W dniach 26-27 marca podczas targów EuroGastro odbyło się szkolenie kulinarne skierowane do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych. Projekt Gotuj lokalnie organizowany jest przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka i Fundację Klubu Szefów Kuchni.
Celem warsztatów jest uwydatnienie walorów regionalnych produktów i zastosowanie ich w nowoczesnej kuchni. Zadaniem ich jest też ukazywanie potencjału regionu przy jednoczesnym wykorzystaniu dziedzictwa kulturowego. Projekt realizowany jest na podstawie zajęć praktycznych i teoretycznych, w których uczestniczyć mogą nie tylko nauczyciele, ale również uczniowie.
Pierwszego dnia targów EuroGastro nauczyciele wzięli udział w warsztatach, prowadzonych przez Josepha Seeletso i Marcina Budynka. Kolejnego dnia natomiast odbył się konkurs kulinarny, w którym pedagodzy rywalizowali ze sobą w dwuosobowych drużynach. Ich zadaniem było przygotowanie dań na bazie kaszy i wieprzowiny.
Zwycięzcy:
I miejsce – Marta Bińkowska – Zespół Szkół im Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu i Jakub Kasiński – Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Limanowej
II miejsce – Sylwia Furmanek – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. S. Staszica w Bytowie i Karolina Konarska – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kluczborku
III miejsce – Milena Stępniak – Zespół Szkół Rolniczych CKU w Sochaczewie i Jolanta Swat – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. W. Witosa w Strzałkowie
Uczestników oceniało jury w następującym składzie: Joseph Seeletso – szef kuchni, Jerzy Pasikowski – prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni, Artur Świerżewski – szef kuchni w hotelu Trylogia, Katarzyna Oponowicz – Związek Polskie Mięso oraz Mirosław Karolczuk – Zastępca burmistrza Augustowa.
Projekt zakłada również pozalekcyjne warsztaty szkolenie, podczas których nauczyciele będą mieli możliwość przekazania nabytej wiedzy swoim uczniom.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.