Finał VI edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w Szczawnicy w Dworku Gościnnym. Wybór okazał się pod każdym względem trafny.
Dworek Gościnny – miejsce tegorocznej Gali to miejsce niezwykłe. Tutaj niegdyś bawiła się przedwojenna śmietanka towarzyska, a obecnie skupia życie kulturalne i artystyczne regionu. Zniszczony przez pożar w 1962 r. został odbudowany od podstaw i oddany do użytku w 2011 r. Piękne wnętrza zabytkowego obiektu wspaniale współgrały z nowoczesnymi multimediami. Dzięki swoim nowatorskim rozwiązaniom obiekt ten był doskonałym miejscem na organizację Gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2016.
Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację, głosowania na stronie internetowej akcji, głosowania w mediach społecznościowych oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.
Nagrody były przyznawane w KATEGORII: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w czterech grupach : AWARD OF EXCELLENCE – jeden widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelce, GRAND AWARD – 3 widelce oraz GRAND AWARD – 3 widelce plus. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów – ankiety, głosowania, 25% oceny inspektorów.
Najlepszą restauracją w Polsce została RESTAURACJA Amber Room z Warszawy nagrodę odebrali: Robert Skubisz Wiceprezes Zarządu & Szef kuchni wraz z Arkadiuszem Żochowskim – Managerem Operacyjnym. Najlepszą karczmą w Polsce została po rocznej przerwie krynicka karczma Cichy Kącik.
GRAND AWARD – TRZY WIDELCE PLUS otrzymało 12 restauracji, GRAND AWARD – TRZY WIDELCE 45 restauracje w tym 3 karczmy. BEST OF AWARD OF EXCELLENCE - DWA WIDELCE 32 restauracje w tym 3 karczmy a AWARD OF EXCELLENCE – JEDEN WIDELEC 11 restauracji.
Przyznano również nagrody specjalne – Szef Kuchni Roku 2016 został Robert Skubisz – Amber Room, który został również nagrodzony za najlepsze TASTING MENU 2016. OSOBOWOŚCIĄ KULINARNĄ ROKU 2016 został Jarosław Walczyk. W kategorii NAJLEPSZY TELEWIZYJNY PROGRAM KULINARNY 2016 nagrodę odebrała Ewa Wachowicz – EWA GOTUJE – Polsat. Rober Sowa został laureatem dwóch nagród specjalnych: IMPREZA KULINARNA ROKU 2016 – Konkurs Roberta Sowy Kulinarny Talent oraz KSIĄŻKA KUCHARSKA ROKU 2016 – Rober Sowa – KROK PO KROKU z Robertem Sową.
Zaraz po uroczystym rozdaniu nagród, goście rozkoszowali się wspaniałymi potrawami przygotowanymi przez szefów kuchni restauracji restauracji Jazz Bar oraz Modrzewie Park Hotel.
WYNIKI:
KATEGORIA: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2016 AWARD OF EXCELLENCE 1 WIDELEC
- 27 PORCJI – Kraków
- RESTAURACJA KOWALL – Kowale
- RESTAURACJA GOŚCINIEC FLORIAŃSKI – Kraków
- RESTAURACJA CZARNA OWCA HOTEL PIWNICZNA SPA&CONFERENCE – Piwniczna Zdrój
- RESTAURACJA JOKER – Tychy
- LA CANTINA – Katowice
- RESTAURACJA GRANDE COZZE – Kielce
- TAWERNA KAPITAŃSKA – Oława
- RESTAURACJA MIRAMARE HOTELU AURORA SPA AND WELLNESS – Międzyzdroje
- RESTAURACJA ZIELONY OGRÓD – Zabrze
