Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Gala Gault&Millau ...
IX Ogólnopolski Ko...
Dawid Konior i Bar...
Pierwsza gala rozd...
Pierwsza nominacja...
Konkurs Lubelskie ...
Druga edycja progr...
I edycji konkursu ...
Znamy zwycięzcę pó...
Kongres Szefów Kuc...
Kamil Wojtasiak zw...
Bartosz Peter i Ra...
Poznajcie najlepsz...
Konkurs Hasztag Ko...
Święto Baraniny i ...
Ogólnopolski Konku...
Międzynarodowe Mis...
Branża spożywcza w...
Szkolenie Us Beef&...
Galicyjskie Smaki ...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
RATIONAL
Smoker
Firelight Glass
Hello Coffee
Watersystem
POSbistro
Artykuły spożywcze
Robvita
Pizzola
Hello Coffee
Menos
Caffetea
Sokołów
Belfood
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Gala Gault&Millau i premiera Żółtego Przewodnika na 2018 rok


Podczas dorocznej gali Gault&Millau, która odbyła się 27 listopada 2017 r. we Wrocławiu, miała miejsce premiera Żółtego Przewodnika Gault&Millau 2018. Wręczono także nagrody najlepszym szefom kuchni w Polsce – w pięciu kategoriach. Szefem Roku został Witold Iwański, szef kuchni restauracji Aruana w hotelu Narvil w Serocku.
 
W wydarzeniu pod honorowym patronatem Urzędu Marszałkowskiego Dolnego Śląska i Urzędu Miasta Wrocławia wzięło udział ponad 600 gości, w tym blisko 400 szefów kuchni z całej Polski.
 
 
Podczas gali nastąpiło wręczenie nagród dla szefów kuchni, którzy swoją pracą, osiągnięciami i doświadczeniem promują polską gastronomię w kraju i zagranicą, inspirują i wytyczają nowe, kulinarne trendy.
 
Nagrody w pięciu kategoriach otrzymali:
  • Szef Roku – Witold Iwański, restauracja Aruana (Serock)
  • Szef Jutra – Paweł Stawicki, restauracja Mercato (Gdańsk)
  • Kobieta Szef – Iwona Niemczewska, restauracja Z Drugiej Strony Lustra (Szczecin)
  • Młody Talent – Michał Gniadek, restauracja Plato (Warszawa)
  • Szef Kuchni Tradycyjnej – Wojciech Harapkiewicz, restauracja Babinicz (Szczawno-Zdrój).
- Polska gastronomia rozwija się jak nigdy przedtem. Pojawiła się grupa młodych, ambitnych, piekielnie utalentowanych i nieustraszonych szefów. Już niedługo to oni zawładną naszymi kulinariami i wywrócą utarty porządek rzeczy. Nadchodzi nowe, rześkim krokiem. I to nowe zapowiada się naprawdę znakomicie! – podsumowuje wybór tegorocznych laureatów Justyna Adamczyk, Redaktor Naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau w Polsce.
 
 
Podczas gali miała też premierę IV edycja przewodnika. W wydaniu na 2018 rok znalazły się rekomendacje 580 restauracji, 160 produktów regionalnych i 60 miejsc, gdzie można je kupić.
 
- Żółty Przewodnik rozwija się wraz z polską gastronomią, a polska gastronomia rozwija się wraz z Żółtym Przewodnikiem. W tym roku rekomendujemy już niemal 600 restauracji. Wśród szefów pojawiło się wiele nowych twarzy. Umacnia się trend lokalności i renesansu rdzennie polskich inspiracji. Zdecydowaliśmy się od tego roku porzucić rekomendację hoteli, a skupić na poszerzaniu listy produktów regionalnych i lokalnych inicjatyw targowych. Niebawem natomiast wprowadzimy kategorię POP - polecania miejsc mniej formalnych, bardziej rozrywkowych, jednak uwodzących jakością i wdziękiem konceptu – dodaje Justyna Adamczyk.
 
