W zabytkowym XV-wiecznym Zamku, usytuowanym na wzgórzu nad rzeką Narwią w Pułtusku odbyła się jubileuszowa X. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.
Pomysłodawcą i organizatorem tego wydarzenia jest szef kuchni w Hotelu Lord w Warszawie – Stefan Birek.
Przedmiotem tegorocznej rywalizacji konkursowej była przystawka zimna lub gorąca, której składnikiem obowiązkowym był filet z miętusa i jogurt naturalny oraz danie główne, w którym należało wykorzystać przede wszystkim udziec z sarny i borowiki.
Stanowiska wszystkich ekip były wyposażone w profesjonalny sprzęt gastronomiczny m.in.
Grill Kamado Classic, który umożliwia przygotowanie 10-kilogramowego indyka, 12 burgerów, 6 kurczaków w pionie, 8 steków lub 7 stojaków z żeberkami.
Komisji jury przewodniczyli:
- Adam Michalski - Przewodniczący jury
- Dariusz Zahorański - V-c Przewodniczący jury
- Mariusz Nowicki - Sekretarz.
Konkurs kulinarny oceniało Profesjonalne Jury Degustacyjne w składzie:
- Krzysztof Wojtal
- Mirosław Reszczyk
- Zbigniew Łęgowski
- Krzysztof Robert Szulborski
- Dariusz Zahorański.
Konkurs kulinarny oceniało Jury Techniczne w składzie:
- Piotr Szczygielski
- Tomasz Gawarzyński.
W kategorii profesjonaliści wzięły udział następujące drużyny:
1. Tomasz Sowiński oraz Marcin Kowalski - RESTAURACJA PASJA (Gorzów Wlkp.)
2. Marcin Ćwik oraz Mikołaj Kruszona - PURO HOTEL POZNAŃ (Nifty No.20)
3. Paweł Żukowicz oraz Przemysław Siuda - RESTAURACJA SOWA (Bydgoszcz)
4. Janusz Sychta oraz Dawid Widrowski - SHERATON SOPOT HOTEL
5. Hubert Misterkiewicz oraz Łukasz Wolny - HOTEL SŁONECZNY ZDRÓJ (Busko Zdrój)
6. Bartosz Ludniewski oraz Tomasz Szymański - SMACZNA DIETA I HOTEL FADO (Gorzów Wlkp.)
7. Mariusz Szwerluga oraz Piotr Kuzdro - GRAND HOTEL BOUTIQUE (Rzeszów)
8. Grzegorz Bucki oraz Adriana Wójcikowska - RESTAURACJA AMARYLIS/Hotel Qeen (Kraków)
9. Dariusz Gibas oraz Sebastian Ossowski - PROLOGUE RESTAURANT (Gdańsk)
10. Jakub Rusinek oraz Wojciech Kotula - HOTEL METROPOLITAN (Rzeszów)
11. Dominik Moćko oraz Piotr Trześniewski - HOTEL MARRIOTT (Warszawa)
12. Sebastian Szynkiewicz oraz Patrycja Reich - DOLCE VITA (Bydgoszcz).
Pierwsze miejsce zdobył zespół
Bartosza Ludniewskiego i
Tomasza Szymańskiego z
Restauracji Smaczna Dieta/Hotel Fado w Gorzowie Wielkopolskim. Zespół ten otrzymał nagrodę główną
Grill Kamado Classic- o wartości 3999 zł.
Drugie miejsce przyznano drużynie w składzie Grzegorz Bucki i Adriana Wójcikowska z Restauracji Amarylis/Hotel Qeen w Krakowie, która uzyskała również nominację do finału KPP (wg klasyfikacji wymaganej przez regulamin KPP drużyna ta zdobyła największą liczbę punktów).
Trzecie miejsce przypadło Tomaszowi Sowińskiemu i Marcinowi Kowalskiemu z Restauracji Pasja w Gorzowie Wielkopolskim. Drużynie tej jury degustacyjne przyznało też pierwsze miejsce za najsmaczniejsze danie.
Konkurs organizowany był przy wsparciu i pomocy merytorycznej
Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,
Klubu Szefów Kuchni oraz
Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie.
Patronat honorowy nad konkursem objął Minister Środowiska –
Henryk Kowalczyk oraz
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Krzysztof Jurgiel.
Dziękujemy Green Spoon za możliwość wykorzystania zdjęć
https://www.facebook.com/GreenSpoonLife/
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.