- RESTAURACJA KREDENS – Opole
BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 WIDELCE
- PIKADO – Toruń
- RESTAURACJA MAGIEL KULINARNY – Sosnowiec
- RESTAURACJA UMAMI – Pyskowice
- BRICK KRAKOWSKA 18 – Tarnowskie Góry
- RESTAURACJA HOTELU SPA LASKOWO – Jankowice
- TRATTORIA LA CANTINA – Gdańsk
- RESTAURACJA BARYŁKA – Gdańsk
- RESTAURACJA NATURA - PRZYLĄDEK ROSEVIA FRIENDS & FAMILY RESORT – Jastrzębia Góra
- SECRETARIAT – Sopot
- RESTAURACJA POLANKA – Krosno
- RESTAURACJA ORANŻERIA W HOTELU SPA DR IRENA ERIS WZGÓRZA DYLEWSKIE – Wysoka Wieś
- TRATTORIA LA RIVA – HOTEL WILLA PORT CONFERENCE RESORT & SPA – Ostróda
- RESTAURACJA & BAR STARA KAMIENICA – Warszawa
- KUCHNIA OTWARTA – Warszawa
- SZARA EMINENCJA – Warszawa
- RESTAURACJA DOMEK W DOLINIE – Krynica Zdrój
- NO7 RESTAURANT – Kraków
- PIWNICA RYCERSKA – Kęty
- RESTAURACJA MAGNIFICA – Kraków
- RESTEURACJA MIODOWA 8 – Wadowice
- RESTAURACJA JAZZ BAR – Szczawnica
- RESTAURACJA MONTE – CARLO – Kielce
- GOŚCINIEC RYŃSKI MŁYN – Ryn
- RESTAURACJA KARCZMA LWOWSKA – Wrocław
- ARTE ESPANOL RESTAURANTE – Tarnów
- RESTAURACJA BROWAR CZENSTOCHOVIA – Częstochowa
- RESTAURACJA GIERKRÓWKA – Zawada
- RESTAURACJA PORTOWA – Gliwice
- RESTAURACJA CADENZA – Katowice
- GRAND AWARD – 3 WIDELCE
- RESTAURACJA ART DECO HOTEL SPA DR IRENA ERIS POLANICA ZDRÓJ
- RESTAURACJA REFEKTARZ HOTEL ZAMEK RYN
- QUALE RESTAURANT – Łódź
- RESTAURACJA PRZĘDZALNIA HOTEL FABRYKA WEŁNY & SPA – Pabianice
- RESTAURACJA CAFE ORANŻERIA – Kraków
- RESTAURACJA MODRZEWIE PARK HOTEL – Szczawnica
- RESTAURACJA SZÓSTY ZMYSŁ – HOTEL SPA DR IRENA ERIS KRYNICA ZDRÓJ
- RESTAURACJA ZAKOPIAŃSKA – Zakopane
- EXCLUSIVE RESTAURANT POD GIGANTAMI – Warszawa
- LE VICTORIA BRASSERIE MODERNE – Warszawa
- SALINA RESTAURANT – Bochnia
- RESTAURACJA MOONSFERA - Warszawa
- RESTAURACJA SALTO – Warszawa
- DEKANT WINEBAR & RESTAURANT – Warszawa
- RESTAURACJA SZCZERE POLE W HOTELU BRANT – Wiązowna
- RESTAURACJA HALKA – Warszawa
- BOCIAN MORSKI – Sopot
- RESTAURACJA ATMOSPHERE – Słupsk
- RESTAURACJA HASHI SUSHI - Gdynia
- BULAJ ARTUR MOROZ – Sopot
- SZAFARNIA 10 – Gdańsk
- MAŃANA BISTRO & WINE BAR – Chorzów
- BEKSIEN – Bielsko-Biała
- STUDIO QULINARNE – Kraków
- RESTAURACJA BLUEBELL W HOTELU NATURA RESIDENCE – Siewierz
- RESTAURACJA ASTORIA – Częstochowa
- RESTAURACJA WINIARNIA TERRA MARE – Katowice
- Z DRUGIEJ STRONY LUSTRA – Szczecin
- PROJEKT KUCHNIA RAFAŁ LORENC – Koszalin
- RESTAURACJA NEW ISLAND PUB W HOTELU MIKOŁAJKI – Mikołajki
- RESTAURACJA PAŁACOWA HOTELU ANDERS – Stare Jabłonki
- PAŁAC TŁOKINIA – Tłokinia Kościelna
- RESTAURACJA DESTYLARNIA PAŁAC MIERZĘCIN WELLNESS & WINE RESORT – Mierzęcin
- RESTAURACJA PAŁAC WIĘKSZYCE – Większyce
- RESTAURACJA POD FREDRĄ – Wrocław
- RESTAURACJA FARINA – Kraków
- RESTAURACJA EGO W HOTELU ALTER – Lublin
- RESTAURACJA THE PIANO – Bytom
- RESTAURACJA VILLA GARDENA – Chorzów
- RESTAURACJA LA MADDALENA – Wrocław
- PROJEKT 36 – Sopot
- AleGloria – Warszawa
GRAND AWARD 3 WIDELCE PLUS