Uroczysta gala odbyła się w Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu, uświetnił ją koncert Orkiestry Leopoldinum. Potem wyśmienici szefowie kuchni dokonali rekonstrukcji kulinarnej sześciu epok, od średniowiecza po współczesność, przygotowując dla gości inspirowane daną epoką dania, serwowane przy specjalnie dobranym pokazie, muzyce i aranżacjach. Podróż przez epoki obejmowała:
  • średniowiecze – dania przygotowywał Bogdan Gałązka, szef kuchni restauracji Gothic Cafe w Malborku;
  • barok – tu królował Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III
  • w Wilanowie;
  • klasycyzm – desery przygotował Marcin Popielarz, szef kuchni restauracji Biały Królik w Gdyni; 
  • romantyzm – za kulinarną oprawę był odpowiedzialny Marcin Filipkiewicz, szef kuchni w hotelu Copernicus w Krakowie;
  • dwudziestolecie międzywojenne – dania przygotowała Justyna Słupska-Kartaczowska, szefowa kuchni restauracji Jatka we Wrocławiu;
  • współczesność – tam niezwykłe dania wyszły spod ręki Szefa Roku - Witolda Iwańskiego z restauracji Aruana.
 
Do każdej z epok byli też przypisani Partnerzy Gali Gault&Millau. W tym roku były to firmy: Gaggenau i Simens (producent najwyższej jakości sprzętu m. in. dla gastronomii), Jaguar (producent luksusowych samochodów) i Nespresso (producent wyjątkowej jakości kawy) – jako Partnerzy Główni oraz: Antonius Caviar (najwyższej jakości kawior produkowany w Polsce), Aqua Panna i San Pellegrino (wody będące uzupełnieniem wyrafinowanych dań, firma Nestle), Barry Callebaut (największy na świecie producent czekolady), Gastro Magic (największa w Polsce wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego), Grimbergen (belgijskie, klasztorne piwo, warzone wg kilkusetletniej receptury, Grupa Carlsberg), Makro (sieć sklepów z najwyższej jakości produktami spożywczymi), Marine Harvest (światowy lider w przetwórstwie łososi), Moet Henessy (producent i dystrybutor wysokiej jakości alkoholi) i Partner Center (importer win z najlepszych winnic Starego i Nowego Świata).
 
Doroczna gala Gault&Millau jest jednym z największych wydarzeń kulinarnych w Polsce i podsumowaniem całorocznej pracy redakcji Żółtego Przewodnika. W czterech miastach, Warszawie, Poznaniu, Krakowie i Sopocie odbył się Gault&Millau Tour, czyli regionalne spotkania z szefami kuchni, podczas których mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę o produktach, technikach i sposobach prowadzenia restauracji na dobrym poziomie. Justyna Adamczyk, redaktor naczelna przewodnika, angażowała się w wiele kulinarnych wydarzeń, a anonimowi inspektorzy Gault&Millau przemierzali Polskę sprawdzając restauracje, które były opisane w poprzednich edycjach przewodnika i wyszukując nowe miejsca i produkty regionalne. Gala jest formą podziękowania wszystkim, którzy tworzą i rozwijają scenę gastronomiczną w Polsce.
 
 
Nagrodzeni i nominowani szefowie kuchni podczas Gali Gault&Millau we Wrocławiu, w pięciu kategoriach:

