowych dań kuchni myśliwskiej, regionalnych nalewek oraz ekologicznych serów kozich Figa. Nie zabrakło również smacznych wędlin od polskiego producenta – Sokołów.

Jak zaznaczają organizatorzy, konkurs z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem, czego potwierdzeniem jest ogromna ilość nadesłanych zgłoszeń.

Gratulujemy wszystkim zwycięzcom i uczestnikom. Już dziś zapraszamy na kolejną odsłonę kuchni dworskiej.

Do zobaczenia za rok!


Szczególne podziękowania należą się:

Sponsorem relacji jest firma Bistro Serwis i Zamek Dubiecko

Więcej zdjęć znajdziecie Państwo na stronie: www.zamek.dubiecko.com


BISTRO-SERWIS
35-506 Rzeszów
ul. Krakowska 96A
tel.: 17 87 33 095
kom.: 604 400 787
www.bistro-serwis.pl
  Zamek Dubiecko
37-750 Dubiecko
ul. Zamkowa 1
tel.: 16 65 11 058
fax: 16 65 11 858
kom.: 730 406 059

www.zamek.dubiecko.com

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000