- AMBER ROOM – Warszawa
- ATELIER AMARO – Warszawa
- RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – Warszawa
- RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa
- STREFA RESTAURACJA & BAR – Warszawa
- SENSES RESTAURANT – Warszawa
- RESTAURACJA WODNA WIEŻA – Pszczyna
- RESTAURACJA SZEROKA № 9 – Toruń
- RESTAURACJA ROMANTYCZNA – HOTEL SPA DR IRENA ERIS WZGÓRZA DYLEWSKIE – Wysoka Wieś
- RESTAURACJA REZYDENCJA LUXURY HOTEL - Piekary Śląskie
- APPASSIONATA – Radzionków
- N31 RESTAURANT&BAR – Warszawa
NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2016
KATEGORIA: NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2016 BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 WIDELCE
- KARCZMA POD SOKOŁEM – Sokółka
- JAKUBOWA IZBA – Ryki
- KARCZMA LITWOROWY STAW - Białka Tatrzańska
- GRAND AWARDS – 3 WIDELCE
- KARCMA MUZYKANCKO – Poronin
- KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica Zdrój
- NORDOWI MOL – Celbowo
- NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2016
- KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica Zdrój
KATEGORIA: NAGRODY SPECJALNE PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMII AVIKO Sp. z o.o., ZT KRUSZWICA S.A., GASTRO MAGIC
IMPREZA KULINARNA ROKU
- Konkurs Roberta Sowy Kulinarny Talent
KULINARNY BLOG ROKU 2016
- Minta Eats – Małgosia Minta
NAJLEPSZY PROGRAM KULINARNY 2016
KSIĄŻKA KUCHARSKA ROKU 2016
- Rober Sowa – KROK PO KROKU z Robertem Sową
DEBIUT ROKU 2016
- RAGU Pracownia Makaronu – Wrocław
- Joseph’s Bistro & Wine – Warszawa
GRAND PRIX NAJLEPSZA KARTA WIN 2016
- Restauracja Refektarz Hotel Zamek Ryn
NAJLEPSZE TASTING MENU 2016
- Robert Skubisz – Restauracja AmberRoom – Warszawa
KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2016
KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2016
PROMOCJA POLSKIEJ KUCHNI NA ŚWIECIE 2016
SZEF KUCHNI JUTRA 2016
KUCHARZ ODKRYCIE ROKU 2016
KUCHARZ MŁODY TALENT 2016
OSOBOWOŚC KULINARNA ROKU 2016
SZEF KUCHNI ROKU 2016 – REGION CENTRALNY / łódzkie, mazowieckie
- Wiesław Bober – Restauracja Przędzalnia Pabianice
SZEF KUCHNI ROKU 2016 – REGION WSCHODNI / Podlaskie, Lubelskie, Świętokrzyskie, Podkarpackie
- Mariusz Zalichta – Restauracja Polanka Krosno
SZEF KUCHNI ROKU 2016 – REGION POŁUDNIOWY / Małopolskie, Śląskie
- Janusz Myjak – Restauracja Szósty Zmysł Hotel SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój
SZEF KUCHNI ROKU 2016 – REGION POŁUDNIOWO – ZACHODNI / Opolskie, Dolnośląskie
- Damian Bildź – Restauracja La Maddalena Wrocław
SZEF KUCHNI ROKU 2016 – REGION PÓLNOCNO ZACHODNI / Lubuskie, Wielkopolskie, Zachodniopomorskie
- Dawid Łagowski – Restauracja Destylarnia Pałac Mierzęcin Wellness& Wine Resort
SZEF KUCHNI ROKU 2016 – REGION PÓŁNOCNY / Pomorskie, Kujawsko-Pomorskie, Warmińsko-Mazurskie
- Artur Lachowicz – Restauracja Atmosphere Słupsk
SZEF KUCHNI ROKU 2016
- Robert Skubisz – Restauracja AmberRoom Warszawa.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.