Szef ROKU 2018 – WITOLD IWAŃSKI, restauracja Aruana, Serock
Kierował restauracjami w najlepszych polskich hotelach. Pracował też w restauracjach nagrodzonych dwiema gwiazdkami Michelin Franzen w Sztokholmie i trzygwiazdkowej Maaemo w Oslo. Na swoim koncie ma już dwa tytuły Gault&Millau – Młody Talent w roku 2015 i Szef Roku Polski Centralnej w 2016 roku. Zdobywca I i II miejsca w Kulinarnym Pucharze Polski w latach 2006 i 2009 oraz I miejsca w jednym z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce l'art de la cucina martell w 2006 r. W 2013 r. wraz z zespołem restauracji Aruana wygrał konkurs Wine&fFood Noble Night, a w 2015 roku został laureatem nagrody Chef de L’Avenir przyznawanej przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. W codziennej pracy ceni organizację, szacunek i produkt. Uważa, że najlepszym komplementem dla szefa kuchni nie są słowa, ale powracający goście. Dlatego stara się z nimi rozmawiać, pytać o wrażenia. Smaki dań, które kreuje, powstają często najpierw w wyobraźni, a potem dopiero próbuje różnych zestawień produktów i eksperymentuje. To również efekt pracy całego zespołu – wspólnych rozmów, dzielenia się doświadczeniem.

Szef JUTRA 2018 – PAWEŁ STAWICKI, restauracja Mercato, Gdańsk
Swoją przygodę w kuchni rozpoczynał w sopockich restauracjach i hotelach. Jednak najbardziej ukształtowało go doświadczenie, zdobyte w restauracjach The Greenhouse w Londynie, Maaemo w Oslo, czy warszawskim Atelier Amaro. Jego przygoda w jednej z 10 najlepszych restauracji w Polsce zaczęła się 6 lat temu i trwa do dziś.  Objęcie stanowiska Szefa Kuchni Restauracji Mercato w 2016 roku to tylko jeden z licznych sukcesów, które osiągnął. Brał udział w Kulinarnej Olimpiadzie w Erfurcie, gdzie Narodowa Reprezentacja Polskich Kucharzy w Daniach Regionalnych zdobyła Srebrny Medal. Jest zwycięzcą Mistrzostw Polski w przygotowywaniu deserów Expo Sweet, Dorszowych Żniw, jak i zdobywcą nagród w Kulinarnym Pucharze Polski, Trendy Chef czy Festiwalu Ryb Bałtyckich. Dania jego autorskiej kuchni są nowoczesne, proste i bazują na sezonowych składnikach od lokalnych dostawców. Cały czas jednak motywem przewodnim jest klasyka. Pamięć dań i smaków dzieciństwa, jakie głęboko zapadły w jego głowie, przenosi na nowoczesną formę.

KOBIETA Szef 2018 – IWONA NIEMCZEWSKA, Restauracja Z Drugiej Strony Lustra, Szczecin
Z wykształcenia jest prawnikiem, ale to gastronomia stała się jej pasją. Ukończyła słynną londyńską Le Cordon Bleu zdobywając tytuł kucharza Grand Diplome dla kuchni i cukierni. W 2016 roku otrzymała tytuł Kobiety Szef Gault&Millau dla Polski północnej. Lubi smaki proste i złożone, ale bardziej te nieoczywiste. W pracy ceni wiedzę, technikę, procedury, ale także odwagę i pokorę. Wzorem są dla niej ludzie, w tym szefowi kuchni, którzy lubią pracować, lubią jeść, nie poddają się w trudnych sytuacjach, są odpowiedzialni i mają kulturę osobistą. Jej pasją są też podróże. Krajobrazy, zapachy, twarze, smaki i rozmowy znajdują potem odzwierciedlenie w kreowanych przez nią daniach. A nieustanną inspiracją jest dla niej samo życie, to co nas otacza, na co patrzymy, co jemy i wąchamy.  Jej marzeniem jest utrzymywać dobry poziom prowadzonej już od 7 lat restauracji, kreatywnie tworzyć dania i zaskakiwać smakami gości.

