Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
II Spotkanie Polskich Szefów Kuchni - Gotujemy ProNature


W dniach 22-24 czerwca w Swołowie na Pomorzu, odbyło się Spotkanie Polskich Szefów Kuchni w ramach programu Metamorfoza, Gotujemy ProNature. Tegoroczne spotkanie odbyło się pod hasłem Zakaz rzucania mięsem.  Oto relacja z ich zmagań ze śmiercią, naturą, czasem i tradycją.
 
Przez dwa dni 10 czołowych, polskich kucharzy uczestniczyło w kulinarnym życiu rdzennych mieszkańców Swołowa - małej pomorskiej wioski. W spotkaniu w Swołowie wzięli udział: Agata Wojda, Adam Chrząstowski, Adam Woźniak, Aleksander Baron, Maciej Nowicki, Rafał Niewiarowski, Paweł Oszczyk, Robert Trzópek, Tomasz Trąbski, Łukasz Toczek oraz dziennikarze z Polski i z zagranicy.
 
 
Tegoroczne wydarzenie podsumowuje inicjatorka akcji – Justyna Zdunek, właścicielka restauracji Metamorfoza Gdańsk – Cieszę się, że inspirowana działaniami najlepszych szefów kuchni na świecie, idea gotowania ProNature tak dobrze przyjęła się w Polsce, a nasi czołowi kucharze z coraz większym zapałem biorą w nim udział. Do tej pory wielu z nich znało się tylko z okładek pism i wywiadów, a w Swołowie mieli szansę wejść w wir pracy, dyskutować, ale też odpocząć od codzienności, tym samym poznać się w zupełnie innym wymiarze.
 
 
W tym roku w ramach programu szefowie podzieleni na dwuosobowe zespoły, mieli za zadanie zinterpretować w czasie uroczystej kolacji pięć tradycyjnych pomorskich przepisów: czerninę z owocami suszonymi podawaną z gotowaną gęsią łapą z podrobami, rybę w piwie swołowskim, klops królewski z mięsem z jagnięciny i kaparami, kaczkę po swołowsku, sernik z koziego sera swołowskiego. Poznawali przepisy bezpośrednio od rdzennych mieszkańców wioski i etnografa, kierownika muzeum w Swołowie Dawida Gonciarza.
 
 
Szukali produktów w gospodarstwach, wybierali jajka z kurnika, warzywa z ogródka, zbierali zioła na łące i piekli chleb, wędzili ryby i robili kiełbasę z mięsa jagnięcia, które wcześniej zostało zabite, oprawione i przygotowane. Ważnym elementem spotkania była dyskusja o etycznym wykorzystywaniu produktów w kuchni. Zaproszeni goście spojrzeli na zagadnienie przez pryzmat jakości, dostępności, kultury i humanitaryzmu. Żywą dyskusję pod hasłem Zakaz rzucania mięsem zainicjowały: Agata Godlewska (Food Service) oraz Agnieszka Małkiewicz (Horeca Communications).
 
Tradycyjne dania opracowane zostały na nowo przez Szefów Kuchni w pięciu zespołach:

1. Agata Wojda (Opasły Tom PIW, Warszawa) i Rafał Niewiarowski (Dym na wodzie, Ustka)
 

Czernina z kaczki swołowskiej z własnego uboju, żytnia kluska prażona, burak, biała porzeczka.
 
2. Adam Chrząstowski (EdRed, Kraków) i Adam Woźniak (Mercato, Gdańsk)
 

Filet z podwędzanego turbota, wędzona ikra, piernikowy piasek, rzodkiewka, esencja z ciemnego piwa, kwaśna śmietana.
 
3. Paweł Oszczyk (La Rotisserie, Warszawa) i Maciej Nowicki (Muzeum Pałacu w Wilanowie, Warszawa)
 

Klops królewski, mus z botwinki, chutney porzeczkowy, sos kominkowy i chrupiący jarmuż.

4. Robert Trzópek (Holiday Inn Warszawa Józefów) i Łukasz Toczek (Metamorfoza, Gdańsk)
 

Kaczka, emulsja z żółtek, kurki, chrupiąca kasza gryczana, dzikie zioła.
 
5. Tomasz Trabski (Concordia Taste, Poznań) i Aleksander Baron (Solec 44, Warszawa)
 


Kozi ser z kaczą krwią w liściach jarmużu z buraczkami, marchewką karmelizowaną w syropie z kwiatów czarnego bzu.
 
To już drugie Spotkanie Polskich Szefów Kuchni w ramach projektu Metamorfoza, Gotujemy ProNature. W ubiegłym roku wydarzenie pod hasłem Bronimy godności polskich ryb, bo rybka lubi pływać odbyło się w Choczewie na Pomorzu. Impreza ma zawsze charakter poznawczy, kameralny, a nie komercyjny.
 
 
W tym roku wydarzenie wsparła firma Hendi Polska, której Prezes Maksymilian Kultys, jako uczestnik wydarzenia podkreślił, że wydarzenie w Swołowie było okazją do spotkania ludzi z pasją, którzy korzystając ze wspaniałej tradycji kulinarnej Pomorza, zaprezentowali niezwykłe umiejętności. Gotowanie nowoczesnymi metodami z wykorzystaniem profesjonalnych urządzeń i naturalnych produktów dostarczonych przez lokalną społeczność pozwoliło na nowo odkryć znane już potrawy. Brawa dla Szefów Kuchni.
 
 
O profesjonalny dobór win do potraw i edukację enologiczną uczestników w ramach wydarzenia zadbała firma WinKolekcja, której przedstawiciel – Pan Mariusz Janczewski przeprowadził ciekawą degustację. Wodę na wydarzenie dostarczyła Kinga Pienińska.

W ramach projektu Metamorfoza, Gotujemy ProNature polscy szefowie kuchni spotykają się raz w roku, aby w rodzimym gronie, na łonie natury dzielić się bezcennymi doświadczeniami związanymi z kuchnią polską, integrować się, współpracować i poznawać w nowym wymiarze.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000