Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Finał Krajowy konkursu Barista of the Year 2014 rozstrzygnięty!


Krajowy Finał konkursu Barista of the Year 2014, organizowanego przez CHI Polska, zgromadził w Warszawie dziewiątkę najlepszych baristów z całego kraju. Było na co popatrzeć, nie mówiąc o smakowaniu. Nietuzinkowe połączenia owoców, kwiatów i kawy zachwyciły jury i zgromadzonych gości. Zwycięzca już w sierpniu (12-13 sierpnia br.) będzie reprezentował nasz kraj w wielkim Finale Europejskim, który po raz pierwszy organizowany jest w Polsce.
 
Finał Krajowy konkursu Barista of the Year 2014 organizowany przez CHI Polska, lidera na polskim rynku kawiarnianym i operatora marek COSTA COFFEE, COSTA by coffeeheaven oraz coffeeheaven, odbył się 27 czerwca br. w klubie LOFT44 w Warszawie. Ceglane wnętrza wypełniał nie tylko aromat świeżo parzonej kawy, ale przede wszystkim emocje uczestników, które udzieliły się również zgromadzonej publiczności. Na scenie finaliści wykazywali swój kunszt zawodowy śpiewająco, a nawet tanecznie.
 
Gratulujemy zwycięzcy, którym został Dariusz Pieczara z Krakowa, na co dzień pracujący w kawiarni coffeeheaven na krakowskim rynku. Może poszczycić się nie tylko tytułem Baristy Roku, ale również autora najlepszego Drinka Dowolnego. Mój drink to połączenie syropu gruszkowego z ekstraktem fiołkowym – zdradził pan Dariusz.
Jurorów urzekło niezwykłe zestawienie smaków, jak i złożoność tego drinka. W ocenie samego laureata, najtrudniejszym elementem było zaparzenie perfekcyjnego espresso. Zaszczytne, drugie miejsce przypadło Łukaszowi Marcinkowskiemu z Warszawy. Na podium stanął również i drugi krakowianin – Konrad Konieczny, który zajął trzecie miejsce.
 
Wybór najlepszego baristy był niezwykle trudny, bo poziom był wyrównany. Jury długo obradowało nad werdyktem, wnikliwie oceniając, profesjonalizm, pasję i osobowość laureatów. Ogłaszaniu wyników towarzyszyły łzy wzruszenia, niedowierzanie, ale przede wszystkim wielka radość.
 
Zawodnicy rywalizowali w dwóch konkurencjach:
  • Espresso Race – czyli przygotowanie jak największej ilości espresso w ciągu dwóch minut, przy czym równie istotnym kryterium jest jakość przyrządzonych kaw. Podczas zawodów padł też rekord – 17 espresso w ciągu 2 minut!
  • Drink Dowolny – tutaj ocenie poddawana była kreatywność baristów. Zadanie polegało na przygotowaniu dwóch identycznych drinków kawowych na bazie espresso, według własnego pomysłu. Czas na przygotowanie to osiem minut, a liczyła się pomysłowość, wykorzystane narzędzia i techniki, wygląd drinka i oczywiście smak.

Bogactwo składników, kreatywność oraz finezja z jaką bariści przygotowywali swoje drinki spotkały się też z wielkim uznaniem i aplauzem publiczności. Drinki dowolne zrobiły wręcz furorę. Był to prawdziwy popis pięknych efektów wizualnych i smakowych. Połączenia kawy z np. melonem, miętą, gruszką, ananasem, czy fiołkiem pobudzały kubki smakowe już od samego patrzenia. Szkoda, że jedynie jury mogło ich próbować.

– Z ogromną przyjemnością obserwuję jak nasi bariści się rozwijają i doskonalą swoje umiejętności. Wszyscy mają pasję, dumę i osobowość. Dobrze, że nie musiałem ich oceniać w tym konkursie, bo naprawdę wybór był trudny. Jedno jest pewne, wszyscy wkładają wiele serca w każdą przygotowaną przez siebie filiżankę i jestem pewien, że nasi klienci to widzą – powiedział Andrzej Jackiewicz, dyrektor zarządzający CHI Polska.
 
Stres i drżenie rąk u zawodników zdecydowanie ustąpiło miejsca ich radości i pasji do kawy. Energia i radość z jaką bariści przygotowywali swoje finałowe kawy doceniło jury. A nie było lekko. W skład jury wchodzili: przewodniczący – Wojciech Litwin, Kierownik ds. Doskonałości Operacyjnej CHI Polska; Tomasz Kruk – Dyrektor Operacyjny i Sprzedaży CHI Polska; Sara Magdalena Woźny – autorka książki Tajemnice kawy, która o tym napoju wie chyba niemal wszystko i Andrzej Tucholski – znany bloger kulturalny i pasjonat kawy, który o swojej pasji do kawy pisze: W kawie zakochałem się podczas półrocznego stypendium w Portugalii. Od tamtej pory stanowczo nadużywam.
Atmosfera w trakcie całego konkursu była energetyzująca. Zmaganiom baristów oraz ich kawowym cudom towarzyszyły okrzyki zachwytu. Wszyscy uczestnicy, mimo rywalizacji świetnie się bawili. Niektórzy rapowali na scenie, inni tanecznym krokiem podawali sędziom przygotowane przez siebie kawy. Co najważniejsze, mimo tego, że finaliści na co dzień się nie znają, bo przyjechali z różnych stron Polski, to wzajemnie się wspierali i kibicowali sobie.
 
Nie obyło się również bez bicia rekordów. – Jestem bardzo zadowolony ze swojego występu, bo udało mi się pobić rekord życiowy i przygotować 17 espresso w ciągu dwóch minut – mówił Łukasz Marcinkowski z kawiarni Costa Coffee na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie, który zdobył drugie miejsce. Laureaci konkursu otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez spółkę CHI Polska. Partnerami konkursu są Huhtamaki, OSM Łowicz, David Rio, Tork, Henry Kruse, Ecolab, Kropla Beskidu i CSM.
 
Ważnym wyróżnieniem dla zwycięzcy jest możliwość reprezentowania Polski w zbliżającym się Finale Europejskim, który odbędzie się w sierpniu tego roku również w Warszawie. Podczas tych zmagań w gronie najlepszych europejskich baristów COSTA COFFEE zostaną rozegrane trzy konkurencje: Coffee Master, Espresso Race oraz chyba najbardziej lubiana i widowiskowa, czyli Drink Dowolny.

Rywalizacja najlepszych baristów starego kontynentu dostarczy z pewnością wielu wrażeń. To będzie multikulturowe show z kawą w roli głównej. Warszawa stanie się europejskim centrum aromatycznego, czarnego smaku. Ten kolejny etap, jak i cały konkurs Barista of The Year idealnie wpisuje się w obchodzony aktualnie przez COSTA COFFEE, COSTA by coffeeheaven oraz coffeeheaven Rok Kawy.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000