O złoto w finale rywalizowali:
- Daniel Bewko – Zespół Szkół Zawodowych nr. 4 OPOLE
- Szymon Janecki – Zespół Szkół Gastronomicznych WROCŁAW
- Karolina Bogocz – Zespól Szkół Ekonomicznych WODZISŁAW ŚLĄSKI
- Arkadiusz Woźniak – Technikum Lider LUBLIN
- Karol Starzyk – Zespół Szkół ZDZ KIELCE
- Tobiasz Baluka – Technikum Lider LUBLIN
- Dawid Rozmus – Zespół Szkół nr. 1 NOWY SĄCZ
- Krzysztof Kowalski – Zespół Szkół Gospodarczych RZESZÓW.
Zadaniem finałowym zawodników było przygotowanie w trakcie 90 minut potrawy z łososia, dowolnego rodzaju soczewicy i wybranego przez siebie smaku primerby Knorr Profesjonal. Uczestnicy rywalizowali indywidualnie w dwóch turach.
Przygotowane dania oceniło profesjonale jury w składzie:
- Zbigniew Kopycki – szef jury
- Tomasz Pawlusek
- Robert Głyda
- Grzegorz Miśta
- Piotr Papież.
Jurorzy zgodnie się zgodzili, że zawodnicy zaprezentowali wysoki poziom. Wykazali się niekonwencjonalnymi połączeniami smakowymi i różnorodnymi technikami pracy. Co ciekawe, punktacja różniła się pomiędzy poszczególnymi uczestnikami nieznacznie. Można powiedzieć, że zawodnicy z pierwszej trójki szli ze sobą nóż w nóż.
Oto zwycięzcy:
- Pierwsze miejsce – Krzysztof Kowalski (ubiegłoroczny zwycięzca obronił tytuł mistrzowski)
- Drugie miejsce – Dawid Rozmus
- Trzecie miejsce – Karol Starzyk.
Samą imprezę poprowadził uczestnik wielu konkursów kulinarnych i szef kuchni z Unilever Food Solutions - Konrad Birek. Podczas drugiej edycji konkursu odbyło się wiele interesujących pokazów. I tak można było obejrzeć pokaz sushi w wykonaniu Michała Kostrzewy - właściciela kieleckiego lokalu Sushiya, który posiada doskonałe rekomendacje wśród odwiedzających gości zarówno z polski jak i zagranicy. Nie zabrakło też złotego medalisty z Kulinarnego Pucharu Świata 2018 w Luksemburgu. Mistrz świata w carvingu Grzegorz Gniech w trakcie konkursu przeprowadził pokaz carvingu oraz opowiedział o tej nie łatwej sztuce rzeźbienia i o tym co trzeba zrobić, aby zostać mistrzem świata. Towarzyszyła mu Sylwia Kruszyńska.
Laureaci otrzymali liczne nagrody rzeczowe i zaproszenia na szkolenia kulinarne min. do Akademii Kulinarnej Farutex. Szkoła, której uczestnik zwyciężył otrzymała Puchar Grand Prix, ufundowany przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy. Partnerami strategicznymi wydarzenia byli: firma Unilever, Hotel Kongresowy – Centrum Biznesu i Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.