W dniu 26 września 2016 roku na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbył się finał konkursu Primerba Cup. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować: danie główne ze schabu z prosięcia, buraków, orzechów, świeżego tuńczyka, ananasa, chili oraz Primerby Knorr Professional.
Primerba Cup to konkurs dla profesjonalistów, już od 10 lat organizowany przez Unilever Food Solutions. Finaliści walczą o tytuł najlepszego kucharza podczas Kulinarnego Pucharu Polski. Nazwa pochodzi od produktu dla profesjonalistów – PRIMERBY KNORR PROFESSIONAL, którą uczestnicy są zobligowani wykorzystać we wszystkich daniach konkursowych.
Konkurs oceniało Jury pod przewodnictwem Grzegorza Kazubskiego – Makro HoReCa Centrum Manager, Certyfikowanego Jurora WACS (The World Association of Chefs' Societies), w składzie:
- Stefan Birek
- Andrea Camastra
- Sebastian Olma
- Michał Kuter
- Tomasz Purol
- Michał Kuduk
- Rafał Godziemski.
Finaliści oprócz pokazania swoich umiejętności kulinarnych musieli również wykazać się profesjonalną współpracą w drużynie, a także dużą odpornością na stres.
Oficjalne ogłoszenie wyników nastąpiło podczas uroczystej Gali, która odbyła się 28 września 2016 roku. Zwycięzcami tegorocznej 11-tej edycji Primerba Cup są
Łukasz Daszyński i
Klaudia Jankowska. Oboje mają na swoim koncie zwycięstwa w Młodym Kreatorze Sztuki Kulinarnej, teraz triumfują razem na podium Primerby Cup.
II miejsce zajęli
Przemysław Gryz i
Rafał Grzegorzek z Restauracji Art Déco w Hotelu SPA Dr Irena Eris Polanica Zdrój.
III miejsce zdobyli
Daniel Uliczny i
Krzysztof Ruciński z Restauracji Winosfera w Warszawie.
Zwycięzcy zdobyli 15 000 zł oraz o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.
Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom i życzymy dalszych sukcesów zarówno na drodze profesjonalnej jak i osobistej.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.