W sobotę 17 marca odbyły się, organizowane przez Powiatowe Centrum Integracji Społecznej w Legionowie, II Mistrzostwa Polski w Przyrządzaniu Ślimaków i Owoców Goji, nie były to łatwe zmagania, bo ślimak nie jest łatwym tematem.
Dziewięć drużyn, wyłonionych na drodze przysyłanych wcześniej zgłoszeń zawierających receptury i zdjęcia, rywalizowało o miano mistrza w przyrządzaniu ślimaków. Wygląd konkursowych talerzy i sprawność kucharzy zachwycały obserwatorów, a smaki dodatkowo zmusiły jury do długich obrad. W efekcie wyłoniono czterech laureatów, a w tym dwie drużyny ex aequo zajęły trzecie miejsce. Najwięcej punktów i pierwsze miejsce przyznano Piotrowi Huszcz i Katarzynie Kaczmarczyk z restauracji Piano w Lublinie, którzy w nagrodę pojadą na szkolenie do restauracji Martin Berasategui w San Sebastian ufundowane przez Euro- Toques Polska.
Drugie miejsce zajęli Tomasz Sowiński i Marcin Kowalski z restauracji Pasja w Gorzowie Wielkopolskim. Taką samą ilość punktów i trzecie miejsce zdobyły dwie drużyny: Radosław Gierałtowski i Przemek Zalewski z restauracji Szafarnia z Gdańska oraz Karol Gudajtys i Mateusz Hawrus, Catering Dietetyczny Kredens Smaku z Suwałk.
Ślimaki- niezwykle wartościowy, choć zapomniany przez nas produkt i owoce goji- także niezwykle wartościowy owoc, również ze względu na swoje walory lecznicze.
Te mistrzostwa były niezwykłe także dzięki ludziom, którzy je wsparli w różny sposób. Szczególne podziękowania należą się partnerom i sponsorom oraz wspaniałemu gronu jurorów, które zechciało poświęcić swój czas i swojdoświadczenie.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.