MŁODY TELENT 2018 – MICHAŁ GNIADEK, restauracja Plato, Warszawa
Jeden z najmłodszych i najbardziej utalentowanych polskich szefów kuchni. Zdobywał doświadczenie u Andrea Camastry w nagrodzonej czterema czapkami Gault&Millau i jedną gwiazdką Michelin restauracji Senses. Wcześniej pracował m.in. w londyńskiej Galvin at Windows, a także w restauracji Sowa i Przyjaciele. Podziwia Gordona Ramsaya i Granta Achatza. Od połowy 2016 r. szefuje kuchni restauracji Plato na warszawskim Wilanowie, gdzie proponuje wyjątkowe dania, inspirowane tradycją kuchni europejskiej i egzotyką kuchni azjatyckiej. 

Szef KUCHNI TRADYCYJNEJ 2018 – WOJCIECH HARAPKIEWICZ, Restauracja Babinicz, Szczawno-Zdrój
Członek Klubu Szefów Kuchni. Pracował m.in. w restauracji Domaine De Chateauvieux w Szwajcarii, odznaczonej dwoma gwiazdkami Michelin, w jednogwiazdkowym Bayrisches Haus w Niemczech oraz w niemieckiej restauracji Fischmeister i włoskiej Castel Ringberg. Przez osiem lat był szefem kuchni w Hotelu Królewskim w Gdańsku. Jego największą inspiracją i wzorem do naśladowania jest Paul Bocuse. Uczestniczył w wielu konkursach gastronomicznych w Polsce i za granicą, między innymi w Mistrzostwach Świata BBQ w 2008 roku w Belgii, a w 2012 roku w Erfurcie. Otrzymał też wiele nagród, a te najważniejsze to Hermes 2016 i nagroda za krzewienie sztuki kulinarnej podczas 100 Best Poland Restaurant 2017. Podkreśla, że w pracy najważniejsza jest otwarta głowa i stawianie sobie nowych wyzwań. Ogromne znaczenie ma dla niego jakość produktów – szuka takich połączeń, by przyrządzić je w najdoskonalszy i najmniej banalny sposób.

Nominowani w pięciu kategoriach:

SZEF ROKU:
  • Robert Trzópek – Bez gwiazdek, Warszawa
  • Karol Sankowski – Marina/Przystań, Wrocław
  • Dominik Duraj – Villa Gardena, Chorzów
  • Marcin Popielarz – Biały Królik, Gdynia.
SZEF JUTRA:
  • Szymon Stach – Quale Restaurant, Łódź
  • Adam Adamczak - Oskoma, Poznań
  • Daniel Myśliwiec – Karakter/Zazie Bistro, Kraków
  • Marek Flisiński – Water&Wine, Nałęczów.
KOBIETA SZEF:
  • Monika Szewczuk – Dobra Karma, Wrocław
  • Olga Lompa – Gospoda Galiny, Bartoszyce
  • Patrycja Stefanów-Kot – Koncertowa, Krynica Zdrój.
MŁODY TALENT:
  • Michał Cienki – Amarylis, Kraków
  • Tomasz Grota – Tu’gether, Sopot
  • Dawid Szkudlarek – Folwark Folińscy, Wysoka
  • Arkadiusz Wilamowski – Chłodna 15 by Wilamowski, Warszawa.
SZEF KUCHNI TRADYCYJNEJ:
  • Wojciech Kilian – Signature, Warszawa
  • Miłosz Kowalski – L’atmosphere, Kraków
  • Mariusz Kucharczak – wcześniej Natura, Jastrzębia Góra, od X. 2017  Zamek Kliczków
  • Tomasz Tomiuk – Afrodyta Spa & Wellness Resort, Ośno Lubuskie.
Więcej informacji na profilu Gault&Millau Polska na Facebooku: https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Pizzola Robot - Coupe RATIONAL Smoker Matlix Metro Plast Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Lemonia CTK Doram Piórex Sokołów Steinberg Menos Gorbi Werner & Mertz Na Lunch Belfood M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Secpol LMS Online Sp. z o.o. Watersystem Reinex Barry Callebaut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000