W dniu 21 listopada 2014 roku w Haston Congress Center we Wrocławiu odbyła się III edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów. W zmaganiach konkursowych wzięło udział 12 drużyn kucharskich, które wyłoniono na podstawie wcześniejszych kwalifikacji.
Już po raz trzeci w pięknej i gościnnej stolicy Dolnego Śląska – Wrocławiu – spotkali się najlepsi kucharze z całej Polski.
Każda z drużyn biorących udział w konkursie składała się z szefa i pomocnika, którzy musieli wykazać się perfekcyjną techniką przygotowania dań, współpracą, dobrą organizacją czasu, a także odpornością na stres.
Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych czuwało Jury w doborowym składzie. Ekspertami oceniającymi efekty pracy kucharzy byli: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Tomasz Jakubiak, Paweł Mieszała, Joseph Seeletso oraz Karol Okrasa jako juror prowadzący.
Tematem III edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów było:
Konkurencja sprawnościowa
- Sznurowanie kurczaka do pieczenia – 1 minuta (pomocnik szefa)
- Luzowanie szynki wieprzowej z kością i podział na trzy frykanda – 4 minuty (szef ekipy)
Konkurencja techniczna
- Przekąska ciepła – ser korociński (smak naturalny), pasternak, pomarańcza
- Danie główne – dowolny element wieprzowiny z kością, cydr, orzechy laskowe.
Dodatkowo każda ekipa musiała wykorzystać w daniu głównym produkty firmy Mc Cain – Pommes Parisiennes lub Potato Slices.
Zwieńczeniem całodniowej rywalizacji uczestników konkursu była uroczysta Gala, na której ogłoszono wyniki oraz wręczono nagrody i dyplomy. Wieczorną imprezę uświetnił swoim występem Krzysztof Krawczyk.
Na najwyższym stopniu podium stanęła drużyna reprezentująca Folwark Folińscy, która uzyskała łącznie 427 punktów i zdobyła czek na 7.000 zł oraz nagrody rzeczowe.
Drugie miejsce i 5.000 zł oraz nagrody rzeczowe przyznano drużynie z Restauracji Enjoy z Poznania.
Trzecie miejsce i 3.000 zł oraz nagrody rzeczowe zdobyła drużyna z Restauracji Bernard z Wrocławia.
Organizatorem wydarzenia był Haston City Hotel oraz Komisja Gastronomiczna Polish Prestige Hotels & Resorts, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.
Wszystkim zwycięzcom i uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy i zapraszamy za rok!
Wyniki szczegółowe III edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów:
1. Folwark Folińscy – 427 punktów – I miejsce
2. Restauracja Enjoy – Poznań – 414 punktów – II miejsce
3. Restauracja Bernard – Wrocław – 411 punkty – III miejsce
4. Hotel Zdrojowy Pro-Vita – Kołobrzeg – 394 punkty – IV miejsce
5. Elbest Hotel – Krynica Zdrój – 373 punkty – V miejsce
6. Restauracja Pod Papugami – Wrocław – 369 punktów – VI miejsce
7. Food Art. Galery – Wrocław – 362 punkty – VII miejsce
8. Terminal Hotel – Wrocław – 354 – VIII miejsce
9. Restauracja Sielawa – Mikołajki – 331 punktów – IX miejsce
10. Hotel Wodnik – Wrocław – 329 punktów – X miejsce
11. Pałac Kotuliński – 279 punktów – XI miejsce
12. Tawerna Kapitańska – Ścinawa Polska – 218 punktów – XII miejsce
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.