Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
LabelFresh
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
Elmak
Hello Coffee
Menos
Caffetea
Fanex
Nektar Natura
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Finał Junior Culinary Cap 2019


Za nami druga edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Junior Culinary Cap, która odbyła się 6 lutego 2019 roku. Konkurs ponownie został zorganizowany przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.
 
Organizatorzy otrzymali 22 zgłoszenia do konkursu. Po wstępnej eliminacji postanowiono, że 19 zgłoszeń do konkursu spełnia wszystkie wymogi regulaminowe. Z tych zgłoszeń zostało wybranych 8 finalistów prezentujących najwyższy poziom merytoryczny, techniczny jak i wizualny. Finał konkurs odbył się w Hotelu Kongresowy - Centrum Biznesu w Kielcach w godzinach 9:00 – 15:00.
 
 
O złoto w finale rywalizowali:
  • Daniel Bewko – Zespół Szkół Zawodowych nr. 4  OPOLE
  • Szymon Janecki – Zespół Szkół Gastronomicznych WROCŁAW
  • Karolina Bogocz – Zespól Szkół Ekonomicznych WODZISŁAW ŚLĄSKI
  • Arkadiusz Woźniak – Technikum Lider LUBLIN
  • Karol Starzyk – Zespół Szkół ZDZ KIELCE
  • Tobiasz Baluka – Technikum Lider LUBLIN
  • Dawid Rozmus – Zespół Szkół nr. 1 NOWY SĄCZ
  • Krzysztof Kowalski – Zespół Szkół Gospodarczych RZESZÓW.
Zadaniem finałowym zawodników było przygotowanie w trakcie 90 minut potrawy z łososia, dowolnego rodzaju soczewicy i wybranego przez siebie smaku primerby Knorr Profesjonal. Uczestnicy rywalizowali indywidualnie w dwóch turach.
 
Przygotowane dania oceniło profesjonale jury w składzie:
  • Zbigniew Kopycki – szef jury
  • Tomasz Pawlusek
  • Robert Głyda
  • Grzegorz Miśta
  • Piotr Papież.
 
Jurorzy zgodnie się zgodzili, że zawodnicy zaprezentowali wysoki poziom. Wykazali się niekonwencjonalnymi połączeniami smakowymi i różnorodnymi technikami pracy. Co ciekawe, punktacja różniła się pomiędzy poszczególnymi uczestnikami nieznacznie. Można powiedzieć, że zawodnicy z pierwszej trójki szli ze sobą nóż w nóż.
 
Oto zwycięzcy:
  • Pierwsze miejsce – Krzysztof Kowalski (ubiegłoroczny zwycięzca obronił tytuł mistrzowski)
  • Drugie miejsce – Dawid Rozmus
  • Trzecie miejsce – Karol Starzyk.
 
Samą imprezę poprowadził uczestnik wielu konkursów kulinarnych i szef kuchni z Unilever Food Solutions - Konrad Birek. Podczas drugiej edycji konkursu odbyło się wiele interesujących pokazów. I tak można było obejrzeć pokaz sushi w wykonaniu Michała Kostrzewy - właściciela kieleckiego lokalu Sushiya, który posiada doskonałe rekomendacje wśród odwiedzających gości zarówno z polski jak i zagranicy. Nie zabrakło też złotego medalisty z Kulinarnego Pucharu Świata 2018 w Luksemburgu. Mistrz świata w carvingu Grzegorz Gniech w trakcie konkursu przeprowadził pokaz carvingu oraz opowiedział o tej nie łatwej sztuce rzeźbienia i o tym co trzeba zrobić, aby zostać mistrzem świata. Towarzyszyła mu Sylwia Kruszyńska.
 
Laureaci otrzymali liczne nagrody rzeczowe i zaproszenia na szkolenia kulinarne min. do Akademii Kulinarnej Farutex. Szkoła, której uczestnik zwyciężył otrzymała Puchar Grand Prix, ufundowany przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy. Partnerami strategicznymi wydarzenia byli: firma Unilever, Hotel Kongresowy – Centrum Biznesu i Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Ch?odnictwo Przemys?owe Testo Winterhalter Polska Rational Robot - Coupe Robvita Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wod? Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet ? sprzeda? hurtowa sztu?ców Hello Coffee Nektar Natura Zak?ady Chemiczne EmiChem P.P. Krosno Espiga
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj si? |  Klub Gastrony |  Bezp?atne konto |  Bezp?atny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000