Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Finał Junior Culin...
Krakowianin z tytu...
Najlepsza ekipa na...
X Ogólnopolski Kon...
Konkurs Les Chefs ...
Konkurs na Najleps...
Mamy polskiego Gor...
VII Ogólnopolski K...
II edycja Konkursu...
Młodzi sommelierzy...
Wielki sukces Zesp...
Rekord Gunnessa w ...
Laureaci Konkursu ...
Bartosz Peter dwuk...
Aleja Gwiazd Sztuk...
Kolacja Mistrzów
Złoty Medal MTP ta...
XIII Mistrzostwa P...
Międzynarodowy Fes...
Galicyjskie Smaki ...
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Elmak
Hello Coffee
Fanex
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Finał Junior Culinary Cap 2019


Za nami druga edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Junior Culinary Cap, która odbyła się 6 lutego 2019 roku. Konkurs ponownie został zorganizowany przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.
 
Organizatorzy otrzymali 22 zgłoszenia do konkursu. Po wstępnej eliminacji postanowiono, że 19 zgłoszeń do konkursu spełnia wszystkie wymogi regulaminowe. Z tych zgłoszeń zostało wybranych 8 finalistów prezentujących najwyższy poziom merytoryczny, techniczny jak i wizualny. Finał konkurs odbył się w Hotelu Kongresowy - Centrum Biznesu w Kielcach w godzinach 9:00 – 15:00.
 
 
O złoto w finale rywalizowali:
  • Daniel Bewko – Zespół Szkół Zawodowych nr. 4  OPOLE
  • Szymon Janecki – Zespół Szkół Gastronomicznych WROCŁAW
  • Karolina Bogocz – Zespól Szkół Ekonomicznych WODZISŁAW ŚLĄSKI
  • Arkadiusz Woźniak – Technikum Lider LUBLIN
  • Karol Starzyk – Zespół Szkół ZDZ KIELCE
  • Tobiasz Baluka – Technikum Lider LUBLIN
  • Dawid Rozmus – Zespół Szkół nr. 1 NOWY SĄCZ
  • Krzysztof Kowalski – Zespół Szkół Gospodarczych RZESZÓW.
Zadaniem finałowym zawodników było przygotowanie w trakcie 90 minut potrawy z łososia, dowolnego rodzaju soczewicy i wybranego przez siebie smaku primerby Knorr Profesjonal. Uczestnicy rywalizowali indywidualnie w dwóch turach.
 
Przygotowane dania oceniło profesjonale jury w składzie:
  • Zbigniew Kopycki – szef jury
  • Tomasz Pawlusek
  • Robert Głyda
  • Grzegorz Miśta
  • Piotr Papież.
 
Jurorzy zgodnie się zgodzili, że zawodnicy zaprezentowali wysoki poziom. Wykazali się niekonwencjonalnymi połączeniami smakowymi i różnorodnymi technikami pracy. Co ciekawe, punktacja różniła się pomiędzy poszczególnymi uczestnikami nieznacznie. Można powiedzieć, że zawodnicy z pierwszej trójki szli ze sobą nóż w nóż.
 
Oto zwycięzcy:
  • Pierwsze miejsce – Krzysztof Kowalski (ubiegłoroczny zwycięzca obronił tytuł mistrzowski)
  • Drugie miejsce – Dawid Rozmus
  • Trzecie miejsce – Karol Starzyk.
 
Samą imprezę poprowadził uczestnik wielu konkursów kulinarnych i szef kuchni z Unilever Food Solutions - Konrad Birek. Podczas drugiej edycji konkursu odbyło się wiele interesujących pokazów. I tak można było obejrzeć pokaz sushi w wykonaniu Michała Kostrzewy - właściciela kieleckiego lokalu Sushiya, który posiada doskonałe rekomendacje wśród odwiedzających gości zarówno z polski jak i zagranicy. Nie zabrakło też złotego medalisty z Kulinarnego Pucharu Świata 2018 w Luksemburgu. Mistrz świata w carvingu Grzegorz Gniech w trakcie konkursu przeprowadził pokaz carvingu oraz opowiedział o tej nie łatwej sztuce rzeźbienia i o tym co trzeba zrobić, aby zostać mistrzem świata. Towarzyszyła mu Sylwia Kruszyńska.
 
Laureaci otrzymali liczne nagrody rzeczowe i zaproszenia na szkolenia kulinarne min. do Akademii Kulinarnej Farutex. Szkoła, której uczestnik zwyciężył otrzymała Puchar Grand Prix, ufundowany przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy. Partnerami strategicznymi wydarzenia byli: firma Unilever, Hotel Kongresowy – Centrum Biznesu i Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Robvita Rational Smoker Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Barson Watersystem Reinex Barry Callebaut Belfood
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000